Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 35

• 19 634
  • 837
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Цветка, пий повече течности, до седмица ще се възстанови, просто Simple Smile тъпият Ковид така действа на кърмата.

Инферия, виж в e-lactancia за съставките. Ако има псевдоефедринов хидрохлорид - него го дават в жълто, нисък риск, но има. Зависи и на колко е бебето:
https://www.e-lactancia.org/breastfeeding/pseudoephedrine-hydroc … loride-2/synonym/

# 631
За синупрет и аз се чудех,  вътре има екстракти от билки. Реших да не рискувам, защото не намерих информация как влияят на лактацията. Правя си инхалации, без да го пия, с Кармолис. Направо капвам в инхалатора на децата, с малко физиологичен разтвор и ми действа добре.

# 632
Здравейте,преди 3 дни ми дойде цикълът и днес забелязвам,че в гърдите ми каточели почти няма кърма . Малкия сучеше от 1 гърда и не можеше да я изпразни ,а сега суче и от двете и не му стига това значи ,че положението е зле. Освен много вода и чай за кърмачки има ли какво друго да направя ?

# 633
При мен също намаляваше рязко по време на цикъл и след това всичко си беше наред. Изчакай да приключи менструацията и виж, дали няма и при теб да се възстанови нормалната лактация преди да предприемаш други мерки.

# 634
Изчакай няколко дни, аз така се бях филмирала покрай цикъла, но след това всичко си беше постарому, само няколко дни месечно намалява Simple Smile Поне при мен, де. Мисълта ми е - слагай по-честичко, ако трябва, да не е гладно детето, но не "предòбряй" веднага с чайчетата, защото може да вдигнеш излишно много количеството, ако принципно чайчетата ти действат. Ако след 2-3 дни още е така вече ще го мислиш.

# 635
Здравейте, имам бебе на 1 месец и кърменето е някакъв ад, с постоянни болки съм, вече месец зърната ми са на рани, а болката е постоянна. Трето дете ми е, с предните 2 не съм имала подобни проблеми.  Първото дете го кърмех 1 година,  а второто над 2 години.
Единствено с първото имах в началото проблеми поради плоски зърна , с помощта на протектори за 2-3 седмици се оправи положението.
Ходих при консултант по кърмене, според нея е комбинация от 2 фактора - къса юздичка и зърна  , които не са особено високи. За юздичката каза, че не е тежка форма и няма нужда от интервенция, да опитвам пози за кърмене, така че бебето да засуче дълбоко. Какво ли не пробвах, клипчета гледах и нищо...Протекторите не иска да ги засуче
Също така забелязвам, че на бебето долната челюст му е леко назад,  за разлика от каките си. Какво друго да пробвам?

# 636
  • София
Привет. Наистина неприятна ситуация. И особено ако сте имала положителен опит с първите две деца- вместо спокойствие, като опитна кърмачка, се срещате с трудности.
Наистина, в последните години се препоръчва да не се прави корекция, освен ако не е някакъв краен случай. Много често това създава дискомфорт на бебето и сукането му се влошава още повече. Случва се и да слепне, да се наложи нова процедура. Аз бих дала идея за консултация с друг консултант, за да чуете второ мнение. Ако не е бил IBCLC- свържете се с такъв.  Не защото нямате доверие на първия, а просто да чуете още един човек. Консултантите се срещат с различни хора и логично добиват повече опит за едно или друго. Аз, например, винаги препоръчвам Десислава Пеева, ако става въпрос за недоносено бебе, без сукателен рефлекс, ако майката иска да релактира, а е спряла кърмата с медикаменти. Деси има огромен опит в това, както и подобряване на засукване на бебето. Други познати консултанти пък препоръчвам за друго, ако съм виждала на живо и имам впечатление, че са добри за нещо.
При бебетата по принцип челюстта е малка и леко назад, но при някои бебета е по-изявено. Давам идея при всяко кърмене да се стараете позицията ви да е оптимална. Така с времето и на вас ще ви е естествено, бебето ще се научи. Ще повторя как се поставя бебето на гърдата, за да видите дали нещо пропускате и евентуално да се опитате да коригирате:
-Сядате на стол ли лягате на леглото добре облегната. Трябва да ви е удобно на вас. С няколко възглавници, подпъхнати, където трябва. Ако е нужно, слагатв под беберо обикновена възглавница или такава за кърмене. Бебето трябва да дойде високо, на нивото на гърдите. НЕ трябва вие да се навеждате над него.
-Бебето трябва да е изцяло обърнато към вас-глава, тяло, крака. Долната ръчичка да не се смачква между вас, а да ви обгръща. Т.е. между тялото на бебето и вашето да няма нищо, да "лепнете" едни за други.
- Ако кърмите в стандартната поза, поставяте главата на бебето не в сгъвката на лакътя ви, а на костта между лакът и китка. Ако е в сгъвката на лакътя, то главата се разминава с гърдага и бебето трябва да се наведжа. Мястоти е на дългата кост, така че при засукване главата леко се отмята назад, бебето трябва да отвори долнаха си челюст и да захапе по-голяма част от ареолата от към тази долна челюст.
- когато подавате гърдата, то зърното сочи носа или горната устна. Така отново бебето отмята глава назад, захапва повече с долна челюст.
- С пръсти може леко да сплескате гърдата около ареолата, така че при захапване, бебето да лапне повече от нея, а не само зърното. Ако тръгва да лапа само зърното- махате, коригирате и пак предлагате да засупе. Разбира се, избирателно, защото може да се нервира и после да не иска да суче.
- за малката брадичка и недостатъчното отваряне на устата. Трудно ще ми е да обясня, но когато тръгвате да подавате гърдата(може някой да ви подпира бебето като начало) и ако суче от лявата гърда, с дясната ръка подавате като леко сплесквате с палец и показалец, а едновременно с това със среден пръст или безименен побутвате брадичката/долната челюст на детето, така че малко да го принудите да я мръдне/ да я отвори широко. Пръстът ви да попадне във вдлъбнатината между уста и брадичка, леко натискате там, за да избутате устата и беберо да отвори широко и да захапе ареолата.
- отделно- може да правите компресия на гърдата, така кърмата ще е с по-силна струя, бебето ще се наяжда по-бързо и няма толкова да ви предъвква.
- споменавам също залъгалката и даването на вода с шише. Биберонът се засмуква плитко и ако се предлага на бебето, то може да се бърка и да опитва да суче така от гърдата, да му е трудно да се научи да отваря широко уста. Затова, може да е добра идея да ги ограничите за момента. Залъгалката да е за спешни случаи, когато плаче в колата и не може да спрете...а вода така или иначе няма нужда да се дава на този етап. Поне, докато детето се научи да суче добре и с широко отворена уста.

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 14:37 от Дези.

# 637
Благодаря за съветите, ще пробвам  с пръст да натисна брадичката и да видя дали ще си отвори устата повече.
В предния пост също така забравих да напиша, че като суче бебето често е с блистери на горната устна , понякога 1 по средата, понякога цялата долна част.

Последна редакция: ср, 31 май 2023, 14:40 от Mishe333

# 638
При мен беше истински ад цял месец виждаше се разкъсана кожа на зърната нищо не ми помогна просто явно малкия започна да засуква по-добре и нещата миняха иначе буквално плаках до като го кърмех ,такаче напълно те разбирам ,бебенцето ще се научи как да засуква и ще се наредят нещата

# 639
Разранени зърна имам чувството, че болят повече от раждането… направо все едно ток ти минава през тялото като засуква бебето…

# 640
Здравейте, кърмя бебето си (4м) изцяло, приемам Биозин мама. Мога ли да добавя и някакви витамини - например на pregnacare? Вие пиете ли?

# 641
Не пийте витамини без да сте си направила изследвания преди това. Абсолютно грешна практика е тази с необоснованото пиене на мултивитамини. Биозин мама също не е панацея.

# 642
Биозин мама ми го предписа АГ - като имуностимулант. Доколкото знам - съвместимо е с кърменето..

А за витамини питах, понеже ми се струва, че започва малко от този следродилния косопад. Вие какви изследвания сте си пускали?  На кои витамини?

# 643
Пуснете Д, Б12, Калций, Магнезий, Желязо и може евентуално хормоните на щитовидната жлеза.

Не искам да оспорвам мнението на АГ, но ако имунната ви система е компрометирана, витамините биха били напълно достатъчни. Биозинът последните години го изписват като сироп за кашлица.

# 644
Косопада не е от недостиг на витамини, а от хормоните. Преминава за 2м някъде като се стабилизират. Ако се е появил дисбаланс при хормоните на щитовидната след раждането,тогава минава по-трудно. Пуснете си tsh, ft4,ft3 и ако има отклонение се консултирайте с ендокринолог.

Биозин мама ми го предписа АГ - като имуностимулант. Доколкото знам - съвместимо е с кърменето..

А за витамини питах, понеже ми се струва, че започва малко от този следродилния косопад. Вие какви изследвания сте си пускали?  На кои витамини?

Общи условия

Активация на акаунт