Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 7

• 57 635
  • 769
  •   1
Отговори
# 135
Ами добре щом не искаш не питай, но както казах и преди, зависи за какво си питала. Това е тема за взаимопомощ от личен опит, ако е нещо по-специфично което си изследвала, трябва да се намери човек който е изследвал и той това и да е запознат за да ти отговори.
Когато става въпрос за по-обичайни изследвания - щитовидни, полови хормони, ПКК, кр.захар, инсулин, витамини, урина и т.н.  много хора могат да отговорят от опит. Също така, не всеки по всяко време е на линия. Аз понякога и по 2 дена не съм влизала във форума и като са се натрупали 3 страници мнения ги прехвърлям по набързо и така...
Иначе да, често ЛЛ не са наясно с много неща.

Просто споделям как ми действа на мен. Ако мога да си ги изтълкувам, няма да пиша. Често доктори нямат никакъв критерий за превенция, а само дали има риск. Никой не се интересува толкова от нашето оптимално здраве. Ей онзи ден пак купих една камара лекарства, които няма да пия. Много добре ме знае, че съм по траекторията инвитро и това не значи, че само за седмица - две няма да пия лекарства. Аз изобщо няма да пия никакви такива ибупром, зиртек и т н. Но показателите, които ми излизат на изследвания искам да знам как се тълкуват и има ли хора с по-добри от моите, какво да правя, каква диета. Само казват, добре си, здрава си, нищо ти няма. Няма ми нищо, и бебе също няма.

# 136
  • Стара Загора
Добър ден, помощ за прочит на изследванията. Според вас притеснителни ли са?
Мъж 52г.

Жена 47г.

Биохимията на мъжа изобщо не е наред. Не отлагайте посещение при ендокринолог, нещо в метаболизма се е прецакало. А до тогава трябва да спре сладки неща ( това най-малкото). Мнооого сериозно отношение е необходимо.

# 137
Здравейте група. През 2019 година ме оперираха за премахване на единия лоб на щитовидната жлеза. След 4 месеца ме оперираха и от рак на гърдата. Преминах лъчелечение и съм на хормонална терапия за гърдата ,но за жлезата нищо не ми беше предписано. Следях я и на предните два прегледа и казаха ,че в другия лобнома малък възел . Казват ,че хормоните са в норма . От две седмици съм с много ускорен пулс ,високо кръвно 180 на 120 ,ужасно напукана кожа на ръцете и устните ,напълнях много и ужасно много се изморявам . Посетих кардиолог ,направиха ехокардиография и казаха ,че там проблем няма.  Бъбреци също всичко е наред . Днес пуснах отново хормони . Какво е вашето мнение . Благодаря

# 138
Mama2288 има теми за проблемно забременяване, инвитро и т.н. там вероятно има кой да ти помогне може би са правили същите изследвания, попитай.

ilsan_89 за оперирана жлеза хормоните наистина са добре,  ако погледнем принципно нещата Т4 си е малко нисък, но се съмнявам от това да са ти симптомите. Проверявани ли са кр.захар, инсулин, желязо, вит.Д?

# 139
Питах после и получих отговор, но не бяха хормони, затова първо питах тук.

# 140
След месеци на хронична умора, и разни други оплаквания, вчера пуснах пакет за щитовидна жлеза. Не съм стигнала още до лекар, но това са изследванията.

Бих се радвала на коментар на стойностите.

Хормони
                    Резултат      Референтна стойност   
TAT/anti-Tg/         0.89 IU/ml                  < 4.11   
MAT/anti -Tpo/     1.06IU/ml                0 - 5.61   
fT4                         1ng/dl                        0.700 - 1.480   
TSH                  0.595uIU/ml          0.350 - 4.940   
fT3                          3.080 pg/ml          1.580 - 3.910

# 141
Наред е всичко!

# 142
Здравейте. От цитонамазката ми излезе това:
 РАР II - III A
Клетъчни промени свързани с: Анаеробна флора .Епител с белези навроговяване
Клетъчни промени в жлезистите клетки: Цервикален епител -хиперплазия сметаплазия

Звучи ми доста сериозно, но чак дугия петък трябва да отида на гинеколог, тъй като другите ми изследания ще се забавят до тогава. Някой с такива резултати?

# 143
Здравейте. От цитонамазката ми излезе това:
 РАР II - III A
Клетъчни промени свързани с: Анаеробна флора .Епител с белези навроговяване
Клетъчни промени в жлезистите клетки: Цервикален епител -хиперплазия сметаплазия

Звучи ми доста сериозно, но чак дугия петък трябва да отида на гинеколог, тъй като другите ми изследания ще се забавят до тогава. Някой с такива резултати?

Имате възпаление, ще ви изпишат лекарства и ще трябва да направите ново изследване след няколко месеца.От тук нататък не бива да пропускате да си правите редовно цитонамазка на всеки 6 месеца.

РАР I - нормални клетки.
РАР II - клетки показващи най-често възпалителни промени или метаплазия (доброкачествени промени), HPV инфекция.РАР III - Граничен резултат.
РАР ІІІА - Тежко възпалено или дегенеративно изменение
РАР ІІІВ - Лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процесРАР IV - тежка дисплазия, наличие на единични ракови клетки;
РАР V - наличие на множество ракови клетки, инвазивен карцином.

# 144
Здравейте. Пиша тук за първи път. Преди две години имах една неуспешна инвитро процедура (биохимична бременност). Този месец бих искала да направим ЗЕТ. Миналата седмица отидох на преглед и там ми пуснаха изследвания. Да вметна само че в Германия ми откриха че имам Хашимото, да се има предвид ТСХ-то.
Ще бъда много благодарна ако ми дадете насоки и съвети!
Аз съм на 27 години.

# 145
Щитовидните са добре, не знам на хормон ли си, няма ФТ3, но другите са добре. Обаче витамините В12 и Д са ниски и трябва прием.

# 146
Благодаря за бързия отговор. Да, на хормон съм. А относно РАР II , видях го на две места? Някаква инфекция ли имам?
Казаха ми, че пролактина ми бил висок при положение, че искам да забременявам? Какво ще кажете Вие?
Щитовидните са добре, не знам на хормон ли си, няма ФТ3, но другите са добре. Обаче витамините В12 и Д са ниски и трябва прием.

# 147
Аз не мисля, че е висок пролактина.
За цитонамазката  втора група си е нормална (преди твоя пост мисля, че някой качи всички групи първа и втора са нормални), влагалищният секрет е чист, няма бактерия, но в цитонамазката има много левкоцити, вероятно някакво възпаление има.

# 148
Това с левкоцитите нещо сериозно ли е? Какво да правя? Изпратих всички резултати на лекаря си , а той каза, че не намирал проблем.
Аз не мисля, че е висок пролактина.
За цитонамазката  втора група си е нормална (преди твоя пост мисля, че някой качи всички групи първа и втора са нормални), влагалищният секрет е чист, няма бактерия, но в цитонамазката има много левкоцити, вероятно някакво възпаление има.

# 149
Ами не знам какво да ти кажа, при мен излезе същия резултат при последната цитонамазка , аз се бях стреснала от тези "метапластични" клетки. Но лекарката ми обясни, че са нормални промени с възрастта и каза, че всичко е наред и левкоцитите въобще не ги коментира. Решила съм на 6 месеца, които са скоро  да я повторя. Имам лек цистит на моменти, не знам дали е възможно да се отразява той.

Общи условия

Активация на акаунт