? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 646 779
  • 14 838
  •   1
Отговори
# 3 435
  • София
"Доживотно право на ползване" и "доглеждане" са 2 различни неща.

# 3 436
Преди малко повече от две години изкарах шофьорска книжка. Сега прочетох , че вече имам 39 точки (първоначално бяха 26). Трябва ли да ходя да вадя нов талон? Проблем ли ще е, ако не извадя? Чух,че тия сини талони ще отпаднат скоро и всичко ще е онлайн...

# 3 437
То за да се прехвърли срещу гледане и/или с право на доживотно ползване не е нужно да сте роднини. Та е възможно да се продаде, като се запази уговореното право, ако се намери желаещ да го купи така...
Мой познат така си беше купил апартамент с дядо. Дадото си живееше необезпокоявано, без да знае, че внукът му го е продал заедно с апартамента. Грижите за дядото си продължиха. Не знам колко още живя докато апартаментът стана достъпен изцяло за новия си собственик. Съответно, цената на жилището беше едва ли не на половина от обичайната, тъй като внукът също спешно трябвало да го продаде.

# 3 438
Договорът за гледане и издръжка може да се разваля по съдебен ред.

# 3 439
  • Далечният изток
Лелеее, какво пита жената, пък какви отговори получи... Rolling Eyes

# 3 440
Аз какво ви казвам... 🙃

# 3 441
Аз какво ви казвам... 🙃

Какво?
План ънлимитед няма вкл.международни минути. Но ти си го подписала вече.
Иначе има планове с включени такива минути, смарт плюсовете. Но ти не си преподписала на такъв. А си избрала нов план.
Какъв отговор очакваше?

# 3 442
Да ми пратите линк за план с включени международни 🙃

# 3 443

Пращам ти офертата от оня ден

# 3 444
  • Сф
Здравейте. Препоръчайте интернет доставчик в София за интернет без сключване на договор. Благодаря предварително.
Пиши квартала, защото в нашия например имаме такъв доставчик. Unex . Но за другите квартали не знам.

# 3 445

Пращам ти офертата от оня ден

Това е индивидуална оферта. Нещо от официалния сайт? Защото аз говорих вчера два пъри с виваком. Мисля по-добре знаят от теб.

# 3 446
  • Другата България
Понеже не съм фен на празните приказки и голословието, помолих колежката да ми снима частта от нотариалния си акт, в който е упоменато правото на ползване.

Както и казах снощи, а и съфорумка потвърди, еднозначен отговор на въпроса може или не може да се продава имот, приписан или прехвърлен с опция доглеждане, явно няма. И тук се сещам за една фраза от мой близък, който не е адвокат, но е разследващ полицай - “Законът е врата в полето“.
Извинявам се за качеството на снимката, телефонът е подобен на моя и знам, че прави и по-ясни снимки, но това ми е изпратено, с нейно съгласие го слагам тук не за да доказвам теза, а за да насоча питащата снощи съфорумка отново да се консултира с юрист със собствения си нотариален акт.

# 3 447
Вещно право на ползване, и прехвърляне с договор за издръжка и гледане, са две различни неща.
Не било компютри, а компоти...
Не е виновен закона тук.
Бъркаш двата вида договори...
Термин доглеждане няма в законите.
Не се чете снимката, но ако акта на колежката ти е с право на ползване, снощи , а и сега, се включи неоснователно, защото питането бе за другия вид прехвърляне - срещу зад.за издръжка и гледане.

# 3 448
  • Далечният изток
Гледането и издръжката е едно.
Правото на ползване е второ.
Забраната да се разпорежда с имота е трето.
Трите неща са коренно различни, независимо, че са обективирани в един нотариален акт.
Впрочем последното - забраната за приобретателката да продава имота, няма никаква правна стойност.

Последна редакция: нд, 26 мар 2023, 12:09 от AIDA_N

# 3 449
  • Далечният изток
Ехеее GrinningGrinningGrinning Благодаря, благодаря! Joy
Ще ни изтрият, ама... карай.

Общи условия

Активация на акаунт