Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Кой поема "такса" сградна инсталация? Наемател или Собственик?

 • 2 209
 • 69
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 2
Както се договорите, но наемателят се очаква да покрива този тип разходи.

# 16
 • Мнения: 13 842
Естествено,че наемателя плаща тази такса.За първи път срещам човек,който пита такова нещо.В договора за наем не го ли пише?Никога наематели не са ми повдигали този въпрос,пише си го и даже им го натъртвам.
Данък смет не се плаща винаги.Ако собственик обяви в общината,че жилището е необитаемо през еди коя си година,не се плаща.

# 17
 • Мнения: 8 019
На наемателя е този разход.
След като наемателят плаща отоплението, тази такса е, част от отоплението. 
Ти не можеш да повлияеш на консумацията на съседите от блока. но можеш в зависимост от това, да си регулираш радиаторите (намаляваш/увеличаваш).
В една сграда, цената и за отопление зависи от това, колко семейства се отопляват, качеството на инсталацията,  и изобщо не е само топлината в твойто жилище, ами и топлината по всякакви тръби и дори топлинни загуби.
Тази такса би трябвало да я няма, ако си свалил инсталацията в апартамента (даже и тогава може да си ги изискват) - а ти си се съгласил със съществуването и, на огледа.# 18
 • Мнения: 12 058
В НАП ли се плаща, в Общината ли? Не, на Топлофикация, значи е текущ разход, не данък.
Странно е да се тълкуват тези неща, след като са ясни.

# 19
 • Мнения: 9 336
Точно обратното. Ще плащаш същото, но ще е по-топло, защото от техните апартаменти ще се затопля още повече сградата, т.е. към теб ще идва безплатна топлина. По-голяма сметка ще имат те, тъй като изразходеното ще се отчете на личните им уреди.

Тогава защо през ноевмри таксата е най-ниска, а през януари (когато е най-студено) - най-висока? Не е ли на база потреблението?

По  Наредбата за топлоснабдяването пренасят част от високите сметки декември-януари-февруари към по-топлите месеци, за да не плачат потребителите за много високи сметки през тези месеци. Къде точно в наредбата - само те си знаят, обикновен човек (и аз включително) няма как да открие точката, в която това е написано.

Максималното количество топлинна енергия, отдавана от сградната инсталация (вертикалните щрангове) и тръбите от/до абонатната станция е сравнително постоянно количество. Колкото по-малко хора си пускат радиаторите в апартаментите, толкова по-голям % (дял) е сградната инсталация спрямо общото количество топлинна енергия. Примерно - общо 5000 единици топлинна енергия за цялата сграда. Първо вадят (по формула) 2000 единици (примерно) за топла вода. От останалите 3000 единици, които са за отопление, сградната инсталация излъчва примерно 1000 (33,33% от 3000 единици за отопление) и остават 2000 единици за разпределение между тези, които са си пускали радиаторите. Ако за отопление (като първо са извадени единиците за топла вода) има 5000 единици, сградната инсталация си е все 1000, но вече тези 1000 единици са 20%, а не 33,33%. Колко единици е сградната инсталация, се смята най-вече по 2 начина - по методика към Наредбата за топлоснабдяването (там дори обикновен инженер се обърква, накратко - няма начин да разбереш) или с фиксиран % от топлинната енергия за отопление, по решение на Общото събрание на кооперацията, но не по-малко от 20%. Ако на теб не ти харесва който и да е от тези начини, си търсиш жилище на ток или газ.

След разяснението и мнение по въпросите
Плащаш на Топлофикация цялата сметка (включително сградна инсталация), разбивката по елементи е само за информация, фактурата е с крайна обща цена. Вертикалните тръби топлят жилището, в което ти живееш, докато живееш в него. Какви глупости са ти говорили брокерите, за да заформят сделка и да ти вземат (от теб, и от хазяина) комисиона, няма никакво значение. Ако не си доволен, жалвай се на агенцията, че брокерът им те е излъгал.
Такса смет също трябва да плаща наемателят, той е този, който генерира боклук. Повечето хазяи не начисляват тази такса допълнително, или я поемат за тяхна сметка, или са я включили в наема. Ако не са я смятали в наема, трябва само да им благодариш, че не те товарят с тези пари. Данък сгради вече е за сметка само на собственика, т.е. хазяина.

# 20
 • Мнения: 5 805
Инсталацията включва всичко доставяно от топлофикация. Ползвате топла вода, плащате.
Действително ако целия блок се топли, % на всеки потребител ще е по-нисък като сума, а ако не се отопляват някои- % ще се вдигне.
При нас всички ползват и тази такса е в рамките на 1,50-2 лв

# 21
 • Мнения: 8 019
Точно обратното. Ще плащаш същото, но ще е по-топло, защото от техните апартаменти ще се затопля още повече сградата, т.е. към теб ще идва безплатна топлина. По-голяма сметка ще имат те, тъй като изразходеното ще се отчете на личните им уреди.

Тогава защо през ноевмри таксата е най-ниска, а през януари (когато е най-студено) - най-висока? Не е ли на база потреблението?
това, което плащаш от септември до май са базови цени, ако искаш и равни вноски си плащай цяла година.
След като се направи изравняването си плащал на база потребление.

# 22
 • Мнения: 2 035
"В една от старите квартири, които съм наемал, собственика се опита да ми натресе данък смет и тогава след консултация с познати и приятели стана ясно, че данъци се плащат от собственика защото и да има, и да няма живущи в жилището, тези данъци си вървят."

Всъщност няма данък смет, това е такса смет и редно да се плаща от ползвателя (т.е. наемателя). На повечето собственици не им се занимава и си я поемат те.

# 23
 • Мнения: 4 779
Разбира се, таксите се дължат за услуга, за разлика от данъците. Затова и чийто боклук се изхвърля, редно е той да поеме дължимото. Такса смет при необитаемо жилище може да бъде спряна.

# 24
 • Мнения: 8 019
За наемодателя са разноските за ремонти на общи части, например.

# 25
 • Мнения: 976
Учудвам се на написаното, че наемодател се опитва "да натресе"  такса смет на наемателя. Ами общинската фирма чий боклук извозва? Този на наемодателя ли?  Естествено, че си плащам таксата за основен ремонт на сградата. Това е грижа за входа и покрива на моя имот. Но според мен е грешка на голяма част на собствениците като плащат такса смет на наемателите.

# 26
 • Мнения: 962
Интересна дискусия. Не давам жилище под наем, нито съм под наем ( В България). Имам близки, които дават по наем. Абсолютно убедена съм, че данък сгради и такса смет са задължение на собственика. Нали се плаща по партида в общината.
За сградната не знам, но мисля, че е задължение на наемателя, щом ползвате топла вода. Голяма ли е таксата? Говорете със собственика и ако не ви устройва помислете за смяна на жилището.

# 27
 • Мнения: 4 779
Това, че някой собственик е решил доброволно да не си търси таксата смет от наемателите, е въпрос на личен избор. Такса смет е такса за сметоизвозване на боклука, който човек изхвърля, живеейки на определено място. Каква е логиката тя да се заплаща от собственика на жилището, при положение, че той не живее в имота?

# 28
 • Мнения: 976
За мен логика няма. Така е тръгнало и............ продължава.

# 29
 • Мнения: 9 336
И какво като такса смет е по партида в общината? Собственикът представя фактурата за такса смет и наемателят плаща парите - на ръка, по банков път, революти едно-друго...

Общи условия

Активация на акаунт