Антиконсуматорска тема: No-Buy, Low-Buy, осъзнато пазаруване

• 17 183
  • 280
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Това с чашите е много забавно. Допускам, че момичето на клипа вероятно ги нарича "колекция", т.е. има някакъв елемент на хоби купуването на всичките тези чаши. Щом така ги е подредила на етажерка до телевизора, да ги гледа всеки ден. Имам приятели, които колекционират Funko Pop кукли - за мен са пари на вятъра, но за тях имат някаква емоционална стойност. Аз, например, колекционирам готварски книги, бройката е нереалистична за нуждите ми, но обичам да ги разглеждам за вдъхновение. По случайност и моята колекция е до телевизора Grinning

# 181
  • SF
Напълно възможно е това да е колекция. Купила си е и специални стелажи за тези чаши. Съхранява си ги в кутии. Вероятно не е нещо по-различно от тези, които колекционират колички от Шел, за които пускат и специални талони, стикита от Лидл, фигурки от Лего - лего пускат специални колекционерски (идва ми да напиша емисии).
За мене са ненужни, но за някой са безкрайно ценни и си ги следи. Правят си общества, разменят си ги.
Помня едно време, в много силните години на Макдоналдс в България, истерията с играчките в детското меню, както и чашите на Кока-кола, които даваха. Пуснеха ли чаши, задължително гладен-нагладен, се ходеше в Макдоналдс и беше много важно каква ще ти се падне или за каква ще помолиш. Още ги разпознавам, когато ходя на гости. Същото беше с чашите от филми. Аз имам на Хари Потър, Карибски пирати и още 2-3. Естествено, не съм колекционер, няма им капачките, изхвърлила съм сламките.

Ако сега отида и купя една вафла с кредитна карта, тази вафла не е купена с мои пари, а с пари на банката. Реално парите за вафлата ще излязат от моя джоб средата на март. Дотогава ми стоят на минус в банката. На извлечението, което утре бих извадила, ще пише: -1,20 лева. Когато ги върна на банката, ще ми занулят вафления кредит.

# 182
  • В заешката дупка
На колекция прилича, да. Други колекционират пък парфюми, примерно. Точно в тази тема има хора, които са споделяли тези си страсти. Та има “подобни извращения”  (ако така предпочитате да го наричате, аз не бих) навсякъде и още как.

А лично майка ми имат една камара чаши от сервизи и не-сервизи, стоящи по шкафове и чекмеджета, които никога не ползва. Повече от 20 са.

Темата не е за американците и техните навици и екстремности все пак, а за не ненужното и необмислено пазаруване, срещу което други нации, включително и българите, не сме имунизирани.

# 183
  • До хладилника, който обичам
Всеки с лудостите си. Някои тук може още да помнят отчаяните ми вопли за конкретна шарка на аркопалова посуда - колекция, но за ежедневна употреба.
Даже след толкова години още пием напитки в чаши кока-кола от една от кампаниите, в която ми бяха харесали чашите, само че ги взех от olx наготово в опаковки, препродаваха хора с някакви връзки в МкД. И понеже ги харесвам все още, пък и да не хвърлям годни вещи, ги ползваме докато не останат твърде малък брой, когато заедно с друг комплект чаши от комплект на доизживяване ще заминат за рециклиране и ще ги заменя с нов цял.

Абсолютно не са застраховани българите от трупане и неразумно пазаруване. Не сме толкова специални, ако и да сме първи по красота, втори по математика и как там беше Satisfied
Една приятелка има теория, че много от нас, които са расли изцяло или частично по времето на комунизма и годините с нямането след това, сега свръхкомпенсират, защото могат и има с какво. Склонна съм да се съглася, поне за мен изглежда вярно.

# 184
  • Пловдив
Добре, кога колекционирането прераства в трупане?

И аз имам колекция, колекционирам чайници.

# 185
  • В заешката дупка
Ми трупане си е, ама не го правят само американците. Simple Smile

# 186
  • София
Трупане може би става, когато съхранението и поддържането на колекцията създава повече проблеми, отколкото носи радост, независимо от количеството. Или пък ако автоматично се купува нещо, само защото попада в категорията, а не защото е уникално, рядко, нямаме друго подобно и т.н. Лично аз нямам много опит с колекционирането като хоби. Като бях дете, беше модерно да се събират и разменят картинки и играчките от шоколадови яйца (навремето бяха много хубави). Все неща, дето се събират в кутия от обувки.

Чашите на Кока-Кола са перфектен пример за консуматорство Grinning Вдигат си продажбите, като те подлъгват с някакъв, общо взето, излишен боклук, представен като лимитирана серия нещо си. Вкъщи що Кола сме изпили, само за да събираме тия чаши. Това преди 15-20 години, баба ми беше много запалена. Вярно, ползвахме ги, но имахме достатъчно други. С парите от изпитата Кола сигурно е можело да се купи някакъв "истински", хубав сервиз, небрандиран с грозно лого.

Играчките в детските менюта на МакДоналдс са същата работа. Изобщо, децата много се експлоатират в тази насока. Добре, че в нашия град нямаше МД - бях ходила само един път в Пловдив по времето на Фърбитата, голям хит бяха.

# 187
С парите от колата е можело, да, да купят друг сервиз. Въпросът е дали е щял да им харесва този другия сервиз? Дали е щял да им носи радостта, която им носят конкретно чашите от колата....

# 188
  • София
С какво толкова са специални тези чаши? Сериозно питам, понеже у нас кока-кола и всякакви газирани напитки не се употребяват.

# 189
  • В заешката дупка
Аз колекционирах последно салфетки, в детските ми години, а брат ми - марки. Голямо клише. Simple Smile

И колекционирането, и трупането не ме влекат мен хич.

Виж, мъжът ми може да се каже, че има колекция от стари макове и епъл устройства. Не са чак толкова много, но си ги пази и дори издири и купи няколко много стари модела.

# 190
  • София
Не знам защо са били толкова привлекателни тези чаши. Като бях дете, вкъщи се купуваше кола всяка седмица - не знам дали заради чашите подарък, или просто баба е обичала да пие кола. Същевременно, имахме няколко други кристални и порцеланови сервиза, които събираха прах в шкафа, което за всяка българска соц баба означава, че са били много ценни. Вадеха се само за гости. Може би е имало тръпка и от това, че чашите Кока-Кола са (уж) безплатни.

В сегашното вкъщи не купуваме и пием газирани напитки, а пък по брандирани подаръчни чаши и подобни изобщо не мога да се подлъжа. Приятелят ми понякога внася такива с някое уиски на промоция - събрал си е два комплекта с различни форми от любимите си уискита, ползва си ги. Колкото и да не харесвам брандирани стоки (лично мнение), тези чаши са ми приемливи, логата са дискретни, на дъното на чашата. Той твърди, че не смее да си купи хубави чаши, защото само му ги чупя, което си е факт.

# 191
  • София
За мен е удоволствие ползването на красиви сервизи. Имам малко, но много красиви. Вещите са за ползване.

Брандирани не харесвам и единствените ни "брандирани" са тези за греяно вино, които си донесохме преди няколко години от Франкфурт. Всичките (6 броя) са с с герба на Франкфурт, различни картинки и всяка има различен надпис отвътре, свързан с исторически обект в града или с историческо събитие. Даваха ги с виното и ми беше жал да ги изхвърля. Винаги си пием в тях греяното вино по празниците.
Скрит текст:

# 192
  • SF
С какво толкова са специални тези чаши? Сериозно питам, понеже у нас кока-кола и всякакви газирани напитки не се употребяват.

Този въпрос може да се зададе на всеки колекционер, запален по лъжички от цял свят, ключодържатели, монети, чашки за кафе, напръстници, подложки за чаши, кибритчета, магнитчета, стари газени лампи, сапуни...
Нищо специално няма в един сапун Па-Па, но е част от колекцията и за притежателя е находка.
И в чашите на кока-кола нямаше нищо специално, но се даваха към менюто - разноцветни, пушено стъкло, дизайнът е прословутият поп-арт дизайн. Следващият хит бяха тематичните чаши от касовите филми - огромни, американски тип чаши с капачка и сламка. Удобни са, ако караш кола и пиеш нещо (никога не съм ги ползвала за такова нещо). Друго "специално" в тях нямаше. Красиви картинки, цветове и това е всичко специално. Ако искаш да си я купиш, ще ти струва около 7 лева, а те ти я дават към менюто. Имам около 28 лева далавера от Макдоналдс. Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 193
  • София
Esmee, мисля, че се сещам как изглеждат. Видях в нета. Симпатични са. Нищо повече. Мислех, че са някакви по-специални като форма.

# 194
  • София
Фивър, твоите чаши ме подсетиха за едни керамични, които със сестра ми си донесохме от една екскурзия до Виена преди години. Ходихме в някакъв ресторант тип закусвалня, където ти даваха да си запазиш чашата от горещия шоколад. Всяка чаша имаше различен принт на някакво цвете, даже май нямаше и логото на заведението. Сестра ми още си ги ползва.

Наскоро имахме дискусия с колеги дали фирмата трябва да престане да раздава безплатни брандирани тефтери, химикалки, шапки, тениски, термоси, раници и подобни неща на вътрешни и външни събития. Примерно, лятото правят спортни състезания между екипите - хоп, нова тениска с логото на фирмата и годината, независимо дали участваш в събитието. Уж сме много еко, обаче тези стоки генерират ненужно производство. А получателите, дори да не плащат за тях, все пак генерират търсене и потребление. Напредък е, че поне вече дават опция да откажеш брандираните тениски и якета и не поръчват ненужни количества. Единствено в тефтерите виждам известен смисъл - от много години не ми се е налагало да си купувам, ползвам все някакви фирмени.

Общи условия

Активация на акаунт