Кой поема "такса" сградна инсталация? Наемател или Собственик?

• 2 787
  • 69
  •   1
Отговори
# 45
Тук е България обаче и таксата е калкулирана в наема. Ако някой държи непременно да изкометира сума като за един пакет котешки паучове на месец, стиснатият е той.

# 46
Тук е България обаче и таксата е калкулирана в наема. Ако някой държи непременно да изкометира сума като за един пакет котешки паучове на месец, стиснатият е той.

Баш така си е Laughing

Ко е туй "пауч", нещо като "бол" ли е?

# 47
  • В небето
Разбира се, че има общо. Защото всичко, което се отнася до таксата смет, разкрива характера на задължението. Общото е, че когато не се ползва услугата, се допуска намаляване или освобождаване от нея. Съотнесено съм настоящия въпрос показва, че таксата предоставя услуга на онзи, който ползва услугата.
Хайде да не си говорим общи приказки! Характерът на задължението за заплащане на такса смет е, че е публично. Общо няма. Таксата "битови отпадъци" обхваща 3 компонента, т.е. извършването на 3 вида услуги:
1) събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране;
2) третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации;
3) поддържане на чистотата на териториите за обществено ползване в населените места и селищните образувания в общината.
Когато имотът е незастроен или не се ползва през цялата година, задълженото лице подава декларация по образец до 31 октомври на предходната година в общината по местонахождението на имота и се освобождава не от задължението за цялата такса, а от заплащане на изцяло на услугата по събиране и транспортиране на битови отпадъци до съоръжения и инсталации за тяхното третиране (т. 1) и част от услугата по т. 2, а именно - третиране на битовите отпадъци в съоръжения и инсталации.
Съвсем различен е въпросът кой би трябвало да заплаща таксата битови отпадъци и дали е удачно задължено лице да бъде наемателят. Нека си представим, че лицето А закупува n-на брой недвижими имоти в Банско с цел отдаването им под кратскосрочен наем (тип Airbnb). За периода м. 11 - м. 04 само в единия апартамент е имало 50 различни наемателя, от които 30 не са граждани на Р България. Кой е длъжен да заплати такса битови отпадъци и към кого общината трябва да отправи претенцията си при просрочие?
П.П. Спорът наистина е безсмислен - по закон ТБО се дължи от собственика на недвижимия имот, но на практика тя се поема от наемателя, като стойността ѝ елегантно се предвижда в наемната цена.

# 48
Такса битови отпадъци не се включва "елегантно" в наемната цена, защото върху наема (като доход), се дължи ДОД. А таксата е разход. На практика тя се плаща от наемодателя.

# 49
  • В небето
Такса битови отпадъци не се включва "елегантно" в наемната цена, защото върху наема (като доход), се дължи ДОД. А таксата е разход. На практика тя се плаща от наемодателя.
Ако имате за цел да се заяждате - не Ви се получава. Можете ли да посочите статистика колко са наемодателите, които декларират доход от отдаване под наем?

# 50
А Вие можете ли да посочите статистика, която показва колко наемодатели НЕ декларират доходите си от наем?

# 51
Интересно ми е как точно прецени, че такса смет не е включена в наема. Най-малкото е изключително лоша калкулация разход-приход. Буквално означава, че не може човекът да сметне 2+2.

# 52
Много малко хора, които отдават под наем, правят калкулация приход-разход. Приходът, т.е. наемът, се определя на пазарен принцип. Аз, като наемодател, мога да реша да добавя такса смет към наема, но пазарът определя дали мога да отдам на този наем (с включена такса смет).

# 53
А Вие можете ли да посочите статистика, която показва колко наемодатели НЕ декларират доходите си от наем?
Извинявам се, че се включвам така. При деклариране на приходи от наем не приспадате ли 10% разходи? Тези 10% за какво се ползват?

# 54
Мога - 99.9%.

# 55
Излезе, че таксата смет винаги е извън наема и никога не е калкулирана в него. Ерго, наемодателят се само...извозва.
Мисля, че прекалявате.

# 56
Мога - 99.9%.

А може ли и източник, че ми стана интересно?

# 57
  • В небето
Мога - 99.9%.

А може ли и източник, че ми стана интересно?

Аз се чудя как някой може да има над 8000 мнения във форум.... Ако нямате какво полезно да кажете по темата, по-добре си замълчете. Мнението Ви е извън предмета на дискусията.

# 58
  • Sofia
По закон това е собственика на имота, на практика - това е собственика на имота. Има единични случаи, където това нещо в договора на наематела е посочено, че е негово задължение.

Имах един такъв случай преди 10 години - една бабка, държаща малка кооперация в район Възраждане и отдаваща под наем - без да ме информира предварително, а едва при подписване на договора, когато си бяхме "сиснали ръцете" се оказа - че аз плащам данъците на имота и такса смет, а договора е точно за една година и задължително се подписва нов с наем на "пазарни" цени.

С оглед на тарикатщината и при условие, че тогава пазара беше такъв, че всяка година, за нови наематели се вдигаха наемите по малко. Разбира се и казах, че е изключително некоректна за това, че нито беше написала в обявата въпросните условия, нито при огледа, а го разбрах чак при подписването и то защото аз си прочетох внимателно договора. Разбира се - отказах имота и си тръгнах. Намерих по-добро, на по-ниска цена, с включен гараж на 300м от там.

Никъде другаде не съм виждал подобно нещо, никой познат не е попадал в подобна ситуация, така че е някакъв много рядък феномен.

Това, което пазара налага като цена включва въпросните разходи - тези които не могат да получат това което желаят опитват този трик - ако мине номера.

И друг път съм писал, че няма как наемателя да плаща такса смет при условие, че това е разход който няма нищо общо нито с броя живеещи там, нито с количеството боклук който се изхвърля.

Имам една позната, която компостира целия си боклук и горе-долу събира една торбичка неразградими боклуци в годината. Да накараш, един такъв съвестен човек да ти плати таксата смет си е престъпление, с присъда разстрел Simple Smile

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 00:11 от julian

# 59
Джулиан, ти оспорваш формулата за определяне на такса смет, а тя се прилага за всички. Не е измислена и наложена от наемодателите, за да прецакат наемателите.
В обявата няма как да са написани всички условия за наемане - те са в договора. Затова трябва да се чете проектът на договор - четеш и решаваш дали да го подпишеш.

Общи условия

Активация на акаунт