Антиконсуматорска тема: No-Buy, Low-Buy, осъзнато пазаруване

• 17 203
  • 280
  •   1
Отговори
# 150
Няма лошо. Но докато е такова мисленето - когато остарееш, дано децата ти те гледат, защото иначе си си поживял и постлал пенсията от държавата да е единственият ти доход и да се чувстваш притиснат.
Баба ми и дядо ми като бяха пестели и трупали като пчелички и през Виденовата зима спестяванията им от един апартамент станаха колкото за едно палто?  Или последните две години - инфлацията стопи 20% от стойността на спестяванията. Не виждам никаква причина да спестявам. Естествено, буфер за 2-3-4 месеца трябва да се постараеш да имаш, извън това харчим всичко.

Абсолютно си права в това отношение. В 2019 в Ливан стана същото. И сега нещата отиват на тази посока - държавни банкрути.

Затова сега е важно да има спестявания във валута и не в българските банки.

# 151
Те и спестяванията във валута нямат гаранции, че няма да загубите от валутните курсове, незнам дали някои от Вас помнят ония кредити в швейцарски франкове, които бяха голяма далавера уж и в един момент курса поскъпна много и съответно вноските по кредитите.
Инфлация има не само у нас, тук е висок процент да се тръгне към евро и в Европа има инфлация около 10% за миналата година.

По въпроса с банките, за да отвориш сметка в чужда банка ти трябва обикновено адрес и още ред други неща. Ако ще държиш някакви малки суми в тези сметки, разходите обезмислят спестяването. Да не говорим, че доскоро на много места лихвите бяха отрицателни. Искаш сигурност на парите - ти плащаш, а не банката на теб.

Точно валутната търговия и инвестиция се смята за високорискова, особено пък в тази волатилност на пазарите.

# 152
Това, че може да стане нещо със спестяванията, не може да е аргумент да се харчи безразборно или да не се спестява. Ако си бяха купили апартамент, например, щеше да е друг изводът. Така че това е някакво стечение на обстоятелствата, което по-скоро би ме накарало да помисля къде е най-добре да си държа парите.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 21:57 от roundelle

# 153
  • Пловдив
Ама аз апартамент си купих и си го изплащам, да живея в него. И понеже всеки си купува апартаменти и стоят празни. В провинцията има блокове населени на 30%

# 154
  • München, Deutschland
Който си вади кредитната карта, за да плаща с нея в мола, пазарува на кредит. Кредитните карти вече въобще не са екзотика в България. На касите в магазините само възрастните хора плащат с банкноти и имат шепа стотинки. Аз даже и портмоне нямам вече.   Банкноти вадя в Изи пей и в тотото.
Съгласна съм с мнението, освен първото изречение. Масово немските кредитни карти са вързани към основната сметка и се пазарува все едно пазаруваш с дебитна. Просто кредитната в чужбина често има по-добри условия от дебитната и затова в България ползвам кредитната - нямам такси за теглене на пари в брой, нямам такси за плащане на пос-терминали, не виждам защо да не ползвам кредитната. Изтеглят се парите автоматично от сметката ми след края на месеца, като при това нямам лихви, освен ако не мога да погася навреме сумата...

Но пак казвам, нищо особено не е, масово по кредитните карти тук имаш term of payment след някъде 2 месеца, без да дължиш лихви. Но това не са пари, които нямаш, а просто ползваш по-изгодните условия на плащане.

# 155
  • София
И тук има кредитни карти с добри условия. Аз имам към моята сметка и кредитна, и дебитна. По-изгодно ми е да плащам с кредитната.

# 156
Не знам как преценихте, че се плаща на кредит с КК. Аз използвам кредитната си карта умно с цел различни намаления в зависимост от търговеца, на датата на извлечението си я покривам с лични средства и никога не съм плащала дори 1 ст. лихва. По-изгодно ми е и винаги плащам с кредитната, прехвърлям си от дебитната сметка.

# 157
  • В заешката дупка
Кредитната карта е пазаруване на кредит, т.е. не плащаш веднага от наличните си пари, а по-късно. Напълно права е Essme. Това, че не се плаща лихви за кредита (когато го погасиш в рамките на кредитния период), не прави кредитната карта не-кредитната, нито пазаруването не на кредит.

# 158
  • София
Така е. Кредитната карта не е задължително да е за пазаруване на кредит. Просто за много неща не се приема дебитна. Примерно, за резервации при пътувания. Аз реално ежедневно ползвам кредитната си карта, но никога не съм ползвала кредит в живота си. Никога не съм стигала кредитната сума, която е определена такава над тази в сметката ми, защото никога не съм си изхарчвала сметката на 0. Разбира се, винаги ми е давала известна сигурност тази карта.

# 159
  • В заешката дупка
С кредитната карта винаги се пазарува на кредит, т.е. в момента на покупката не плащаш от наличните си средства, а с кредит от кредитната институция, която ти е издала картата. После в рамките на кредитния месец изплащаш този кредит без лихва. Може плащането с кредитна карта да се “усеща” като плащане с дебитна карта, но това не прави пазаруването не на кредит. Имат си точно значение и дефиниция понятията. Да ги ползваме адекватно все пак.

# 160
Не разбрах къде не се приемало кредитна карта...моите наблюдения са че почти няма такива места. С дебитна пазарувам и от чужди сайтове. Не усещам ограничения сякаш за това, че нямам кредитна.
ПС..никога няма и да си извадя.

# 161
  • София
ЧеКа, при моя договор започваш да пазаруваш на кредит след нулиране на наличната дебитна сума по сметката. След това имаш още известна кредитна сума. Все още не ми се е случвало да стигна до тази кредитна сума.

Тета, обичайно хотелите, особено извън страната, не приемат дебитни карти за гаранции, а само кредитни.

# 162
  • Пловдив
Не разбрах къде не се приемало кредитна карта...моите наблюдения са че почти няма такива места. С дебитна пазарувам и от чужди сайтове. Не усещам ограничения сякаш за това, че нямам кредитна.
ПС..никога няма и да си извадя.
При коли под наем искат кредитна карта. Не знам дали в Бг е така, говоря когато сме наемали кола в Германия например.

# 163
  • София
Рент-а-кари, някои чужбински резервации, някои самолетни билети, турове и други.

# 164
  • В заешката дупка
Да, има карти, които и като дебитна, и като кредитна могат да се ползват. Хибридни им казват, защото не са точно само кредитни. Кредитна карта е това, което chrissy описа.

Последна редакция: пн, 30 яну 2023, 16:51 от ЧеКа

Общи условия

Активация на акаунт