Антиконсуматорска тема: No-Buy, Low-Buy, осъзнато пазаруване

• 17 208
  • 280
  •   1
Отговори
# 165
Или последните две години - инфлацията стопи 20% от стойността на спестяванията. Не виждам никаква причина да спестявам. Естествено, буфер за 2-3-4 месеца трябва да се постараеш да имаш, извън това харчим всичко.

Разбира се, да пестиш самоцелно, за да си държиш парите в брой (в банката) не е далновидно. Инфлацията ги яде постоянно. Спестява се с цел - например предсрочно погасяване на ипотечен кредит, което ще ти спести солидна сума от лихвите, които иначе би платил в течение на годините, или инвестиция в някакви интересни акции или фондове.

За съжаление след фиаското през 90те с пирамидите, които завлякоха спестяванията на безброй хора, още преди хиперинфлацията, много българи са изпълнени с недоверие към всякакви финансови инструменти и единственото приемливо вложение са спестовен и срочен влог.

# 166
  • Great Britain
С добра финансова култура е много лесно и удобно да се борави с кредитна карта.

# 167
ЧеКа, при моя договор започваш да пазаруваш на кредит след нулиране на наличната дебитна сума по сметката. След това имаш още известна кредитна сума.
Овердрафт и обикновено върви със солени такси, ако имаш такова е добре да си провериш всички условия за него за да не те изненадат.

# 168
  • София
Не е овърдрафт. Проверила съм условията, разбира се.

# 169
  • До хладилника, който обичам
По темата за телефона пък се сетих как преди време бях пуснала едни неща в група за подаряване във FB. Уговорих се с някаква жена да дойде да ги вземе. Започна разговора с уговорката, че телефонът й може да се изключи във всеки един момент и може да се наложи да помоли някой на улицата (?!) да й услужи с неговия телефон. Но не искала да си купува нов телефон, защото този още й вършел работа (?!?). Паднах.
Понякога зад небрежното "още си работи, върши ми работа" антиконсуматорско поведение се крие проста липса на средства. Ако няма пари за нов телефон или излишни за външна батерия, какво може да направи?

Не съм съгласна, че българските домове са по-малко претрупани. Стоки като хранителни, бебешки и други определено са много по-скъпи от други страни, особено сравнено с потребителските възможности, но ако може, да бъдем акуратни, че и сивата ни икономика и плащане на ръка под масата е в страховити размери и е много трудно да се преценят реалните размери на потребителските възможности.

По темата, която не е финансова култура и кредитни карти като цяло, а конкретно no buy/low buy, аз съм свръх консуматор в определени категории, и ноу бай/лоу бай в други. Добрата страна е, че осъзнавам къде ми е проблемът и работя над него, защото си давам сметка, че тая планета не е безкрайна и ресурсите се изчерпват. Пък и на чисто логично ниво, е безсмислено да се трупа, макар и актът на купуване да е приятен (поне за мен). Затова добре ми работи да купя, меря, помисля и върна. Пак имам повече неща, отколкото са ми нужни, но ми позволява да начеша тая специфична краста по-лесно и с по-малко щети.

# 170
Понякога зад небрежното още си работи, върши ми работа антиконсуматорско поведение се крие проста липса на средства.

Има една поговорка - няма лошо в това да си беден, лошото е ако си калпав в това да си беден.

Ако си беден, а и ако си богат, ще си поправиш счупеното, ще си вдъхнеш нов живот на старото и ще си правиш нещата сам.

# 171
Смяна на батерията изисква пари. Често струва колкото да си вземеш нов апарат. Изказването ти е цинично, смятам.

# 172
Кой е "ти"?

# 173
  • Пловдив
Ето ви свеж пример за американско консуматорство - тик-ток клипче. https://www.facebook.com/reel/721042706047924/?s=ifu
Въпросната в клипчето има 40 тина чаши със сламка (starbucks tumbler) и това даже не били всичките. Ми... извинете подобна разсипия аз не съм срещала в Бг.

# 174
Ей това с чашите уби всичко детско в мен... като знам как дори да мия съдовете наведнъж за деня, имам в обръщение точно толкова чаши за кафе, колкото кафета пия на ден - два броя. Аз и да искам няма как да ползвам повече, освен ако наистина не ги въртя нарочно, неизвестно защо. Имам повече от двете дето са в обръщение, но те повече ми пречат отколкото да ми служат за нещо и стоят навряни в дъното на шкаф, за редките случаи когато дойде някой на кафе.
Ама те на американците и къщите им са големи Grinning У нас кой ще отдели толкова място за едни глупави чаши, дори и по някаква причина да му се насъберат?

# 175
  • До хладилника, който обичам
Ми... извинете подобна разсипия аз не съм срещала в Бг.
Така, но и тя е на 20-22, съвсем друго поколение. Ти вероятно и в старбъкс ако изобщо влизаш, е от дъжд на вятър и мога доста смело да се обзаложа, че нито вкусът, нито размерът, нито чашите им са по вкуса ти. Gen Z от друга страна, дишат старбъкс. Чашите им са между 1 и 5 лири и ако човек по принцип ползва, но ги забравя (дават отстъпка някаква), е много лесно да събере повече от една. Чак 20 не знам, де, но лесно виждам как по-младото поколение може да събере поне 5 на човек, без да се замисли.

# 176
И GenZ ще се поокопитят сега. В 3 щата вдигнаха застраховките на колите с 30-40%. Ако и други щати продължат в този дух ще стане новата рецесия от обратно прибиране на коли от хора, които не могат да си платят вноските за колите.

# 177
Аз се впечатлих от това че момичето заяви че си ги ползва всичките тия чаши, повече отколкото от бройката им.
А Старбъкс за мен си е точно по темата - гадно кафе ама пък модерно и скъпо. Ако не му слагат всичките тия добавки дето накрая е по-близко до торта отколкото до кафе, то не става за пиене просто. Но много хора купуват кафето си от там ежедневно, че и по повече от веднъж. Мазохисти Grinning
И като казвам скъпо, нямам предвид само нашия стандарт, за там също е сравнително скъпа опция сравнено с други вериги.

# 178
  • В заешката дупка
Не е нужно човек да стига до екстремности (“като американците”), за да си даде сметка, че прави необмислени и ненужни покупки и да иска да промени навиците си.

# 179
  • Пловдив
Ми... извинете подобна разсипия аз не съм срещала в Бг.
Така, но и тя е на 20-22, съвсем друго поколение. Ти вероятно и в старбъкс ако изобщо влизаш, е от дъжд на вятър и мога доста смело да се обзаложа, че нито вкусът, нито размерът, нито чашите им са по вкуса ти. Gen Z от друга страна, дишат старбъкс. Чашите им са между 1 и 5 лири и ако човек по принцип ползва, но ги забравя (дават отстъпка някаква), е много лесно да събере повече от една. Чак 20 не знам, де, но лесно виждам как по-младото поколение може да събере поне 5 на човек, без да се замисли.
5 е ок, спред мен, леко разхищение. Тук преброих над 40 и тя твърди, че не били всичките.

Ей това е типично за американците. ПОВЕЧЕ. Лакомия до шия. За какво е обем на двигател 4000, 6000 хиляди кубика, със съответната мощност и разход, като никъде не може да се вдигне над 120 км/ч (приравнено към европейските мерки, иначе е 70 moh). Огромни къщи, после това трябва да се отоплява. Познат живя там 5 г и се прибра, възрастен мъж към 40 е бил тогава. Купил си е Хонда Сивик, колегите му са коментирали, че това е кола за момиченца. Всички те карали едни огромни джипове и пикапи - градски хора, с работа на бюро.

Не е нужно човек да стига до екстремности (“като американците”), за да си даде сметка, че прави необмислени и ненужни покупки и да иска да промени навиците си.
С някакъв процент изключения в България няма подобни извращения, в други страни е стандарт на живот.

И аз имам термоси и завъртяни чаши, за 5 човека имам около 20. Толкова ползваме разумно.

Общи условия

Активация на акаунт