Как да защитим дома си от обир по време на празниците

  • 1 483
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 152
По време на коледните и новогодишни празници много хора се отправят на път – пътешестват или гостуват на роднини. Но за съжаление, крадците нямат почивни дни. Те знаят, че собствениците на жилищата отсъстват и не пропускат да се възползват от това. Обикновено обирджиите търсят пари, злато, скъпоценности, скъпа дребна техника от рода на телефони и лаптопи. Това им дава възможност да се измъкнат бързо, без да привличат вниманието на съседите, както и да пласират лесно откраднатото.

Как престъпниците си избират целта?

Обикновено обират тези домове, в които е лесно да влязат. Повече от половината кражби се осъществяват на първия, втория или последните етажи на многоетажните сгради или в неохраняеми къщи. Вниманието на обирджиите привличат скъпите врати и луксозните автомобили, видеозвънците. Кутиите от скъпа техника също могат да насочат крадците към вашия дом.  Публикациите в социалните мрежи, които демонстрират висок стандарт, снимки от вътрешността на дома, на луксозни предмети или бижута също могат да станат примамка за тях. Често крадците действат и с помощта на осведомители.

За да разберат дали сте си у дома, грабителите поставят различни знаци: забождат в процепа на вратата кибритени клечки или клечки за зъби, хартийки, конци, крият под килимчетата бисквитки. Затова редовно оглеждайте външната си врата, за да разберете дали домът ви не е привлякъл вниманието на крадците.


Как да защитим дома си от обир – съветите на криминалистите:

•   Съхранявайте парите и ценните си вещи на незабележими места. Най-често крадците търсят пари и скъпоценности в гардеробите, шкафовете, между книгите, при дрехите и бельото, във вазите, даже оглеждат кофата за боклук. Вниманието им привличат предметите, висящи на стените – картини, огледала. Кутиите с подправки, бурканите с продукти, козметиката, отдушниците и тоалетните казанчета са местата, които се проверяват най-напред. Ако съхранявате ценностите си в сейф, той трябва да бъде здраво прикрепен към пода или стената. Но най-добре е да не държите в дома си големи суми пари, валута и ценности, а да ги съхранявате в банков трезор.
•   Бъдете дискретни относно плановете си за предстоящите празници. Не се препоръчва да споделяте намеренията си с широк кръг от хора.
•   По време на отсъствието ви от дома се дръжте скромно в социалните мрежи. Редовните фотоотчети могат да ви изиграят лоша шега. Не е изключено злонамерени хора да следят вашите акаунти. Всяка допълнителна информация за мястото на пребиваване, продължителността на почивката и близките ви планове могат да увеличат шансовете им за успешен обир.
•   Когато напускате дома си, вземете основните мерки за безопасност. Не оставяйте отворени прозорци. Създайте илюзия за присъствие – прострени дрехи на терасата, включено осветление, някой близък, който от време на време да посещава дома ви. Монтирайте датчици за движение на терасата, ако живеете на нисък етаж, или в двора, ако живеете в къща, които автоматично да включват осветлението. Така, ако някой доближи дома ви, да бъде добре осветен.
•   Погрижете се за физическата защита на дома си –  метални врати със солидни ключалки, решетки, райбери за дограма и антивзломен обков на прозорците. Двойните и тройните стъклопакети на дограмата са трудни за преодоляване, защото има повече стъкла за чупене, а това вдига шум и може да привлече вниманието на съседите. Снабдете вратите с няколко ключалки с висока степен на сигурност. Крадците не разполагат с много време и едва ли ще седнат да си играят с тях.
•   Не оставяйте ключовете от дома си на леснодостъпни места. Бъдете внимателни кого и защо пускате вкъщи. Крадците разчитат на най-различни източници на информация.  
•   Помолете съседите си да наглеждат дома ви и да се обадят на 112, ако забележат нещо подозрително.
•   Монтирайте в дома си камери за видеонаблюдение. Така не само можете веднага да разберете, ако в дома ви влезе непознат, но и записите могат да помогнат да бъде разпознат. Ако сложите камери и на външната си врата, можете своевременно да разберете, ако някой проявява нездрав интерес към дома ви. Тогава ще можете да подсилите мерките за защита, както и да се обърнете към полицията с видеоматериалите за разпознаване на подозрителните лица.
•   Не подценявайте системите за сигурност. А ако изберете интелигентна система за сигурност, ще можете да контролирате защитата на дома си от всяка точка на света – да управлявате осветлението, щорите, контактите…
•   Доверете се на специалистите – абонирайте се за услугите на фирма, която осъществява сигнално-охранителна дейност. Цените не са високи и са по джоба на всекиго, а ефективността и нивото на сигурност – високи.

Какво да правим, ако все пак станем жертви на обир?

•   Обадете се веднага на 112 и до идването на полицията не влизайте в дома си и не пипайте нищо. Не се знае дали крадецът не е още вътре и дали няма да стане агресивен.
•   Окажете всякакво съдействие на полицейските служители, като подробно обясните какво точно липсва.
•   При продължително отсъствие от дома предварително фотографирайте обстановката и направете списък на ценното си имущество, за да можете бързо и лесно да разберете какво е било откраднато.

Не забравяйте, че защитата на вашия дом и вашите ценности е във вашите ръце. Не се оставяйте на волята на съдбата, а вземете своевременно всички мерки за безопасност.

Последна редакция: сб, 17 дек 2022, 10:37 от Пeтя

# 1
  • София
  • Мнения: 15 529
Толкова много скъпи съвети. Само съвета "Стойте си вкъщи"  сте забравили.

# 2
  • Мнения: 13 011
Стойте си вкъщи и бъдете добре въоръжени. Simple Smile

# 3
  • Мнения: 2 521
Преди доста години мисля, че беше, обраха жилището на Иван от Иван и Андрей и Ирина Тенчева. Те си спяли, имали куче дори, но нищо не усетили. Така че май и стоенето вкъщи не е панацея.

Общи условия

Активация на акаунт