Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Детето има дъх на ацетон

 • 38 594
 • 45
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
В родилния дом дъщеря ми имаше дъх на ацетон. Тогава казаха, че е, защото не получавала достатъчно течности.
Но и досега (18м) чат-пат има - кога по-силен, кога по-слаб, понякога няма изобщо. Пие вода колкото поиска, сама казва вече, да не говорим, че и суче на поискване.
Мота ми се нещо прочетено за този дъх, но не помня какво...?
Със сигурност не е настинка (както казва майка ми), защото се появява сравнително често, а детето не боледува. Кръвните картини на 6 и 12м бяха в норма, ако това има значение?
Кажете съвет или мнение.

# 1
Най-вероятно е от малкия прием на течности! Моят син мирише така,когато има температура,защото пие много малко /дори и тогава/.

# 2
 • Мнения: 4 358
Аз знам, че ацетоновият дъх се свързва с диабет, НО щом кръвните изследвания са в норма, значи не е това!

# 3
 • Мнения: 3 038
Аз също четох за такава връзка (с диабета) в книгата на Михов, но наистина щом кръвната картина е в норма, няма какво да се притесняваш.
А педиатърката какво казва по въпроса?

# 4
 • Мнения: 2 489
Цитат на: tedi_b
Аз знам, че ацетоновият дъх се свързва с диабет, НО щом кръвните изследвания са в норма, значи не е това!


Наистина се свързва дъха на ацетон с диабета. Има ли някакви други признаци - приемане на много течности, става ли през нощта до тоалетната? Фамилна обремененост?
Освен това при моите изследвания на пълна кръвна картина в две лаборатории не включват кръвна захар. Така че провери дали специално не е изследвана захарта, ПКК няма да покаже дали има диабет.

Дано да е нещо временно и непритеснително, но според мен задай този въпрос и на някой компетентен лекар, за да си спокойна.

И освен това, когато аз съм болна наистина усещам да имам такъв дъх без изобщо да имам диабет, от температурата става така.
Освен това може да се получи от заболявания на зъбите.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Защо не я заведеш да и вземат кръв само за захар Confused:
Тогава ще отхвърлиш поне вероятността за диабет недай си боже Confused

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Цитат на: sunny_zt
Наистина се свързва дъха на ацетон с диабета. Има ли някакви други признаци - приемане на много течности, става ли през нощта до тоалетната? Фамилна обремененост?

Приема течности нормално - известно количество вода + кърма колкото иска.
През нощта пишка малко, макар че е с пампа, доколкото мога да преценя. Сутрин след сън наваксва, разбира се.
Фамилна обремененост - едната ми баба и брат й бяха с диабет, за други не знам.
Зъбките засега са здрави, доколкото виждам (не даде на зъболекарката да ги види, но на моя оглед не се показа нищо).

Вероятно ще я заведа на изследване за кръвна захар и в тази връзка - за малки деца каква е нормата?

# 7
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Естествено, ошашках се и записах час за изследване на захарта за утре сутрин.
Междувременно чета за детския диабет, но освен ацетоновия дъх друг признак не виждам:

http://d.host.bg/forum/viewtopic.php?t=81
Цитат
Това е цитат от книгата "Изкуството да управляваш диабета" от проф. М. Дамянова и д-р. М. Константинова.

Тип 1 ЗД се изявява обикновено когато загинат 80% от клетките, призвеждащи инсулин (бета клетките на панкреаса или още B-клетки). Процесът на загиване може да продължава с години - 5 или дори повече години, но протичането му е напълно безсимптомно (без признаци на диабета). При засягането на по-голяма част от B-клетките начални симптоми на диабета се появяват бързо и в продължение само на няколко дни, до една - две седмици, се разгъва цялостната клинична картина на заболяването.
Степента на жаждатата е различна, но тя се забелязва обикновено когато надмине 2 литра. Най-често жаждата е в средни размери, понякога обаче може да достигне до 14-15 литра в денонощие.
Честото уриниране е вторият важен признак, който може да остане незабелязан през деня продължително време. Появяването обаче на нощно напикаване у едно дете което дотогава е оставало сухо през нощта, е винаги съмнително за дибет.
Урината става лепкава, по-светла, но не безцветна и при изсъхване на бельото остават бели петна, а тъканта се втърдява.
Повишеният апетит е наздължителен признак. Безапетитието се среща толкова често, колкото и повишения апетит.
Отслабването е почти задължителен признак.
Лесна умора, нежелание за игра, намалена работоспособост и на успеха в училище, раздразнителност, бързи и неоснователни промени в настроениео, главоболие и безсъние са признаците, допълващи палитрата на клиничната картина на диабета.
Зачервяването на бузите, клепачите, брадата се среща при напредналата степен на обезводняване у големите деца.
Паралелно със зачервяването е налице сухост на кожата и лигавиците, напуканост на устните, ранички в устните ъгли.
Диабетът може да започне атипично с болки в корема, опъване на коремните стени, както се получава при апендисит и притонит. Това може да заблуди лекарите и болният погрешно да бъде поставен на операционната маса! Ацетоновият дъх от устата е често ключът, ориентира опитния хирург към диагнозата, която се поставя само чрез определяне на кръвната глюкоза.
Обезводняването е степенно разллично при отделните болни, от лека до тежка степен. Със засилване степента на обезводняване постепенно се прибавят и признаците на диабетната кетоацидоза: гадене, повръщане, болки в корема, ускорен пулс, ацетонов дух, тежко дълбоко дишане, т.н. Кусмаулово дишане, промени в съзнанието - от унесеност до пълна кома. Макар и рядко диабетът може да започне с признаци на хипогликемия или пък бавно.

# 8
 • Мнения: 2 489
Най-добре, защото поне ще знаеш дали има нещо тревожно или не. Стискам ти палци всичко да е наред и притесненията ти да са неоснователни!

# 9
 • Мнения: 14 176
Ацетоновитя дъх е признак на обезводняване на организма.

# 10
 • Мнения: 2 641
Проверете за диабет. Особено щом имате роднини болни с това заболяване. Дано да не е това де , че е кошмарно заболяване.
Успех !

# 11
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Цитат на: cheta
Ацетоновитя дъх е признак на обезводняване на организма.

Да, Чета, това и аз го знам, но нали писах по-горе - добре, в родилния дом ясно, при кърмене под час нищо чудно (понеже тогава кърмех под час). Но сега? Казва "ода", когато иска, и аз когато се сетя, й предлагам, от чашката с човка пие, когато иска сама, суче на поискване, кожата е с абсолютно нормален тургор (още повече, че правя сравнение с отпреди месец, когато беше болна от ентеровируса и действително беше обезводнена, разликите са съвсем видни оттогава и сега).
Този дъх й е от дълго време - появява се и изезва. Не е болна от настинки и прочие, когато го има. Кожата й (освен в случая с ентеровируса) винаги е била с много добър тургор, наддава нормално, пишка нормално, от признаците за диабет, които четох, нищо освен дъха не отговаря...
След изследванията ще видя, но все пак се чудя. Thinking

# 12
 • Мнения: 14 176
Добре, а лекаря ви какво казва? Някакви предположения?
Това за диабета не го бях чувала... Sad

# 13
 • Мнения: 4 358
Бо, може ли да е от някаква храна (т.е. яденето на определена храна да предизвиква ацетоновия мирис). Забелязала ли си някаква закономерност?

# 14
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Цитат на: cheta
Добре, а лекаря ви какво казва? Някакви предположения?
Това за диабета не го бях чувала... Sad

Лекарката на детето каза 'обезводняване' като една причина. И се съгласи да й я заведа утре на изследване. Друго не каза... Rolling Eyes

Цитат на: tedi_b
Бо, може ли да е от някаква храна (т.е. яденето на определена храна да предизвиква ацетоновия мирис). Забелязала ли си някаква закономерност?

Тц. Никаква закономерност не съм видяла. А имаше чат-пат такъв дъх още, когато беше само на кърма. Thinking

# 15
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 128
Боо - поискай да й вземат гърлен секрет. Щерката по думи на майка ми (тя е отявлен НОС в нашата рода Wink )често мирише на ацетон. Ми от нейните болни сливици е. Просто в тези образувания се "намърдват" доста "гадинки". Та това е моят съвет.
За диабет...мммм, не мисля  - макар, че имате фамилна обремененост!  Thinking
Пишка ли често, пие ли вода често..?  Rolling Eyes Така, де ти споменаваш, че не пие...тогава едва ли е диабет, но за твоя утеха я изследвай. На самите резултати ще има дадени референтните стойности на кръвната захар. Има разлика дали е венозна или капилярна изследваната кръв. Бе в самата лаборатория няма начин да не ти кажат.
Аз мисля, че някъде имам сравнителни таблици, но те са за голям индивид, а знам че при децата някой стойности са други...

# 16
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
И аз си мисля за "болно гърло", като Шани.
Освен диабета и обезводняването, разбира се.
Дано всичко е наред!

# 17
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Мерси, Шани, не бях се сетила за сливиците!

# 18
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 128
Боо - погледни тук, но пак казвам - това са за възрастен индивид ст-ти:
http://members.tripod.com/~sotirmarchev/lab.htm

Стискам палци да не е нищо тревожно!  Praynig
Сподели за кръвната захар после!  Simple Smile

# 19
 • Мнения: 2 452
Вярно е, че ацетоновия дъх се свързва с декомпенсирал диабет, обаче това едва ли е причината при вас. Най-вероятно е обезводняване. За да си спокойна я заведи на изследване, но ти гарантирам, че няма да е диабет.

ПС Освен всичко останало, продължителното кърмене ДОКАЗАНО намалява риска от диабет при предразположени деца (такива с фамилна обремененост за ювенилен диабет).

# 20
 • Sofia
 • Мнения: 4 976
А как се храни детето? Прави ли големи паузи между храненията или да поема много малко храна понякога?
Като започне процес на отслабване организмът освобождавва токсини, образуват се кетони и тогава се появява ацетонов дъх.

# 21
 • Мнения: 3 663
На мен нещо за малко течности ми се върти в главата.....

# 22
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Детето определено не слабее. Всъщност наддава съвсем добре, последно е към 11 кг. Расте добре, храни се нормално за възрастта си, пие нормално (по-горе бях писала, че пие сама, аз давам и суче на поискване, тургора на кожата е абсолютно Ок). Не виждам нито един от признаците на обезводняване, а и какво ще излезе - че е перманентно обезводнена ли?  Thinking
Не знам, утре ще я водя, вдругиден ще разбера.
Благодаря ви за съветите и подкрепата!

# 23
 • Мнения: 218
Воо в една стара книга френска "Аз възпитавам дете" има раздел за болестите с описание на тях.Преписвам ти цялата налична инфо, просто за да получиш още инфо , а не да те шашкам.

Миризмата на ябълка "ренета" в дъха или урината е признак за наличие на ацетон.Този симптом придружава най-различни смущения, най-вече чести повръщания, а също така температура, отпадналост, бледност.Трябва да се изчакат предписанията на лекаря, на в случай на повръщания-най-традиционното-вода със сода бикарбонат, днес вече не се препоръчва от педиатрите.За предпочитане е да се дава често, но в малки количества при всяко даване, силно подсладено питие.Ацетонът е продукт, който се образува в черния дроб на базата на мазнините.Ако премине в дъха или в урината, то е , защото е образуван в твърде големи количество.Най-обикновенното гладуване, което довежда до по-голямо изразходване на резервните мазнини, увеличава образуването на ацетон.Това особено често се среща у децата, при някои от които гладуването, дори само една нощ, е достатъчно, за да доведе до подобни смущения.Обаче смущенията, свързани с прекомерното образуване на ацетон, обикновено леки въпреки тяхната повтаряемост, понякога могат да будят тревога с появата им(една отпуснатост, обезводняване).От друга страна, при наличието на чести повръщания, преди да говорим за ацетон, трябва да сме сигурни , че те не са причинени от някакво друго заболяване:апендицит , менингит и т.н.Това често е трудна задача дори за лекаря.

# 24
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Благодаря, Fifi, но освен дъха на ацетон сам по себе си, друго при нас от гореизброените няма.

# 25
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Воо какво стана, ходихте ли да ви вземат кръв Confused:

# 26
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Ходихме, голяма борба беше, не си дава пръстчето, после 10 минути борба свободен стил с лаборантката, да изцеди в шишенцата по 10 капки кръв, и двете омазани в кръв до ушите, писък все едно я колят, рев и хлип, ужас!
Бях донесла Мечо, да му боцнат и на него пръста, той гък не каза, ама Мая хич не се впечатли от представлението и на свой ред орева орталъка и още 10 минути след това хлипаше разстроено и приплакваше... Ако беше от вената, не знам как щях да я преборя, и сега едвам я удържахме с лаборантката.
Към 13-13,30 ще разбера резултат.

# 27
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Чакаме да ни кажеш резултатите!
Дано всичко е наред!

# 28
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Дано всичко е наред, стискаме палци на Мая fingerscrossed
Ще чакаме да кажеш какви са резултатите.

# 29
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Tакааа.
Кръвната захар е 6,2. Според докторката е съвсем в норма, още повече, че сука мляко час и 45 минути преди теста.
А хемоглобина (така и така я бодоха, викам, я една пкк) е 124 сега, на 18м. На 6м беше 113 (незахранена, още само на кърма беше), на 12м беше 125. Ей-така, да ви се похваля Wink

За гърления секрет докторката каза, че щяло да мирише като на развалено, а не на ацетон, ако нещо...

Та сега все пак се чудя от какво чат-пат е този ацетонов дъх?! Rolling Eyes

# 30
 • Мнения: 218
Ъъъъ не знам.Не съм сигурна дали при децата е като при възрастните ама като дават проба за захар май е на гладно.Поне свекето има диабет и така е казвала.Но не знам дали при децата е от значение.Иначе за хемоглобина сте номер едно.Бравос #Milti

# 31
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Докторката се осведоми кога е сукала последно, преди да каже добре ли е резултата. Явно го е взела предвид. Малко дете не виждам как да е дълго време гладно, особено пък 8 часа, освен ако наистина не е суперважно да е така... То ще е мор голям, както дъвчат нещо на всеки час-два  Rolling Eyes

# 32
 • Мнения: 4 358
Еее, чудесно! Дано си по-спокойна, че ти подпалихме главата тези два дни.
Браво и за хемоглобина! Следващият път ви пожелавам да надминете и нашия!
 Grinning

# 33
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Благодаря, Теди, благодаря на всички майки тук!
Наистина сега съм много по-спокойна.

Теди, кога е следващата пкк? Или е по желание? Защото с тази чутовна борба за 5 капки кръв ми се иска да е по-нарядко...

# 34
 • Добрич
 • Мнения: 3 223
Много се радвам, че кръвната ви захар, и Hb, разбира се, са в норма.
Всичко най- хубаво ви желая!!!

# 35
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
браво Воо, радвам се че всичко е наред Wink
Обаче сега аз като малко непросветена искам да ви попитам кръвната захар при децата и по конкретно нормата, различава ли се от тази при възрастните Confused:  Rolling Eyes
Защото при възрастните нали е 5-ца и след нея има повишение на захарта Confused:

# 36
 • Мнения: 4 358
Цитат на: boo
Теди, кога е следващата пкк? Или е по желание?.....

Вече само по желание  Grinning
Пожелавам ти да не се налага!

# 37
 • Варна
 • Мнения: 10 889
Много се радвам, че Мая е добре!

# 38
 • Мнения: 3 356
Чесно казано,трябвало е да и вземат кръв преди храна или най- малко 2 часа след това.Целият ми род е обременен с диабит, та съм свикнала като чуя 6 да подскачам...Наистина е в границите на нормалното,но в горните...На мен ,откакто съм се родила са ми вземали кръв на всеки 6 месеца заради възможността да имам диабет...Моят съвет е след няколко месеца да я боцнат пак...При мен на 20 години се оказа,че страдам от ниска кръвна захар...Което пак не е добре..

# 39
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 079
Знам, че е в горната граница, затова смятам след известно време да повторя.
Но честно казано малко е трудно това с храната, щото лабораторията работи само рано сутрин (идея нямам защо, при положение, че си е тяхна), а детето суче нощем...
Ще видим. Но мисля, че няма място за притеснение за момента.

# 40
 • Мнения: 41 204
Цитат на: Valeria
......Защото при възрастните нали е 5-ца и след нея има повишение на захарта Confused:


Не е точно определена стойност. Има долна и горна граница. Горната е 6.4, така че всичко е ок Grinning

# 41
 • Мнения: 8 163
Темата ми е страшно интересна, защото и при Аля го има същото ацетоново явление. И тя яде нормално и пие достатъчно течности,  но дъхът й си мирише. Ще видим какво ще кажат тукашните медици, като отидем на редовен преглед следващата седмица. Ще си запиша, за да не забравя да питам.

# 42
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 128
Референтни стойности на кръвната захар:

 Arrow Венозна     -->  3.8 - 6.1 mmol/l
 Arrow Капилярна --> 3.5 - 5.5 mmol/l


Това е за възрасен индивид - за малко дете не знам дали съвпадат тези стойности?!  Rolling Eyes


И още една таблица за референтни ст-ти на кр. захар:

# 43
 • Sofia
 • Мнения: 3 565
Цитат на: Шани
Референтни стойности на кръвната захар:

 Arrow Венозна     -->  3.8 - 6.1 mmol/l
 Arrow Капилярна --> 3.5 - 5.5 mmol/l


Това е за възрасен индивид - за малко дете не знам дали съвпадат тези стойности?!  Rolling Eyes

Мерси Шани, точно това ме интересуваше.
Явно объркването е мое, защото на мен винаги са ми взимали капилярна кръв и знам, че тавана беше около 5 Wink

# 44
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 190
boo, чак сега виждам темата. Цялата бременност не можах да се отърва от ацетон, имах и висока кръвна захар, но впоследствие се овладя. Дори когато кръвната захар спадна, ацетонът беше като за световно. Всяка сутрин си правих тестове с лентички на урината. Показателите на ацетона бяха при нормално - бяло, при наличие на ацетон - леко лилаво. Какво ти леко лилаво, мойто беше тъмно патладжан абсолютно всеки ден. Така и никой не можа да обясни защо. Като родих, нещата се оправиха.
Защо не искаш кръвна картина - три пъти да вземат кръв в един ден, сутрин, обед и следобяд, както на гладно, така и на яла. Свекърва ми е лаборантка на поликлиниката на нашия пазар, ако искаш ще говоря да отидеш при нея. Тя да ти ги направи лично резултатите когато е целодневно. Ако искаш вземи и лентички да тестваш урината. Пиши ми ЛС да ти кажа ако искаш за лентичките.

# 45
 • Мнения: 8 163
Бу, преди малко се прибрахме от прегледа. Ето какво каза докторката за ацетоновия дъх: дехидратация.
На възражението ми, че Аля пие много вода (по почти 500 мл. дневно), докторката каза, че ако ще Аля цялата вода на света да изпива, пак ще е дехидратирана, ако няма достатъчно захар и сол в кръвта.
Как да се реши проблемът? Да се добавя по малко натурален сок към водата, да се слага повечко мед или захар, да се дават соленки/солети (тип Goldfish, напр.)

Общи условия

Активация на акаунт