Кой поема "такса" сградна инсталация? Наемател или Собственик?

 • 2 571
 • 69
 •   1
Отговори
# 60
 • Мнения: 2 979
И гледаш да го направиш преди да оставиш капаро, напукна овещанията на брокерчето.

# 61
 • Мнения: 15 303
С огромен интерес ще прегледам статистика колко кандидат-наематели ще се отзоват на обява с пазарен наем и упоменато, че всички данъци ги поема наемателят.
Интересно ми е и как са уредени законово нещата, защото и по моя информация не пише, че този данък тука го плаща наемателят. Ако има решения на съда по въпроса - още по-добре.

# 62
 • Sofia
 • Мнения: 2 375
По закон, такса смет се дължи на името на собственика. Миналата седмица си плащах всички задължения към общината - по моето ЕГН ми излезнаха и данък сграда и такса смет.

Разбира се с договор за наем можете да се уговорите за всичко. Включително и да ви плаща и данъка, който дължите като наемодател.

Въпроса е какво очаква българския наемател, като види една обявена цена за наем и дали бива подведен, с по-ниска такава и скрити такси след това.

В някои държави, например, наема включва и консумативите (ток, вода, кабелна, интернет) и когато наемател види една сума - примерно 500 долара, знае че това са му месечните разходи. Един такъв наемател, дошъл в България ще се очуди, че трябва да плаща за тях, какво остава и за такси или данъци.

За сметка на това, в България наемателя знае, че плаща наем, месечна такса вход и всички консумативи. Бих казал, че българския наемодател е доста облекчен.

# 63
 • Мнения: 9 944
И гледаш да го направиш преди да оставиш капаро, напукна овещанията на брокерчето.

А хазяинът какво е виновен за това, че наемателите вярват на брокерите?

От личен опит като наемодател - даваш проекта на договор и им казваш "Четете!". И не, не четат. Подписват. Като се позовеш на клауза в договора, пак се оказва, че и след подписването не са го чели, изненадват се.

Това е масова практика, не само с договорите за наем. Не ми казвайте, че си четете договорите с мобилния оператор, преди да подпишете, честно, няма да повярвам.

# 64
 • Мнения: 2 979
Чета ги, на бързо ги прехвълям и преглеждам важните точки.
Брокера уж представлява хазяйна и трябва да е запознат с детайлите. Но аз за брокер нищо не съм писал. Писах да се изиска чернова на договора преди да се оставя капаро, защото е разпространена практика такива необичайни клаузи да се крият до последния момент. А тогава откажеш ли се ще искат да ти задържат капарото. И предвид, че в България съд и полиция напрактика няма или ще е огромна разправия или ще пиеш една студена вода за няколко стотака.
Има брокери и хазаи, играещи в тандем, на които това им е редовен номер - взимат капаро и после изкача нещо или брокера изчезва и хазяйна твърди, че не го познава и не знае от къде има ключ и т.н.
И с връщането на депозитите при освобождаване е подобно. Има есна фирма "Управление на имоти", която е известна с тоя номер, че накрая винаги задържат депозита от 2 наема с измислени причини.
Аз като наемател винаги съм искал да ми дадат копие от договора, без лични данни, предварително. Ако са нямали на огледа, то го искам по мейл. Спестява много нерви това, въпреки че винаги има такива, дето излизат с допълнителни условия, които ги е срам да дадат писмено.

Последна редакция: сб, 25 фев 2023, 19:36 от bboiko

# 65
 • Мнения: 9 944

Има брокери и хазаи, играещи в тандем, на които това им е редовен номер - взимат капаро и после изкача нещо или брокера изчезва и хазяйна твърди, че не го познава и не знае от къде има ключ и т.н.


Ох, това се превърна в дублираща тема на онази за наемите. Там, ако попрочетеш назад, ще видиш, че наемодателите се жалват (и те) от брокерите - че не познават имота, че им водят всякакви, че обявяват по-нисък наем, и т.н., и т.н. За такава конспирация като описаната от теб не съм чела досега - дори от наематели.

# 66
 • Мнения: 2 979
Не е конспирация, малко са, но ги има. Едно време по Господари на ефира показваха някои такива.
Ти като не си виждала нещо, значи е конспирация.

# 67
 • Мнения: 9 036
Темата е хубава, истината е такава, хората могат да се договорят нещо и то важи, щом като са се подписали. Веднъж един мой намател не искаше да си плати една фактура и за да си взема парите трябваше да го съдя. Но адвокатът ми каза, че като съм му писала в договора да плаща и фонд ремонти, може съдът да прецени, че това не е правилно, или не е по закон (не помня вече) и да отсъдят, да не плаща конкретно тази част, с две думи не убеди, че за малка сума няма смисъл, може да  загубя повече, от претенцията ми.
Подобно е и за сградна инсталация, но не съм сигурна по закон точно как е, според мен е на наемодателя. Ако това е такса, затова, че имаш уреди и през тях минава парно, май само при свален радиатор не се дължи.
То и в моя случай с плащания за ремонти -- трудно се определя тази такса на кого повече полза дава, на наемателя, или на наемодателя, но на наемодателя поне ползата е очевидна  - повишава цената на жилището. Ако ремонтират блока и наемателят ще използва новия асасьор, или ще ходи по новата настилка, и той има полза.
Ако регламентираното нещо е вписано в закона, кой го плаща, работата е ясна, дори и в договора да пише друго.

Някой юрист да каже има ли закон, наредба или др документ, в който да пише дали наемаелят или наемодателят  трябва да плаща еди какво си,,,,,,?

# 68
 • Мнения: 1 075
Точно като ти свалят радиатора продължаваш да дължиш сградна инсталация. Това е доживотният договор с Топлофикация, който никога не си подписвал, заради което много хора ги съдят.

# 69
 • Мнения: 9 944
Не е никаква такса сградната инсталация, а елемент от фактурата за потребена топлинна енергия за конкретния имот. Във фактурата (уж за по-добра осведоменост на потребителите) има 4 елемента дори:
- топлинна енергия за общи части (там, където по стълби и други общи части има радиатори или други отоплителни тела) ,
- топлинна енергия за топла вода,
- топлинна енергия за сградна инсталация,
- топлинна енергия за отопление на имота (по показанията на уредите в имота или по показания на апартаментен топломер).

Фактурата е една, в нея топлинната енергия е тотал (събрани всички 4 елемента) и не може да платиш само 1 или 2 елемента, а останалите да не платиш.

Такса е тази към топлинния счетоводител, тя може да се плаща отделно от сумата за топлинна енергия (която се дължи на Топлофикация, като доставчик на топлинна енергия). На топлинния счетоводител плащаш такса за разбивка за индивидуалната фактура, а на Топлофикация плащаш сума за доставена и ползвана стока (топлинна енергия).

Общи условия

Активация на акаунт