ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 529
  • 703
  •   1
Отговори
# 180
Два сме коментирали, защото аз мислех в тази посока. Не знам дали може самостоятелно да го трансферират, нямам коментар за това.
Може би не съм се изразила правнилно. Имам 4Е:
2 с PGT - 1 балансиран и 1 със самокорекция
2 неизследвани

Разбрах ви.

Ако правилно разбирам все пак ви се иска да върнете два, това ли е целта?

Тогава аз бих връщала така:

1 балансиран и 1 неизследван
1 неизследван
1 самокорекция

Или:

2 неизследвани
1 балансиран
1 самокорекция

Ако обаче не съм ви разбрала правилно за желанието ви за два, то тогава най-логично би било да почнете с единствения изследван и балансиран.

# 181
При последния трансфер мислех за 2. Тогава от изследваните имах 2 балансирани (и този със самокорекция). Мислех да върна двата балансирани, но се уплаших за евентуална двуплодна бременност и реших да е 1.
В момента нямам конкретни желания, по-скоро разсъждавам и претеглям рисковете.
Между другото, изследваните ембриони са замразени, т.е размразявани и пак замразявани. Днес една лекарка се шокира от това и малко ме изплаши, че има голям шанс като се размразят отново да не тръгне развитие въобще.

# 182
При последния трансфер мислех за 2. Тогава от изследваните имах 2 балансирани (и този със самокорекция). Мислех да върна двата балансирани, но се уплаших за евентуална двуплодна бременност и реших да е 1.
В момента нямам конкретни желания, по-скоро разсъждавам и претеглям рисковете.
Между другото, изследваните ембриони са замразени, т.е размразявани и пак замразявани. Днес една лекарка се шокира от това и малко ме изплаши, че има голям шанс като се размразят отново да не тръгне развитие въобще.

Тази тема с размразяването, замразяването и размразяването я дискутирахме малко по-нагоре. Непрепоръчително е, но не означава, че със сигурност ще увреди ембрионите. Развитието изисква енергия, ако ембрионът притежава такава енергия заложена като потенциал, не би било проблем да преодолее такива интервенции, но колкото по "възрастна" е яйцеклетката, толкова повече страда от недостиг на енергия, затова и понякога дори и без да се подлага ембриона на такива екстремни процедури той си стопира от само себе си. Липса на енергия да се дели.

# 183
Здравейте! Искам да попитам някоя от вас правила ли е консултация с проф. Савов (началник на националната генетична лаборатория) по телефона и как протича консултацията по банков път ли се заплаща? Предстои ни отново да правиме ПИД на ембрионите и репродуктивния ни доктор ни насочи за консултация при него.

# 184
Juyii, виждам че си навътре в темата, затова направо теб ще питам. Какво е значението ембрионите дали са замразени в 1 или 2 сламки? Оказва ли някакво влияние това и какво?

# 185
Juyii, виждам че си навътре в темата, затова направо теб ще питам. Какво е значението ембрионите дали са замразени в 1 или 2 сламки? Оказва ли някакво влияние това и какво?
Примерно имаш по 1 ембрион на сламка, така можеш да направиш повече трансфери на по 1 ембрион. Ако имаш 2 в сламка, просто размразяват и двата, правите двоен трансфер и т.н.

# 186
Кактус, мерси. Това дали да са по 1 или 2 в сламка как го определят ембриолозите? Аз така реално като не знам дали са по 1 или 2 не знам колко трансфера мога да имам, странно.
Ако са останали една сламка с 2, а искам да върнат 1, значи ли че размразяват и двата? 🫢

# 187
Бу, това колко Е ще са във сламка определя лекуващия лекар, ако ти не кажеш нищо по въпроса на ембриолозите, когато ти се обадят последно преди замразяването. Мисля, че тогава си поръчах моите да са по един в сламка. Ако искаш да ти върнат два е., размразяват две сламки. Няма проблем. Иначе и до три е. може да има в сламка.

А обратното, ако са били два, а ти искаш един - вторият или го замразяват отново или го изхвърлят. Друго не мога да си представя. Според мен Е. в 1 сламка, се размразяват всички заедно.

Последна редакция: пт, 12 яну 2024, 21:23 от Фрида

# 188
Всички ембриони в една сламка се размразяват заедно. Има и много случаи на замразени повече от 1 ембрион в сламка, въпреки предупреждението от репродуктивния лекар. Всякакви случаи....

# 189
Мен в деня на пункцията ме питаха дали искам траснфер на 2 ембриона. След като аз категорично отказах, че не искам 2 ембриона да ми връщат в никой случай. Тогава репродуктивния ми каза добре, ще предам значи да ги замразяват по 1 в сламка. Но това се обсъждаше още преди да е ясно колко ембриона и с какво качество ще останат за трансфер накрая. В моя случай все оставаше само 1,  та не е имало чуденка. Но при случаи при които останат повече, но с ниско качество мисля, че тогава ги замразяват по двойки и не съм сигурна дали се допитват до пациента.

# 190
Леле, като правих стимулацията преди година и нещо идея съм нямала за сламки. Съответно и никой не ме е питал.
Тогава ми върнаха един ембрион на свеж трансфер, та може би са ги замразявали по един. Все пак ще питам за оставащите ми.
Благодаря за инфото, момичета 🙏

# 191
Кактус, мерси. Това дали да са по 1 или 2 в сламка как го определят ембриолозите? Аз така реално като не знам дали са по 1 или 2 не знам колко трансфера мога да имам, странно.
Ако са останали една сламка с 2, а искам да върнат 1, значи ли че размразяват и двата? 🫢

Здравейте, то аз малко по средата се включвам, но на въпроса как ги определят дали ще са 1 или 2 на сламка:

1. По свое усмотрение спрямо грейда
2. По желание на пациента независимо от грейда

Давам примери понеже съм имала ( и в момента имам) два в две сламки.

В нито един от случаите не съм искала две на трансфер, решение на ембриолозите.

Първия случай бяха бластоцист 4AB и морула. Обяснението: Морулата и без това сме я отписали, да се крепят там взаимно. Резултат: оказаха се прави, от нито единия дори имплантация.

Вторият случай: двойка 3BB и 2BB в една сламка. Обяснение: Не дадоха Резултат: Предстои да разберем

Като цяло за втория случай все забравям да ги питам, но при първа възможност ( на трансфер ще е) ще повдигна въпроса, защото за втори път същия трик 😄

# 192
Здравейте.
Сигурно е обсъждано назад в темата, но не намирам. Бременна съм след инвитро в Турция с изследван здрав ембрион минал пид. Преди няколко дни направих бхс и ми излезе риск за Даун 1:152. На 36 години съм. NT е 1,8 мм. Необходимо ли е след пид да се прави пренатален тест на ембриона?

# 193
97 процента е точността на ПИД. Аз бих направила в този случай, въпреки че най-вероятно всичко ще е наред

# 194
Това,което ми обясниха на мен е,че препоръчват пренатален тест,защото ПИД не обхваща всички хромозомни аномалии.
И въпреки,че са много редки и феталните морфолози често казват,че няма смисъл да се правят,след като има добро проследяване,ние мислим да го направим заради предишни неуспехи и възрастта.
Докторът ми каза,че нямало смисъл да правим специално за Даун,защото ПИД го обхващало.

Здравейте.
Сигурно е обсъждано назад в темата, но не намирам. Бременна съм след инвитро в Турция с изследван здрав ембрион минал пид. Преди няколко дни направих бхс и ми излезе риск за Даун 1:152. На 36 години съм. NT е 1,8 мм. Необходимо ли е след пид да се прави пренатален тест на ембриона?

Общи условия

Активация на акаунт