Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване 78

• 50 951
  • 742
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Здравей, Лорета,изследването на  BRCA1 и BRCA2 е точно генетично изследване. Аз си правих такова, в Майчин дом. Като материал се използва венозна кръв. Когато аз го правих, през 2019, имаше два панела - кратък и разширен. Краткият включва най-честите мутации за нашия географски регион и българската етническа група. Първо се прави той и ако “излезе” нещо съмнително, се прави разширеният. Разширен се прави и ако в родословието пациентът има роднини от друг етнос. Аз правих само краткия, като се съгласих пробата ми да бъде замразена за евентуално бъдещо изследване. Не помня каква беше цената, но в никакъв случай не беше нещо стряскащо; не повече от 500-600 лв. Но добре помня какво ми каза генетичката: Какъвто и да е резултатът, това не е определящо. Нито наличието на мутация означава, че тя ще бъде или е предадена в поколението. Нито липсата на мутация значи, че следващото поколение е застраховано.
Момичета мили, честита и щастлива нова година! Много, много искам да сме здрави, да няма тревоги, да имаме нормален живот, без дупки и потъвания, без терзания, да се радваме на дребни и не толкова дребни неща и събития. Дано преминем и през тази година силни и безстрашни!
Ще завърша с нещо малко странно, не знам как ще се разтълкува. По Коледа се пренесе в по-добрия свят майката на мой колега. На 95 години, със заболяване като нашето от 50-годишна възраст. Почина от старост, в съня си. Та кой както му е отредено...
Затова - за много години Heart

# 91
За много години, на всички! Ели, благодаря за новята тема!

# 92
Alik, благодаря много за информацията 🤗.
Аз също порових за места за даряване на коса и забелязах, че има изискване да е 30-35 см. Моята е чуплива, и колкото и да я дърпах докато опитвах да я премеря, стигнах до 27 см. Ще звънна да попитам все пак Simple Smile.
Момичета, вие как подготвихте децата относно падането на косата и евентуални други реакции. Нашият син вчера стана на 10 години и се чудя как да го подготвя. След операцията не бяха изписали с единия дренаж и въпреки, че бяхме говорили и му бях обяснила всичко, мисля, че имаше период, в който се притесняваше за мен защото все казваше, че го боли нещо и искаше да е вкъщи. След като видя, че съм добре и го карах да се разхожда с мен, което за него си беше загуба на време 😉, се успокои. Той е доста зрял за възрастта си, но и много чувствителен, а не обича да показва емоции и държи всичко в себе си.

# 93
  • Русе
С прости думи казахме на децата, че съм болна и от лечението ще ми опада косата, но ако това е цената да съм добре - плащам я. Към нея дата децата бяха на близо 11 и 18.

# 94
  • София
Подобно беше и при мен - обясних директно всичко на дъщеря ми, тогава на 10 г. - че съм болна, но ще се лекувам и ще се оправя, а заради лечението косата ще ми падне, но после пак ще порасне. Видимо не се притесни /не и от косата, моята е много къса по принцип/, но отчитам като грешка, че я пратих при баба й за лятото за 2-3 седмици веднага след като й съобщих, защото започвах лечението и не исках поне в началото да е тук, а тя явно е преживявала и е трябвало да обсъдим по-подробно нещата. Хванах го по едни нейни ежедневни главоболия, които се бяха появили тогава по думи на баба й.

# 95
За много години! Бъдете живи и здрави!
Аз седнах и говорих със сина ми (тогава на 11г), че ще ми падне косата, но после пак ще порасне. Вкъщи ходех винаги с тюрбан. Дъщерята (тогава на 6г) даже и не разбра какво се случва. Тя мислеше, че си скривам косата под тюрбана Simple Smile

# 96
Аз също обясних че за да съм здрава, известно време ще съм без коса. Като начало- веднага след поставянто на диагнозата, отидох и се подстригах късо( и дарих косата, че беше почти до кръста). Но, моите синове знаеха отпреди това, че понякога се случва, тъй като бяхме дарявали коса за перуки(  малкия вече няколко пъти дарява). За изискванията- май  повечето имат изискване за дължина, но Крез мисля взимат всякаква( ние там пращаме). Добре е косата да не е боядисвана, къдрена и третирана със  силни козметични препарати. Може да питате и  Стенли Начев в Казанлък, дали взима в момента( той подарява перуки безвъзмездно на жени с рак). Също и в Дара хелп.

# 97
Момичета, благодаря много за споделеното 🤗, както и за информацията за косата. Аз правя кичури веднъж годишно заради тук-там бели косми, последно беше през лятото. Имам желание, ако успея да даря ще е чудесно:).
Вчера казах на майка ми в присъствието на сина ни за химиотерапията и че първия път ще остана два дни в болница за да видя какво е и понеже бях близо до него, видях как веднага се стегна и му се насълзиха очите. Тези дни ще поговоря и с него. Аз съм на мнение, че децата трябва да знаят истината от самите нас, като се обясни спокойно.
Понеже и той е със същата гъста коса, дори и много повече, през лятото редовно ни моли да го подстрижем нула номер защото му било много топло. Може да си организираме състезание на кой ще порасне по-бързо:)

# 98
Здравейте мили дами за много години имам дилема. Юли ми беше първият пет скенер сега януари би трябвало да направя нов реших да го направя в Турция. Тук онколога ми е пуснал направление за сцинтиграфия. Има ли период ,който е хубаво да мине от едното до другото?
Все още не съм говорила с онколога за това. Ако реша да откажа сцинтиграфията и да отида само на скенер какво се случва с направлението?

Относно децата синът ми вчера ми каза нещо което ме съкруши и още не мога да се отърся от това само на 3 г е и едва ли осъзнава какво е станало, но мен сърцето ме стяга..

# 99
Някой дали е дарявал кръв след поставяне на диагнозата? Може ли да се дарява?

# 100
Здравейте,
Предстои ми лъчетерапия. Смятам да я проведа в Сити клиник и записах час за консултация с д-р Недев.
Може ли запознатите да ми кажат как протича прегледа - гледа ли дискове от образни изследвания, епикризи, проведени лечения (на химиотерапия съм с последна вливка 12.01.)? На прегледа ли ще ми назначи подходящи за случая ми дози и брой облъчвания? Ще може ли да насроча дата за започване?

# 101
  • assenovgrad
Някой дали е дарявал кръв след поставяне на диагнозата? Може ли да се дарява?

И аз винаги съм се чудела дали мога да дарявам кръв с нашата диагноза и хормоналните, които пием?

# 102
Не може да се дарява при злокачествени заболявания, поне в няколко източника го видях. Може да отправите писмено запитване към НЦТХ.

# 103
  • Русе
Питах -  не можем Sad Ама бях година след лечението.

Гери, точно така. Преглежда документите и преценяват колко броя. Мерки и теглилки ми взеха още тогава и ме започнаха след около 10-тина дена.

# 104
Не се дарява кръв с онко заболяване. С хормонална терапия - също.
В крайна сметка това е акт, който цели да помага, а не да вреди.

Общи условия

Активация на акаунт