Как да подобрим качеството на живота си през Новата година

  • 2 079
  • 4
  •   1
Отговори
  • Мнения: 152
В навечерието на Нова година се долавя полъхът на предстоящи промени и нови постижения. В този период е по-лесно да преразгледаме плановете си за живота и по-лесно се решаваме на промени, особено когато се опитваме да подобрим качеството на живота си. Само от нас зависи какъв ще бъде той – пълен с ярки събития, щастливи моменти с близките ни хора и с лични победи или посредствен и щедър на неудачи.

Ако не ви е нужен вторият вариант, прочетете тези седем принципа на самоусъвършенстване, които могат да променят живота ви в по-добра насока и да повишат неговото качество. Не разчитайте само на късмета. Вие сами можете да направите живота си такъв, какъвто винаги сте си го представяли.

1. Станете професионалист в работата си

За да станете добър специалист в своя отрасъл, са ви нужни знания. Четете книги и учебници, посещавайте тренинги и семинари, запишете се на курсове за повишаване на квалификацията или за придобиване на нови знания, свързани с работата ви. Поемайте отговорност за изпълнението на задачите си, покажете на ръководителите си, че на вас може да се разчита. Добрите професионалисти по-често получават премии, сочат ги за пример, а колегите им ги уважават. Качеството на вашия живот стремително ще се подобри, ако в работата си се наредите сред най-добрите.

2. Създайте си допълнителен източник на доходи

Изберете си такъв, който ще бъде максимално удобен и ефикасен за вас. Например осигуряването на приходи от хоби не е никак сложно, просто кажете на другите какво можете да правите и те ще ви помогнат да спечелите пари. Ако основната ви дейност позволява, проверете за какво се плаща на фрийлансърите и използвайте опита си, за да си осигурите допълнителна работа.

3. Четете всеки ден


Имате ли такъв навик? Ако не, то вземете решение да четете всеки ден по 30 минути. В това няма нищо сложно, нали? И без това губите толкова много от времето си в социалните мрежи. Ако четете по 30 минути на ден, за седмица ще можете да прочетете цяла книга, а това прави 52 книги на година! Това ще вие бъде само от полза, особено ако прочетената литература ви помогне да се развиете като професионалист и като личност.

4. Научете нов език

Сигурно ви се е искало, пътувайки в чужбина, да общувате свободно с местните хора, без усилия да разбирате менюто в заведенията, да разширите кръгозора си, запознавайки се с нова култура? Или да гледате филми без превод, да четете книги в оригинал? А може би ви е нужен още един език, за да си намерите по-престижна и добре платена работа? За да овладеете съвършено чуждия език ви е нужна не само теория, но и повече разговорна практика.

5. Организирайте си пълноценна почивка

За да бъдете максимално работоспособни и концентрирани в работата си, трябва да можете и да почивате качествено. Днес всеки има възможност да си избере произволна страна за пътешествия според възможностите си. Но ако не искате да пътувате, няма никакъв проблем да си организирате друг вид пълноценен отдих. Да наемете яхта за морска разходка, да полетите с балон, да вземете уроци по стрелба или да се настаните с въдици и палатка край някой язовир… Главното е да си изберете това, което ще ви осигури повече позитивни емоции и приятни спомени.

6. Следете за здравето си


Здравето е една от най-големите ценности за човека. Бъдете отговорни към себе си и своето самочувствие. Не пропускайте профилактичните прегледи, следете състоянието си и се грижете за своето здраве:
•   Откажете се от вредните навици.
•   Следете теглото и храната си.
•   Ограничете опасните фактори.
•   Спортувайте.
•   Прекарвайте достатъчно време на чист въздух.

7. Бъдете по-упорити и настойчиви през новата година


Упоритостта ни е нужна, за да изпълним всички планирани задачи. Каквито и да сме, с каквото и да се занимаваме, ние винаги ще се сблъскваме с някакви проблеми. Но това не бива да ни притеснява и да ни превръща в неудачници, напротив, ние трябва да сме подготвени, за да успеем да ги преодолеем и да постигнем целите си.

Просто трябва да осъзнаем, че всички проблеми са разрешими, че те могат да бъдат управлявани и превърнати в страхотни възможности. Когато се сблъскаме с някоя трудност, не бива да отстъпваме. Не трябва да се предаваме. Да не се съсредоточаваме върху самия проблем, а върху неговото решение. Да мислим позитивно, да действаме уверено и да постигнем това, от което имаме нужда. Да опитваме отново и отново, докато всичко се получи точно така, както го искаме.

# 1
  • Мнения: 232
Добър ден. Нашето общество няма право на промяна. Качество на живот..?! Изобщо вече използваме ли такива думи ..?! Дадените примери за “принципи” от Вас са доста далеч от способностите ни.Как се става професионален касиер продавач в Кауфланд? Или професионален продавач на билети за градския транспорт? Как се създава допълнителен източник на доходи,когато вземаш пари на 1во чисто и на 15то се чудиш от коя кредитна карта да изтеглиш? За четенето съм с две ръце. Знаете ли колко струва едно обучение на различен език? Да организираме почивка - че и яхта да наема? С какво?  Просто написаното е повече от абсурдно за нас обикновените българи. 🙂

# 2
  • Мнения: 3 796
Освен финансово издиша и откъм време този план. Работа, втора, езиков курс, допълнителна квалификация, четене, пълноценна почивка...а денонощието все така има 24 часа. Още повече, че тук сме предимно майки и съпруги.

# 3
  • София
  • Мнения: 6 137
Клишета.

# 4
  • Мнения: 594
Закачена тема от миналата година с 3 отговора и без развитие Rolling Eyes Какъв е смисъла?
Съгласна съм с горния коментар.
Клишета! Несъвместими

Общи условия

Активация на акаунт