? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 646 754
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 3 450
Kaк прочетохте какво пише на снимката??? Аз нищо не можах да схвана.

# 3 451
  • Другата България
Kaк прочетохте какво пише на снимката??? Аз нищо не можах да схвана.
Затова го преписах, извиних се за снимката, не е моя.
....“срещу задължението на......да поеме гледането и издръжката на прехвърлителите, като им осигури нормален и спокоен живот, какъвто са водили до сега, лично, или чрез трето лице.
Приобретателката да НЯМА право да продава или ипотекира имота до смъртта на прехвърлителите.“ Край на цитата.

Както и да е, това е нотариален акт от далечната 1994 година и е написан на пишеща машина, може и това да влошава качеството на снимката.

# 3 452
Аз помислих, че си го прочела, а не че си го преписала и затова се учудих Simple Smile

Но при тези условия апартаментът е непоклатим и никой нотариус няма да изповяда сделката.

# 3 453
Гледането и издръжката е едно.
Правото на ползване е второ.

Забраната да се разпорежда с имота е трето.
Трите неща са коренно различни, независимо, че са обективирани в един нотариален акт.
Впрочем последното - забраната за приобретателката да продава имота, няма никаква правна стойност.

Право на ползване може да има и без задължение за гледане и издръжка.

Това със забраната не съм го чувала, звучи ми неиздържано юридически. Как ще купиш нещо, пък няма да имаш право да го продадеш? Дори с право на ползване може да се продава.

# 3 454
  • Другата България
Аз на тази база дадох отговорът си снощи, защото моята колежка го е носила при адвокат и е казал същото.
Но, пак казвам, нотариалният акт на съфорумката може да е, и със сигурност е съвсем различен, тъй че това тук са просто насоки. Нямаше да се включвам по толкова далечна за мен тема, ако само преди дни не коментирахме същия казус на работното ми място.
Аз помислих, че си го прочела, а не че си го преписала и затова се учудих Simple Smile

Но при тези условия апартаментът е непоклатим и никой нотариус няма да изповяда сделката.

# 3 455

Това със забраната не съм го чувала, звучи ми неиздържано юридически. Как ще купиш нещо, пък няма да имаш право да го продадеш? Дори с право на ползване може да се продава.

Това е договор, а в договор може да се уговори всичко, което не е забранено от закона. Юридически имаме покупка на имот с тежести, а те могат да са всякакви.

# 3 456
  • Далечният изток
Всъщност колкото и еднакви да изглеждат два казуса, има някои наглед дребни уж особености, които ги правят тотално различни.
Щом съфорумката не е споменала ползване или забрана за продажба, значи не са посочени такива в нотариалния им акт. Въпросът касаеше само продажба на имот, придобит с издръжка и гледане. На така зададен въпрос, отговорът е - може.

# 3 457
Уважавам всички юристи, които пишат във форума. Но при положение, че реша да продавам имот, чиято цена е десетки или стотици хиляди евро, не бих спестила пари за консултация с адвокат, който ще се занимава специално с моят казус. Иначе, почти всеки брокер на недвижими имоти, ще разгадае възможна ли е продажбата или не, когато погледне договора.

# 3 458
Може и с нотариуса направо да се допитате, също. Той е юрист.
Брокер едва ли, освен ако не е и с юридическо образование.

# 3 459
  • Далечният изток
Аз въобще не се съмнявам, че съфорумката ще се допита до адвокат или нотариус. Тук пита, щото темата е такава, за въпроси.

# 3 460
  • Другата България
Всъщност колкото и еднакви да изглеждат два казуса, има някои наглед дребни уж особености, които ги правят тотално различни.
Щом съфорумката не е споменала ползване или забрана за продажба, значи не са посочени такива в нотариалния им акт. Въпросът касаеше само продажба на имот, придобит с издръжка и гледане. На така зададен въпрос, отговорът е - може.
Факт.
Но запознати с материята са наясно, а аз съм доста далеч от нея, тъй че на прима виста според това, което знам за А, реших, че и за Б, и В важи същото. Дадох отговор на база частен случай, и си признавам, че до днес смятах, че всички такива имоти НЕ могат да се продават и ипотекират до смъртта на приобретателите. А то си зависи от нотариалния акт.  Явно и заради това майката на жената плаща най-много данък за въпросното жилище, това също са мои интерпретации.

# 3 461

Брокерите доста внимават да не хвърлят труд напразно, т.е. да работят по една сделка и накрая да се провали. Поне тези, с които съм имала контакт доста внимателно проверяват документи.

# 3 462
  • Буркина Фасо
ще се допита, сигурен съм Smiley
най вече, че всичко зависи от него.

# 3 463
Здравейте. Препоръчайте интернет доставчик в София за интернет без сключване на договор. Благодаря предварително.
Пиши квартала, защото в нашия например имаме такъв доставчик. Unex . Но за другите квартали не знам.

За Младост 4 става въпрос. Simple Smile

# 3 464

Нещо повече, от нотариуса зависи сделката, Адвокатът може да каже всичко, но ако нотариусът се запъне няма да има сделка. евентуално трябва да се търси друг. И съвсем не е рядкост да се случи разминаване между адвокат и нотариус. Затова ако нотариусът каже, че нещата са ОК, значи може.

Общи условия

Активация на акаунт