Рак на белия дроб - тема 11

 • 82 528
 • 1 193
 •   2
Отговори
# 1 170
 • София
 • Мнения: 12 832
Здравейте, прекрасни хора! Благодаря, че Ви има и мога да черпя информация от Вас. Майка ми след рак на гърдата има разсейки в белия дроб. За съжаление химиотерапията не я понесе, сърцето не може да се справи и повръщаше страшно много. Мина само на лъчетерапия в Токуда. Искам да я подкрепя с добавки и комбинация от гъби. Моля, споделете какво е най-добре да й взема.
Благодаря 💐
Питайте лекуващите лекари, защото не всичко кореспондира с леченията и болестта. Например уж полезният бета коротин е водеща причина за рак на белия дроб при пушачите, дори бившите. Има много такива неща, които само лекар може да каже.
И вече лично за мен са излишни всички тези неща. На онкоболен гледайте да се храни с каквото му е вкусно и да изпитва някаква радост, че нито една добавка не връща оптимизма и желанието за живот. Подобрете и качеството на живот колкото можете, и съвременната онкология се бори най-вече за това, освен за по-дълга преживяемост.

# 1 171
 • Мнения: 22
Здравей те мили хора знам че тук не е темата но след като бях в всички форми за тази болест реших че в тази група сте станали повече от Лекари на което се радвам. Можели да ми разчете те този резултат от пет скенер.

# 1 172
 • Мнения: 4 880
Колко време след операцията е правен този ПЕТ/КТ? Питам, защото в оперативното поле има формация с повишена метаболитна активност. Ако не са минали 6 седмици, е възможно да се касае за нормални процеси на реконвалесценция. Ако са минали, то по-вероятно говорим за локален рецидив. Освен това се наблюдават лезии с вид на метастатични в перитонеума.

Не знам какво казва лекуващият екип, но трябва да се проведе системно лечение или настоящето такова да се смени с друго.

# 1 173
 • Мнения: 22
Благодаря ви много за отговора .Скенер е правен почти но 6 та седмица с лекар още не сме говорили на 13.05.2024 ще се яви на комисия там вече ще решат какво лечение ще проведат

# 1 174
 • Мнения: 16
Здравейте! 🙂
Проблемите при нас за съжаление продължават…след като преди 10 дни баща ми тотално отказа да се храни се наложи да сложим Peg-сонда и сега го храним и даваме вода през нея, през устата много малко хапва. От три седмици е на легло и едвам го караме да стане за тоалетна. Отслабна много и казва, че му е замаяно и му се вие свят. На моменти е леко объркан. Преди една седмица няколко дни имаше и халюцинации, беше неадекватен. Д-р Канарева продължава да настоява, че това са отоци от РХ, а не нови метастази и че е рано да правим ЯМР. Вдигна пак дозата на Дексаметазона, от 4 на 12, а според невролога халюцинациите са от него. Утре сме за втори курс ХТ с ИТ и не знам в какво състояние ще е след това, и сега не можем да го вдигнем от леглото, притеснявам се, че вече няма да стане никога. 😞

# 1 175
 • Мнения: 901
Здравейте мили хора!
Търся съвет и насочване за следният проблем.
След дълго мотане и разиграване у нас и не поставяне на диагноза, заминахме за Турция. След направените изследвания на съпруга ми поставиха диагноза аденокарцином на ляв бял дроб  високо в периферията. Държа да уточня, че съпругът ми не е пушач и не употребява алкохол. Според турските лекари е последствие от тежкият ковид. След направения NGS тест е подходящ за умна терапия с tagrisso на Астра Зенека. Кокво трябва да направим и дали това изобщо се прилага у нас ? Имаме час за онколог във вторник. Благодаря предварително на всеки който би ме насочил как да действаме. Лекарството не се продава в аптека и на стойност малко над 11 000.

Последна редакция: нд, 09 юни 2024, 12:53 от didanka73

# 1 176
 • Мнения: 4 880
Лекарството се полага по НЗОК у нас и е безплатно за пациентите. Трябва онколог да го назначи. Вземете си биопсирания материал от турската болница, в случай че се наложи вторична верификация у нас, за да се отпусне лекарството. Ако приемат само превод на хистологичния резултат от Турция, то тогава остава просто да минете през онколог/комисия, за да бъде назначено.

Тагрисо е под патент, така че НЯМА генерични заместители. Това, което ще получите в Турция срещу 11К+ на месец, е идентично с това, което ще получите тук. Тоест, няма смисъл да провеждате лечението в чужбина според мен.

Успех.

# 1 177
 • Мнения: 901
Hope4C благодаря ви много! На прегледа във вторник с онколога ще носим всичко.

# 1 178
 • Мнения: 532
didanka73

Включвам се към Hope4C .
Моят татко е на Тагрисо. Както Hope4C ви насочи  - в България за да се отпусне по каса , ви е нужна биопсия. Ако ви приемат направената в Турция - това е чудесно!
За насока - консултиране с проф. Тимчева! Тя ще ви обясни всичко и ще ви насочи да може да започнете лекарството възможно най-скоро.
Успех!
Ако имате други въпроси - питайте.

# 1 179
 • Мнения: 901
Кalina_malina80 благодаря ви !

# 1 180
 • Пловдив
 • Мнения: 2 112
Tagriso(Osimertinib) е под лиценз .Цената е еднаква(както е написал Хоуп)(макс 1-2% разлика заради логистични разходи). Цената в момента е към 16К евро за 28 дни.В Турция ще си ги плащате,в БГ НЗОК го реимбурсира. Може да го приема с години...
Специално за РБД няма какво да предложат по-добро в Турция.
ПС: Досега  никой с Рак на белия дроб в неоперабилен стадии не е преживял и година дори ,след избора да се лекува в кавички "чужбината" Турция ."Чужбина" е на Запад и доста по-на изток ...
ПС2:Там ще плащате и кръвните изледвания и скенерите за рестадиране ,чиято ст-ст НЗОК заплаща на ЛЗ в БГ.
Дано ви признаят хистологията от Турция  в БГ...
И Успех в лечението.

# 1 181
 • Мнения: 1 877
Здравейте и от мен.

За съжаление и аз ставам част от Вашата група от днес с диагноза ''вторично злокачествено образувание на плеврата".

Пожелавам бързо оздравяване на списващите тук и да няма нови присъединили се.

# 1 182
 • Мнения: 1 287
Здравейте, мили хора,
Чета темата назад и да знаете, че много полезни неща споделяте!
Респект за насоките, които дават whitefang и Hope4C!
Майка ми е с премахната щит.жлеза преди 3 г. заради папиларен карцином.Преди месец я насочиха за КТ,резултатите са тревожни, образувание на бъбрек, лезии на бял дроб. Насочиха я за ПЕТ скенер,който потвърди КТ.
От местния КОЦ я изпращат за биопсия на бъбрек. Правих онлайн консултация с онколог,който пък насочва за биопсия от надключичен лимфен възел. Дадох дисковете за разчитане от специалист нуклеарна медицина, който спомена да не се губи време и да се започва ЛТ.
Утре имам среща с последния лекар и затова се допитвам до вас за съвет да се съгласявам ли,ако наистина предложат директно ЛТ или да настоявам за биопсия? И от кое място ще е най-удачно да се вземе биопсията?
От една страна ме е страх да не изгубим време,ако чакаме резултати от биопсия без ЛТ, от друга страна ми се струва,че не е ок да се започва лечение без биопсия.
Прикачвам първо 3 стр.КТ, после и 1 стр.ПЕТ.

Последна редакция: ср, 03 юли 2024, 18:12 от campanula

# 1 183
 • Мнения: 1
Цитат на: Миглена 15link=topic=1513134.msg47890190#msg47890190 date=1713124175
Здравей те мили хора тук съм пак за инфо незнам колко се сещате за нашата история тъй като за съжаление много сме с тази болка. Майка ми беше оперирана първо за махане на метастаз от мозъка след няколко месеца втора операция на махане на огнището от белия дроб без никакви други метастази направени 4 хм+иммунотерапия пет скенер чист .Но за съжаление сега сестрами е с лейомиосаркома и от 3 седмици сме в България с майка.  поради тази причина испуснахме една имунантерапия и сега тя повече от една седмица взе сериозно да кашля и казва че чуства някаква храчки в гърлото.Та може ли това чудо за 3 седмици да се отключи отново? Много съм притеснена бяхме на лекар казаха че чува хрип и исписаха Антибиотик но въпреки това продължава да кашля.
здравейте може ли да споделите къде се оперирате тъй като ние същи сме с мозъчни метастази но не искат операция на бял дроб поради наличие на далечни разсейки

# 1 184
 • Мнения: 1
Здравейте, прекрасни. За съжаление и аз ще се включвам в темата за борбата,  заради тати. Животът ни се преобърна има няма за месец и то уж от нищото.  Днеска са му излезнали резултатите от 5скенера,и до понеделник няма кой да ни ги разчете. А аз намирам много смесена информация из нета. Може ли някой по компонентен да ми каже с прости думи кое какво е, ще съм много благодарна ❤️❤️❤️
 

Общи условия

Активация на акаунт