Рак на белия дроб - тема 11

 • 82 549
 • 1 193
 •   1
Отговори
# 1 035
 • София
 • Мнения: 1 743
Благодаря! Ще потърся алое. Четох, че е добре е да се пие инхибитор на протонната помпа, та от вчера е на Нолпаза.

# 1 036
 • Мнения: 326
Здравейте,
При нас нещата са... Баща ми започна да го боли кръст, после болката започна да слиза надолу към крака и сега е към прасеца. Имаме час за костна сцинтиграфия на 22.02., вече Аулин и Оки не му помагат Sad Ставал е и много слаб, трудно му е да се движи, защото го заболява след като стане. Много сме притеснени... дали има някакви витамини, хапчета, прахчета... нещо важно засилване на апетита?

# 1 037
 • Мнения: 1 168
Здравейте,
Идвам от съседната група за рака на гърдата, където преди 2-3 години, докато се лекувах получих много добри съвети. Сега отново се сблъсквам с диагнозата рак, но този път не аз съм потърпевшата, а моята майка.
Случаят е следния: В началото на годината падна у дома. Дойде екип на спешна помощ и констатираха, че вероятно е получила лек инсулт, но по мое настояване я закарахме в спешното, за да й направим образно изследване, дали не навехнала, счупила нещо. Направиха й скенер и от него се установи голямо туморно образувание в белия дроб, както и метастаза в мозъка, която се оказа причината за падането. Настаниха я в неврохирургия и предписаха медикаменти. Направиха й втори скенер с контраст, от който се установи, че метастазите в мозъка са поне 7, на различни места, всички с големина почти 1 см. Изписаха я на третия ден, като през това време тя загуби подвижността на крака си. От там я прехвърлихме в белодробна болница, за да може да направим бронхоскопия. Прибрахме я у дома и постепенно започна да губи способност да си движи и лявата ръка. Междувременно бронхоскопията се оказа безсмислена, тъй като до тумора не може да се достигне с този способ. Направих консулт с хирурзи, но ми отказаха да й направят алтернативна биопсия, тъй като тя има множество алергии, а общото и състояние не позволява такава интервенция, защото дроба по принцип е много увреден (дългогодишен пушач, преди 5 години ги отказа). След консултация с хирург - онколог, той предложи да направи биопсия с отстраняване на лимфни възли под мищницата. Днес тези резултати излязоха и според патолога, предоставения материал е метастаза. Пуснахме имунохистохимия, която чакам, за да установим от къде е първоизточника, тъй като има съмнение, рак на гърдата или рак на белия дроб. Тъй като й правя тоалета, а и имам опит с рак на гърдата, смея да предполагам че по-скоро става дума за рак на белия дроб, още повече, че преди година й правиха биопсия на гърдата - с негативен резултат.
Та за какво съм тук: Според вас, при положение, че има тумор с размер 5х5 см в белия дроб и поне 7 метастази в мозъка с размер по 1 см (размерите са към началото на януари, сега е средата на февруари и е възможно дори да са по-големи вече), има ангажирани лимфни възли със сигурност и метастази в лимфните потоци, какво лечение би могло да се предложи. Пациентът е трудноподвижен - вече ви казах, с парализирани леви крайници, основно на легло, в увредено общо състояние, на 73 години. Болестта се разви буквално мълниеносно и от 1 седмица насам виждам, че вече има ангажиран лимфен възел и в областта на гениталиите, както и още един в областта на ребрата, малко под отстранените. Пропуснах да кажа, че е напълно адекватна (като изключим, че от единия медикамент на моменти губи представа за датата, деня от седмицата или забравя, какво съм й казала преди 10 минути) и в същото време, отрича да има рак. Още в неврохирургията обясняваше на лекаря, че няма рак. След това в онкологията на мъжа ми обясняваше, че нямала работа тук за биопсия, защото няма рак.
Да се надявам ли на нещо или една хипотетична имунотерапия, химиотерапия, лъчетерапия - повече ще навреди?

Последна редакция: вт, 13 фев 2024, 18:32 от Lea_Lea

# 1 038
 • гр.Пловдив
 • Мнения: 3 562
Lea,Господ сили да ви дава,но направете нужното и каквото е необходимо за лечението по протокол...
При тези пушачи с годините явно няма прошка,аз не вярвах,но свекъра без рак ,а с ХОББ за 2 седмици му отказаха буквално дробовете ,беше малко на командно дишане и почина...страшно е ..

# 1 039
 • Мнения: 532
Здравейте....
Татко се разболя от пневмония.
Сатурацията му е около 90-91.... Моля Ви препоръчайте ми в коя пулмология и при кой специалист да отидем..
Личния онколог само каза - карайте го в пулмология....но някакси не искам да правя грешки с лечебното заведение и специалиста.
Благодаря Ви от сърце.

# 1 040
 • София
 • Мнения: 1 743
Ходили сме при Динко Вълев в Първа градска болница. Стори ми се много адекватен. Има и телефон, вдига по принцип.

https://www.rating.hapche.bg/rating/lekari-spetsialisti/7094/dinko_genchev_valev

# 1 041
 • Мнения: 10 842
Kalina, много съжалявам! И ние сме били при Динко Вълев през 2016, но в Белодробната болница. Той се пребори с тромба на майка.
Пробвайте при него, щом е в Първа градска или пък идете в Белодробната болница (до Иван Рилски).

# 1 042
 • Мнения: 44
Калина, препоръчам доц.Николай Янев-пулмолог в белодробната болница(Иван Рилски) откъм парк" Здраве".Сърцат, човечен, внимателен, отговаря на телефонно обаждане и подхожда индивидуално към пациента.
Ще овладеете пневмонията при татко ти! Успех!

# 1 043
 • Мнения: 532

Благодаря ви от сърце да бързите отговори.
Действам!!
Бог да ви пази

# 1 044
 • Варна
 • Мнения: 1 056
На татко му откриха рак на белия дроб.
От юни месец го измъчва безсъние, затрудненп дишане и е излъгал личния си лекар за загубата на тегло, както и нас, че не се чувства добре. Пктомври месец му източиха 1л вода от белия дроб, но не се оправяше и Януари влезе по спешност в болница, точиха вода и му направиха операция ( 2л.вода източиха от втприя престой) . В момента ходи с дрен в нас, -10кг.
Правили са му изледване на туморни маркери и уж казаха, че няма нищо, но на констролния преглед за дренажа му го откриха. Толкова месеци болка го изцедиха психически, на обезболяващи и диагнозата онзи ден го съсипа.
Даде пробата на комисия и дигна днес 39° температура. Като цяло отказва да пие някакви лекарства ( обезболяващи пие ), неоплаза не ще, разни имуностимуланти...
Не знам как да му помогна псохически да не се отказва и че всяка болест има лечение.
Игнорирай е признаците, пише че има 1.3см тумор в дроба
Прикачвам и епикризата

Скрит текст:

# 1 045
 • Мнения: 532
Отново влизам с въпрос и се надявам на съвет.
Нискодазов CT диагностицира ли онкологични лезии без контраст?

Благодаря

# 1 046
 • Мнения: 22
Здравей те ще кача резултат от биопсия може ли да ми обесните че нещо не ми е ясно
здравей те включвам се пак за да питам .С тази диагноза която е на епекризата могат ли да направят лечение с хт?Защото предлагат това.

# 1 047
 • Мнения: 208
Извинете че се намесвам но преди да ме обиждате пиша следното .
Заради престой в болница с бебето ми (Мин година)сатурацията и беше 60 мериха я защото беше така заспала ,че не успяхме да я събудим .Събуди се на сутринта ..
Кошмарни часове бяха за мен .
Днес пед ни беше у нас да я прегледа и докато я преслушва  на гръбчето си намъмри тук ще има нещо .Същото това го каза и Мин месец когато я преслуша .Питах я какво ще има но си замълча .
При малко бебе може ли да се пуснат тумр.маркери ?
Не мога да търся друг пед понеже всички се познават не съм от голям град .

# 1 048
 • Варна
 • Мнения: 1 056
Здравейте,
още чакаме резултатите от комисията в София с назначение на лечението.
Вчера беше на комисия, с която да подпишат протокол,че здравна каса ще поеме лечението му
и да му дали лист със стратегия за лечение:
-Химиотерапия : първа линия
-Прицелна терапия
-Диспансерно наблюдение
-симптоматично и палиативно лечение  
Палиативното лечение означава ли, че няма надежда и единствено ще успокоят страданията му ?

След малко ще кача епикризата, ако ще помогне

Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:

Последна редакция: ср, 21 фев 2024, 11:00 от viksdesire

# 1 049
 • Мнения: 326
Здравейте,  вчера мина Костната сцинтиграфия на баща ми и казаха, че ще излязат резултатите до 5 работни дни..
Е, днес, лекарката, с която са говорили, директно се обадила на майка ми и казала, че имало много находки ... метастази. Много сме разстроени, не че не сме го очаквали, но... В понеделник ще вземем резултата, защото ни даде час за 10ч и оттам отиваме при онколога да каже какви са следващите стъпки.
Милият ми татко, то са такива болки...милият ми. Кога успя да стигне до костите като предните 2 скенера не откриха нищо в органите? Много съм объркана и ми е много, много лошо...

Общи условия

Активация на акаунт