Смяна на професията след 30?

  • 5 231
  • 36
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 481
Здравейте,  не открих подобна тема затова реших да я създам. Родих преди 4 месеца и съм майчинство. На 29 години съм и живея в София. След година и половина се надявам да се завърна на пазара на труда. И тук идва голямата ми чуденка. С какво бих искала да се занимавам?
Малко предистория. Завършила съм молекулярна биология бакалавър и ембриология магистратура. Така и не успях да започна като ембриолог. Опитах във всички инвитро центрове,  но то е едно толкова малко затворено общество,  че никъде не ме поканиха дори на интервю.  Това, че точно тогава започна и ковида никак не помогна, не се правеше почти инвитро заради пандемията и намалиха дори наличните кадри. Ето защо станах медицински представител и работих това преди да изляза по майчинство. Около една година и много ми допадна. Въпросът е, че бях по заместване на друга майка, съответно договорът ми не беше постоянен. Така че не мога да се върна след майчинството на тази позиция. Отделно съм работила над 10 неща и нито едно не беше моето 😔 Работила съм в казино, като консултант козметика в аптека, като еколог в зоологическата градина, като офис мениджър,  правила съм пици, отделно в друго заведение правех мекици и работех на каса. Била съм екскурзовод, работих в тъканна банка, а преди да стана медицински представител бях година и половина в БАН, Институт по молекулярна биология.  Абе работя от 18 годишна и от всичките тези позиция най ми допадаше офис мениджър и медицински представител.
Отделно обожавам сладкарството и ми се иска докато съм майчинство да изкарам курс и да започна работа като професионален сладкар. Но съм много объркана и несигурна. Как да се захвана с поредно ново нещо особено като виждам заплатите на сладкарите в София? Моля за съвет хора, които са сменили радикално професията си, а също така и хора, които обичат работата си. Как открихте кое е вашето нещо? Цял живот съм смятала, че съм интелигентен човек и че моето нещо е някъде там. Искам да постигна нещо в този живот, а не само да сменям работните сфери. Ще съм благодарна на всеки съвет или критика. Може и аз да бъркам някъде, но къде?
Благодаря!

# 1
  • Мнения: X
Здравей! Пробвала ли си в компания за клинични проучвания? За хора с образование като твоето можеш да взимаш прекрасна заплата. Има такива компании и на българския пазар. Необходим е чужд език. Наистина познавам хора, които работеха в такава среда и бяха с много добри условия на труд.

Според мен е хубаво човек да намери мечтаната работа, но не и да бъде job hopper. Аз опитах да сменя попрището си и се разочаровах.
Като за начало завърших бакалавър, по който почти не съм работила - “Журналистика”.
Не искам да работя в медия, а с голямо желание влязох да уча това.

След това започнах в ИТ сектора, което определено не е интересно на всеки. В един момент се почувствах изхабена и реших да уча нещо ново - дигитален маркетинг. Супер, икарах курс за година и половина. Намерих си работа и се разочаровах. Не беше това, което исках и не ми допадна. Върнах се в ит и оцених това, което съм имала. Истината е, че последните две години преди да напусна ИТ сектора, за да сменя с маркетинг, си давах много зор и ми тежеше. В момента, в който се върнах пак сякаш имах бууст и сега бера плодовете на годините труд преди това. Не мисля, че на този етап бих сменила попрището си. По-скоро търся развитие и съм щастлива с това, което правя.

Съветвам те да погледнеш компаниите за клинични проучвания.

А сладкарството винаги може да е хоби, дори да изкараш курс. На мен маркетингът ми остана хоби и с удоволствие помагам на свои приятели, които развиват бизнеси, дори без пари. Просто осъзнах, че не мога да превърна хобито в работа.

# 2
  • Мнения: 481
Изключително много ти благодаря за съвета и за подробния коментар! Да, пробвах веднъж в сферата на клиничните проучвания,  бях на интервю и не ме взеха.  После някак не съм се сещала за това поприще! Но ще опитам да разуча, благодаря  отново

# 3
  • Мнения: X
Изключително много ти благодаря за съвета и за подробния коментар! Да, пробвах веднъж в сферата на клиничните проучвания,  бях на интервю и не ме взеха.  После някак не съм се сещала за това поприще! Но ще опитам да разуча, благодаря  отново

Не се демотивирай толкова лесно. Това,че веднъж не са те взели, нищо не означава. Провери кои фирми са на пазара, виж как вървят заплатите. В тази сфера се търсят специалисти с такова образование и според мен можеш да се развиваш там, ако искаш. Желая ти успех!

# 4
  • Мнения: 2 892
Ето защо станах медицински представител и работих това преди да изляза по майчинство. Около една година и много ми допадна. Въпросът е, че бях по заместване на друга майка, съответно договорът ми не беше постоянен.
Ами като ти допада това и се припокрива донякъде с образованието ти - работи това. Защо да го сменяш? Това че последният ти договор е бил временен нищо не означава. Ако ти харесва ще си намериш постоянен договор.

# 5
  • Мнения: 194
Никол, препускаш нещо ми се струва. Колко най-дълго си се задържала на едно място и даваш ли шанс да го опознаеш добре? Аз самата съм сменяла и сектор и професия, но все пак има една линия, която е обединяваща във всички тях. Спри за малко и помисли какво ти харесва и насочи там усилията си. Ако ти е харесала работата като медицински представител, то защо не си останеш в този сектор? Може и да се открие бройка като се върнеш или да търсиш само в такива компании. В лаборатория дали можеш да работиш? Не съм запозната, но ти със сигурност си. И ако трябва да отговоря на въпроса от темата ти - да, винаги можеш да смениш професията си и да започнеш отначало.

# 6
  • Мнения: 481
Никол, препускаш нещо ми се струва. Колко най-дълго си се задържала на едно място и даваш ли шанс да го опознаеш добре? Аз самата съм сменяла и сектор и професия, но все пак има една линия, която е обединяваща във всички тях. Спри за малко и помисли какво ти харесва и насочи там усилията си. Ако ти е харесала работата като медицински представител, то защо не си останеш в този сектор? Може и да се открие бройка като се върнеш или да търсиш само в такива компании. В лаборатория дали можеш да работиш? Не съм запозната, но ти със сигурност си. И ако трябва да отговоря на въпроса от темата ти - да, винаги можеш да смениш професията си и да започнеш отначало.

Да, като мед. представител се чувствах добре, просто няма развитие нагоре. Което ме спира,  защото ми се иска да има развитие и по-високи доходи. Задържала съм се най много 2 години на позиция, това в БАН. Там работех в лаборатория и разбрах,  че не е моето. Поне не по начина, по който се работи в БАН. Но това е друга тема. Благодаря за включването! И малко въпроси,  в каква сфера беше твоята смяна на професия? Колко време ти отне и от по ниско заплащане ли започна? На колко години беше, когато смени попрището?

# 7
  • София
  • Мнения: 337
Здравей и от мен! Аз точно на 29 години си смених професията, след като тотално прегорях на тогавашната ми работа. Подобно на теб, бях работила различни неща и бях в чудене към какво да се насоча. Честно казано, нещото, което най-много ми помогна изобщо да започна да мисля и проучвам в дадена насока, беше един най-обикновен тест за професионално ориентиране Simple Smile По-точно теста за избор на професия на Джон Холанд. Има и други подобни в нета. Звучи малко несериозно, знам Simple Smile Но благодарение на този тест и въпросите, които провокира, се насочих към професия, която може би нямаше да е първият ми избор, но вече 4 години работя и се чувствам съвсем на мястото си.

Полезно е да знаеш кои са силните ти страни и какъв тип работа ти допада - казваш офис мениджър и медицински представител - значи ли това, че обичаш да работиш с хора? Да си непрекъснато в движение? Как би съвместявала подобна работа с малко дете след майчинството? Колко ти е важно да работиш по специалността си? Искаш ли да се занимаваш с наука? С какво не би направила компромис? Имаш достатъчно време да проучиш пазара, да видиш кои фирми ти допадат, дали се предлагат начални позиции в бранша, какви допълнителни умения се търсят, разговаряй с рекрутъри в LinkedIn.

Съгласна съм с мнението на Шерилин, че сладкарството е перфектно за хоби Simple Smile

# 8
  • София
  • Мнения: 38 475
Една идея ти давам. Можеш да изкараш курсове за Хлебар-сладкар за безработни към ЦЧРРИ. Записваш се през бюрото по труда.

# 9
  • Мнения: 481
Здравей и от мен! Аз точно на 29 години си смених професията, след като тотално прегорях на тогавашната ми работа. Подобно на теб, бях работила различни неща и бях в чудене към какво да се насоча. Честно казано, нещото, което най-много ми помогна изобщо да започна да мисля и проучвам в дадена насока, беше един най-обикновен тест за професионално ориентиране Simple Smile По-точно теста за избор на професия на Джон Холанд. Има и други подобни в нета. Звучи малко несериозно, знам Simple Smile Но благодарение на този тест и въпросите, които провокира, се насочих към професия, която може би нямаше да е първият ми избор, но вече 4 години работя и се чувствам съвсем на мястото си.

Полезно е да знаеш кои са силните ти страни и какъв тип работа ти допада - казваш офис мениджър и медицински представител - значи ли това, че обичаш да работиш с хора? Да си непрекъснато в движение? Как би съвместявала подобна работа с малко дете след майчинството? Колко ти е важно да работиш по специалността си? Искаш ли да се занимаваш с наука? С какво не би направила компромис? Имаш достатъчно време да проучиш пазара, да видиш кои фирми ти допадат, дали се предлагат начални позиции в бранша, какви допълнителни умения се търсят, разговаряй с рекрутъри в LinkedIn.

Съгласна съм с мнението на Шерилин, че сладкарството е перфектно за хоби Simple Smile

Благодаря за градивния коментар! Ще направя и аз този тест. Иначе на въпросите ти, да, обичам да работя с хора, комуникацията в повечето случаи ме зарежда,  не ме изморява. Обичам и да съм в непрекъснато движение, много по бърО ми минава денят така. Иначе не знам как ще съвместявам такава работа с малко дете, сигурно няма да е лесно. С наука исках да се занимавам преди да отида в БАН и да видя как правим наука тук в България...после просто се отчаях и отказах. Е науката в бг не е само БАН, знам, но за молекулярен биолог друго не успях да открия.

# 10
  • Мнения: 15 523
Аз съм типичния пример за това, как човек, на 40 години, може да направи рязък завой в професията (не го наричам, кариера, защото според мен не е). От както завърших гимназия работех на държавна работа. Имам магистратура по "Стопанско управление" от стопанската академия в Свищов, но така и не работих по специалността си. От 18 до 40 годишна съм била само на държавна работа - на няколко различни места. Който е работил на подобна длъжност дълго време знае, че тя ни превръща в роботи. Там всичко се прави по един и същ начин - има строго установени правила и ред, срокове, които да се спазват и това е. Никаква креативност, никаква мисловна дейност - нищо. Вярвайте ми, след като реших да напусна спокойната и сигурна държавна работа, и да се потопя в частния бизнес на сериозната възраст от 40 години, първите 2 години, особено първата 1, ми бяха много, много трудни. Започна се едно четене във всеки един възможен момент, защото това, което бях учила преди толкова много години, вече не беше актуално и трябваше да влизам в крак с новостите. Четях, учех се, консултирах се с хора, които се занимават с това - доста време ми отне. Но се чувствам страхотно, защото обръщайки се назад виждам, колко напред съм стигнала за тези 2 години.
Разбира се много съм благодарна на съпруга ми, който ме подкрепя и помага, а това е много важно при наличието на 2 деца вкъщи. Но пък и децата вече порастват, и става една идея по-лесно с тях.
Та накратко - за мен перфектната възраст за резки завои в професионалното развитие е между 30 и 37 - 38 години. Много хубаво сте решила, затова Ви пожелавам успе и попътен вятър!

п.п. Относно сладкарството - имам 2 приятелки, които правят домашно приготвени торти, мъфини, кексчета, козунаци и тиквеници за празниците в домовете си. Започнаха уж само за познати, но нещата, които правят са толкова хубави, че всеки познат започна да ги перпоръчва на познат и сега си имат доста клиенти. Работят от вкъщи, за себе си и са доволни, защото имат и достатъчно свободно време. Помислете върху този вариант Simple Smile Но не забравяйте, че трябва търпение - не стават бързо тези неща!

# 11
  • Мнения: 481
Искрено благодаря за споделеното!

# 12
  • Мнения: 2 764
Никол, препускаш нещо ми се струва. Колко най-дълго си се задържала на едно място и даваш ли шанс да го опознаеш добре? Аз самата съм сменяла и сектор и професия, но все пак има една линия, която е обединяваща във всички тях. Спри за малко и помисли какво ти харесва и насочи там усилията си. Ако ти е харесала работата като медицински представител, то защо не си останеш в този сектор? Може и да се открие бройка като се върнеш или да търсиш само в такива компании. В лаборатория дали можеш да работиш? Не съм запозната, но ти със сигурност си. И ако трябва да отговоря на въпроса от темата ти - да, винаги можеш да смениш професията си и да започнеш отначало.

Да, като мед. представител се чувствах добре, просто няма развитие нагоре. Което ме спира,  защото ми се иска да има развитие и по-високи доходи.

Защо да няма развитие нагоре?
Работя във фармацевтична компания, в маркетинг отдела. Това, което ми хрумва, е че можеш да работиш и като R&D (research&development). Ние например имаме такъв отдел с лекари и фармацевти.
Отделно при медицинските представители можеш да станеш тим лидер на екипа, управител на цялата дивизия. Има и търговски представители, там структурата е горе-долу същата, но можеш да се издигнеш и до търговски директор.
Големите лаборатории също ми се струват като добро място за работа. Те също имат R&D отдели, макар и не точно същите.

Мисълта ми е, че сладкарството е готино хоби, но с такова образование не бих си посветила времето на сладкарство.

# 13
  • Мнения: 43
Аз също много рязко смених сферата, нищо че бях под 30. Имах опит и магистърска степен в една сфера, а се впуснах в съвсем друга без опит и образование и на най-ниско ниво. Изключително съм доволна от решението си. Разбира се, отне ми много усилия и учене в извън работно време, но не се виждам да бях останала на предното място.
Според мен пробвайте, все ще намерите Вашето нещо.

# 14
  • Мнения: 12 749
Ще бъде жалко за това, което си изградила до сега, имаш и бакалавърска, и магистърска степен, ако се захванеш със сладкарство. Още повече, че всъщност нямаш такива умения за сега, само един интерес. Нямаш гаранция, че като изкараш курс, няма да се разочароваш пък от това.
Аз си смених работата на 34, само че в близка сфера, където се зачиташе висшето ми образование и специалността ми. От едни монотонни писаници минах на общуване с много хора от цял свят, беше ми наистина много интересно и до сега е така. Не пиша за какво става дума, защото не отговаря изобщо на това, което си учила, а ми се струва, че е добре да се надгражда.
Виж наистина какви по-динамични професии има, но в твоята сфера, не се захващай сега с безмоторно летене или друго, което трябва да започваш от нулата. Wink

# 15
  • Варна
  • Мнения: 397
Принципно си имаш образование с което би могла да имаш работа с прилични/добри/ много добри доходи. Може би е въпрос на търсене, ...  а и дай си малко време на търсене след пандемията.

Но аз не мисля, че сладкарството е жалко занимание или просто хоби.
След като ти идва от вътре, стига да създадеш уникален продукт, може да стане сериозен собствен бизнес от това.
Разбира се веднага няма да стане, трябва търпение.

# 16
  • Мнения: 286
Здравейте,  не открих подобна тема затова реших да я създам. Родих преди 4 месеца и съм майчинство. На 29 години съм и живея в София. След година и половина се надявам да се завърна на пазара на труда. И тук идва голямата ми чуденка. С какво бих искала да се занимавам?
Малко предистория. Завършила съм молекулярна биология бакалавър и ембриология магистратура. Така и не успях да започна като ембриолог. Опитах във всички инвитро центрове,  но то е едно толкова малко затворено общество,  че никъде не ме поканиха дори на интервю.  Това, че точно тогава започна и ковида никак не помогна, не се правеше почти инвитро заради пандемията и намалиха дори наличните кадри. Ето защо станах медицински представител и работих това преди да изляза по майчинство. Около една година и много ми допадна. Въпросът е, че бях по заместване на друга майка, съответно договорът ми не беше постоянен. Така че не мога да се върна след майчинството на тази позиция. Отделно съм работила над 10 неща и нито едно не беше моето 😔 Работила съм в казино, като консултант козметика в аптека, като еколог в зоологическата градина, като офис мениджър,  правила съм пици, отделно в друго заведение правех мекици и работех на каса. Била съм екскурзовод, работих в тъканна банка, а преди да стана медицински представител бях година и половина в БАН, Институт по молекулярна биология.  Абе работя от 18 годишна и от всичките тези позиция най ми допадаше офис мениджър и медицински представител.
Отделно обожавам сладкарството и ми се иска докато съм майчинство да изкарам курс и да започна работа като професионален сладкар. Но съм много объркана и несигурна. Как да се захвана с поредно ново нещо особено като виждам заплатите на сладкарите в София? Моля за съвет хора, които са сменили радикално професията си, а също така и хора, които обичат работата си. Как открихте кое е вашето нещо? Цял живот съм смятала, че съм интелигентен човек и че моето нещо е някъде там. Искам да постигна нещо в този живот, а не само да сменям работните сфери. Ще съм благодарна на всеки съвет или критика. Може и аз да бъркам някъде, но къде?
Благодаря!
Колко интересна автобиография имате.Най-тъжното е, че сте положила толкова усилия и  не можете  да намерите добра позиция. НЕ ,че се учудвам -в Бг. всичко е "връзки ".Биологията винаги ми е била слабост, но явно без точният човек няма реализация, което е жалко.Дано намерите своето

# 17
  • Мнения: 1 720
И аз така си помислих, с биологията и опита, в чужбина лесно ще си намериш работа по специалността и с интересите, които си изброила.

# 18
  • Мнения: 481
Да и аз също смятах, че с биология и ембриология ще са ми отворени много врати, но за съжаление не е така. Колегите ми от университета са в същото положение. Дори вчера си говорихме с една колежка и тя каза: хората просто не знаят, че с нашето образование не можеш да работиш нищо в България... тя дори докторантура завършва. И колкото повече учиш и знаеш, толкова по трудно се оказва намирането на работа 🫣
Отделно за сладкарството не съм споделила, но правя торти, сладки, баници и почти всичко от близо 10 години. Като последната година всеки ден почти, печа блатовете, правя кремовете, сглабям, украсявам 😁 Мъжът ми качи 10 кг за 4 години, от както сме заедно.  Отделно ходих на курсове за френски десерти и ми допадна. Но наистина ще пробвам с моята специалност като ми свърши майчинството, или пак като мед представител или кл проучвания.  😊

# 19
  • онче бонче бонбонче
  • Мнения: 16 018
Понеже каза че нещо там не било твоето в БАН, ако те затруднява да работиш с хора и в йерархия, пробвай собствен бизнес, ясно че няма да е по специалността.

# 20
  • Мнения: 481
Понеже каза че нещо там не било твоето в БАН, ако те затруднява да работиш с хора и в йерархия, пробвай собствен бизнес, ясно че няма да е по специалността.

Кой каза, че ме затруднява работата с хора и в йерархия? Съвсем друг беше проблемът там. 🫠 липса на организация, никакви поставени лично задачи и проекти, дори невключване в общите проекти. Просто едно неглижиране на цялата дейност. Отделно странна комуникация със служителите, заплата от 560 лв чисто и тн, и тн. Много мога да говоря за това кое не е наред в БАН. Но да не ви обидя, може Вие да работите в БАН. Не виждам друга причина да се обиждате и да напишете такъв напълно неградивен според мен коментар.

# 21
  • Мнения: 1 720
Никол, изглеждате ми образована дама и ви съветвам да не обръщате внимание на подхвърляния от типа на “във всяко гърно мерудия”. Проблемът е, че държавите специализират, а България е на едно от първите места по аутсорсинг, така че за съжаление, не се “котират” високо наука и технологии, които са концентрирани в по-напреднали западни държави, с връзки с големи американски технологични и научно-изследователски гиганти, които могат да си позволят повече от прилични заплати на служителите. Най-добре справящато се дете от класа на сина ми от началното училище влезе биотехнологии, специалност изискваща където сме повече отколкото медицина (родители лекари). Не се предавай и помисли за тази възможност. В чужбина ще се реализираш като топъл хляб.

# 22
  • София
  • Мнения: 38 475
Общо взето, като мед. представител или въобще в подобна фирма за лекарства или добавки, си снижаваш квалификацията, вместо да я надграждаш.

# 23
  • Мнения: 481
Общо взето, като мед. представител или въобще в подобна фирма за лекарства или добавки, си снижаваш квалификацията, вместо да я надграждаш.

Ами да, съгласна съм и за това не ме устройва! Ама все пак трябва да се работи и за това се примирявах досега. Като не мога нищо за момента да открия свързано с моето образование,  камо ли да надграждам... Може би ще пробвам пак в инвитро центровете, да си пращам св-та, да сд моля за стажантска позиция и каквото може

# 24
  • Мнения: 15 523
На моя позната, дъщеря й е стажантка в инвитро клиника, докато все още учи. Обаче я взеха с дебелите връзки на баща й. Преди това се е опитвала по нормалния начин, обаче никъде не са я взели. Да не говорим, че на едно място, въпреки връзките на баща й, дори са поискали пари, за да я вземат и то не малко. Наистина е много трудно в тази професия

# 25
  • Мнения: 481
На моя позната, дъщеря й е стажантка в инвитро клиника, докато все още учи. Обаче я взеха с дебелите връзки на баща й. Преди това се е опитвала по нормалния начин, обаче никъде не са я взели. Да не говорим, че на едно място, въпреки връзките на баща й, дори са поискали пари, за да я вземат и то не малко. Наистина е много трудно в тази професия

Малее, отчайвате ме.. Става все по зле явно в тези среди 😔😭😭

# 26
  • Мнения: 2 764
На моя позната, дъщеря й е стажантка в инвитро клиника, докато все още учи. Обаче я взеха с дебелите връзки на баща й. Преди това се е опитвала по нормалния начин, обаче никъде не са я взели. Да не говорим, че на едно място, въпреки връзките на баща й, дори са поискали пари, за да я вземат и то не малко. Наистина е много трудно в тази професия

Току-що описа цялата история със специализацията на лекарите. За да могат да започнат някъде доброволстват с годин и накрая пак не е сигурно, че ще ги вземат на работа. На някои места им искат пари, за да започнат като специализанти - да си плащаш да работиш! Така че изобщо не е само тази професия, изначало е много сбъркана здравната система.

# 27
  • Мнения: 1 410
с много професии е така, не само с биологията. Аз завърших докторантура химическа специалност преди 4 години, но от 11 год. работя като технически сътрудник. На 35 съм и се чудя дали ще мога да се реализирам някъде или ще си остан тук до пенсия Sad. Искам да се развивам но къде не знам Sad

# 28
  • Мнения: 1 162
На моя позната, дъщеря й е стажантка в инвитро клиника, докато все още учи. Обаче я взеха с дебелите връзки на баща й. Преди това се е опитвала по нормалния начин, обаче никъде не са я взели. Да не говорим, че на едно място, въпреки връзките на баща й, дори са поискали пари, за да я вземат и то не малко. Наистина е много трудно в тази професия

Това е страшно! Защо се получава така, твърде много кандидати и твърде малко позиции ли има? А клиниките за стерлитет хич не са малко и са пълни…
Категорично не смятам, че това е “нормално и навсякъде така”, особено за моя сектор звучи абсурдно.

Никол, на твое място аз също бих си потърсила работа в голяма международна фирма за клинични проучвания, както те посъветва Шерлин. Имам познати, завъриши фармацевтика и биология, които се занимават с това и са много доволни. Сладкарството може да ти остане хоби, от което дори да припечелваш по нещо ако поемаш поръчки от приятели и познати. Или да се пробваш почасово като помощник-сладкар, бях видяла такава обява за Зоя преди няколко месеца. Но аз не бих разчитала на доходите от това.

# 29
  • Мнения: 15 523
На моя позната, дъщеря й е стажантка в инвитро клиника, докато все още учи. Обаче я взеха с дебелите връзки на баща й. Преди това се е опитвала по нормалния начин, обаче никъде не са я взели. Да не говорим, че на едно място, въпреки връзките на баща й, дори са поискали пари, за да я вземат и то не малко. Наистина е много трудно в тази професия

Това е страшно! Защо се получава така, твърде много кандидати и твърде малко позиции ли има? А клиниките за стерлитет хич не са малко и са пълни…
Категорично не смятам, че това е “нормално и навсякъде така”, особено за моя сектор звучи абсурдно.

Моето мнение, без да претендирам, че е вярно, е, че тъй като заплатите са високи (доста над средната за страната) има много желаещи за подобни позиции. Заплатата би избила парите, които ще се дадат, за да се започне работа там и то само за няколко месеца. Мнението ми е изградено на база заплатата, която са обещали на дъщерята на моята позната, след като приключи с ученето. В момента, докато е на стаж, не й се плаща нищо. Клиниките са пълни, но реално не са кой знае колко. Популярните пък са още по-малко.
Пак казвам - това е само мое мнение!

# 30
  • Мнения: 471
Извинявайте, ако греша, но оставам с впечатление, че очаквате от старта си да взимате много пари и не сте в търсене на място, на което да се развивате, а търсите откъде бихте печелили най-много пари. Специалността, която сте завършили, има много хляб в нея. Направете си един LinkedIn профил, ако вече нямате и започнете да следите обявите за работа.
Едно бързо търсене в момента, ми изкара 44 обяви за работа свързани с фармацевтичния бизнес в София. Актуализирайте си CV-то и дерзайте в тази посока.
Не съм съгласна, че сладкарите взимат малко пари. Но и това е професия, която изисква много майсторлък и учене. С един курс няма да се наредите сред добрите сладкари, които печелят много пари. Иска се чиракуване, специализация, години работа.

# 31
  • Мнения: 2
Здравей! И аз имам подобна участ, като тебе. Завършила съм бакалавър: биология и магистратура: репродуктинва биология, като мечтата  ми беше, да се реализарам в ин витро лаборатория. За кратко, преди пандемията, успях да си издействам стаж в ин витро лаборатория, но дойде локдауна и всичко замря. Та започнах да си търся работа, защото и стажа ми беше неплатен, та с 300 зора успях да намеря работа в клинична лаборатория, като биолог, вече 4рта година, но заплащането е потресаващо зле, колкото на продавач-консултантите, по магазините, независимо колко много неща можеш и знаеш, и колко си отдаден в работата. Толкова за големите клинични лаборатории в нас...  Та и аз обмислям , варианта за работа свързана в клиничните проучвания, но за беда всичко е концентрирано в София, а  за тези, които сме далече нещата са по трудоемки. Та така, успех на тебе, дано да ти се случат нещата, защото в тази сфера, нищо не е както трябва да е ... Sad

# 32
  • София
  • Мнения: 38 475
Кой знае защо, все попадам на колежки с биология. В момента работим с една заедно в оптика.
Преди това, аз бях Асистент маркетинг и преводач, а колежката с биология също беше нещо подобно, но в друг клон на фирмата.
И на двете места нищо особено като заплата - колкото да преживеем.

# 33
  • Мнения: 286
Кой знае защо, все попадам на колежки с биология. В момента работим с една заедно в оптика.
Преди това, аз бях Асистент маркетинг и преводач, а колежката с биология също беше нещо подобно, но в друг клон на фирмата.
И на двете места нищо особено като заплата - колкото да преживеем.
Здравейте , а какво мислите за спе;иалност генетика? Интересна специалност е, но дали има смисъл да се учи над 30 г.?

# 34
  • София
  • Мнения: 38 475
Ами ти помисли какви професии има с нея. Лаборант с генетична лаборатория?

# 35
  • Мнения: 1 410
Аз пък съм с диплома магистър химик, като до сега работех като технически сътрудник . За съжаление вече нещата са много зле във фирмата и работя като общ работник за 1200 лв. Чудя се дали да напусна и да се реализирам по професията си, но съм и на 36 г вече

# 36
  • Мнения: 286
Аз пък съм с диплома магистър химик, като до сега работех като технически сътрудник . За съжаление вече нещата са много зле във фирмата и работя като общ работник за 1200 лв. Чудя се дали да напусна и да се реализирам по професията си, но съм и на 36 г вече
Ако си намерите нещо по-подходящо  защо не.

Общи условия

Активация на акаунт