Фраксипарин, клексан, аспирин - Тема #20

• 55 213
  • 767
  •   1
Отговори
# 480
Здравейте,

Нова съм в платформата и имам нужда от съдействие.

Предистория: бременна съм в 13-та ГС; първа бременност; инвитро; имам тромбофилии и си бия по една инжекция Фраксипарин, всеки ден от трансфера насам.

Първо: преди около 1 час докторът ми се обади и ми каза, че имам завишен риск от прееклампсия и ми каза да заменя ежедневната инжекция Фраксипарин с по едина таблетка Аспирин 150 мг до 28-ма ГС. Голяма грешка беше, че влязох в интернет да чета какво е прееклампсия и разбира се психирах. Има ли някой с подобна диагноза и как се е справил, какво е последвало?

Второ: заради тромбофилиите и се бях запасила с Фраксипарин, надлежно подредени на специално място в хладилника и след днешния разговор около 2 кутии и половина ще трябва да бъдат изхвърлени Sad И в тази връзка има ли някой, който има нужда от такива инжекции, ще ви ги продам на ниска цена, купих си ги в събота.

Много благодаря за отговорите, всякаква информация ще ми бъде полезна Simple Smile

Здравей,
Аз също спрях фраксипарина и започнах с Акард 150 мг.
Нямам оплаквания за момента.Пия го от месец.
Първоначално не исках да го пия, защото в листовката пише да не се приема при бременност

# 481
  • София
MICHCH , няма страшно, просто трябва да се спре преди 34 г.с ,защото може да причини незатваряне или преждевременно затваряне (не помня какво от двете беше) на една клапа на сърчицето.

# 482
Здравейте,

Предистория: бременна съм в 13-та ГС; първа бременност; инвитро; имам тромбофилии и си бия по една инжекция Фраксипарин, всеки ден от трансфера насам.

Първо: преди около 1 час докторът ми се обади и ми каза, че имам завишен риск от прееклампсия и ми каза да заменя ежедневната инжекция Фраксипарин с по едина таблетка Аспирин 150 мг до 28-ма ГС. Голяма грешка беше, че влязох в интернет да чета какво е прееклампсия и разбира се психирах. Има ли някой с подобна диагноза и как се е справил, какво е последвало?

Второ: заради тромбофилиите и се бях запасила с Фраксипарин, надлежно подредени на специално място в хладилника и след днешния разговор около 2 кутии и половина ще трябва да бъдат изхвърлени Sad И в тази връзка има ли някой, който има нужда от такива инжекции, ще ви ги продам на ниска цена, купих си ги в събота.

Много благодаря за отговорите, всякаква информация ще ми бъде полезна Simple Smile

Здравей,
Първоначално не исках да го пия, защото в листовката пише да не се приема при бременност

В коя седмица сте сега?

# 483
Здравейте,

Здравей,

В коя седмица сте сега?

Аз съм в 13 ГЦ и 4 дни Simple Smile за сега всичко е наред, купих си апарат за кръвно и го следя всеки ден Simple Smile
Моят АГ ми каза да го пия  до 28-ма ГС и след това го спирам. Като допълнение ми обясни, че Акард-а е по-силен от Фраксипарина, така че няма да има драма за това, че спирам инжекциите (просто ги заменям с хапчета).

Няколко дни по-късно, да ви кажа честно даже е добре, че спрях инжекциите и ги замених с хапчета. Просто корема ми е с всички цветове на дъгата вече хахахахаха Също така, благодарение на вас и на АГ се образовах по темата с прееклампсията и ми е доста по-спокойно. Благодаря ви Simple Smile

# 484
  • Замък сред облаците
По-силен бил 🫣 действат различно….

# 485
Аз продължавам да се чудя защо АГ назначават и коментират терапии, от които очевидно не разбират и не са им работа. Astonished

# 486
Аз продължавам да се чудя защо АГ назначават и коментират терапии, от които очевидно не разбират и не са им работа. Astonished

Моят е д-р Г. Станулов от МЦ Афродита, гр. София и с чисто сърце мога да кажа, че е страхотен и въпреки, че се психирам на моменти (както стана с прееклампсията, просто защото за първи път чувах за нея) му имам пълно доверие. Изключително образован, с огромен стаж и страхотно отношение към пациентите си. След обикаляне по много АГ-та ("светила в професията си") той беше този, който откри тромбофилиите ми и благодарение на него забременях. Simple Smile

Но съм съгласна с теб, че някои АГ си позволяват да назначават терапии без дори да разбират от това (имала съм опит с такива). Simple Smile

# 487
Твърдението, че аспирин е по - силен от хепарин е точно такова твърдение. Абсурдно и явно с неразбиране. 🙂

# 488
  • Замък сред облаците
Е, понякога АГ ги мързи да обясняват на пациентките…

# 489
То че Аспирина е по-силен от НМХ (примерно 0.3/0.4), погледнато от една гледна точка..си е донякъде така. От Аспирин можеш да изкървиш много жестоко..ама проблема е, че в случая Аспирина не заменя НМХ. Едното е антикоагулант, другото Антиагрегант. Малко все едно да сравняваме круши и ябълки.
Още по-странно ми е, че се изписва Аспирин до 26та седмица, при все че прееклампсия се развива баш накрая и типичния протокол е до 34/36 седмица. Аз едва след 38 започнах да вдигам кръвно, имах и замъглено зрение с присветкване. Пиех аспирин до 36та седмица, в допълнение на 0.6 Клексан..и пак греда Simple Smile Дните преди да родя, АГ вече обмисляше индукция или секцио заради кръвното..въпреки всичко което приемах до тогава.

# 490
Няма как да се каже, че аспирин е по-силен от НМХ, защото механизмът на действие е съвсем различен....Тук става въпрос за странични ефекти, които нямат нищо общо със "силата" на даден медикамент. Сравнение по сила може да се направи примерно на Клексан 0,4 и Клексан 0,6. Това е все едно АБ А да кажеш, че е по-силен от АБ Б, когато механизмът им на действие е съвсем резличен или антихипертензивно А да сравняваш по сила с антихипертензивно Б от друга група. За останалото съм съгласна.
Сравнение по сила с аспирин по-скоро може да се направи с натокиназата(Натаспин) и пак не е много точно.

Последна редакция: пн, 15 яну 2024, 07:37 от Kactus

# 491
Добро утро дами, това са моите изследвания в 5г.с +5д на терапия с клексан 0,4 (правя си го вечер към 20:30) с витамини неофолик мета 2х1, вит В12 1х1 и вит Д спрей на Better You. Исках да се допитам и до вашето мнение днес имам консултация с хематолог.
(Публикувах и в друга група Simple Smile )

# 492
  • Замък сред облаците
Много са добре. Вит Д обаче от колко единици взимаш?

# 493
Тази която е в зеленета опаковка на BetterYou Витамин D3 3000 IU Орален спрей
Почнах приема началото на октомври, като тогава стойността ми беше 81,6 nmol/L при референтни (80-250)

Много са добре. Вит Д обаче от колко единици взимаш?

# 494
  • Замък сред облаците
Консултирай с хематолога дали не трябва да намалиш дозата 🤗

Общи условия

Активация на акаунт