Антиконсуматорска тема: No-Buy, Low-Buy, осъзнато пазаруване

• 17 193
  • 280
  •   1
Отговори
# 195
  • До хладилника, който обичам
Не мога да говоря от името на другите хора, купували чаши на кока-кола, аз лично ги взех, защото ми харесва формата и размера. Аз се сещам за поне 3-4 последователни кампании с чаши преди 15-25 години. Много повече бих предпочела да нямат лого, защото не обичам брандирани неща (вещи, обувки, дрехи - избягвам съзнателно големи лога, предпочитам да няма никакви или съвсем дискретни).
Имам, както всички хора, особености на вкуса и харесвам или не неща по съвършено субективни критерии. Ето например, в дясно се виждат чаши от икея от стара зимна колекция. Искам да взема нови, че останаха 4, но новите им колекции са или по-разлати, или дъното е много тънко и ме дразни естетически, сравнено до старите... някакви супер субективни дреболии, с които най-вероятно и свиква човек. Но ако може да избира, защо пък да трябва да свиква.
Зад тях са чаши, които аз не харесвам, но останалите в семейството харесват по техните си субективни критерии. Имаме полу-демокрация у дома, което значи, че понякога не избирам само аз. А по тая плоскост доста лесно се плъзга човек да трупа излишни неща.
На долния ред в шкафа е единствената оцеляла пластмасова старбъкс чаша на децата (от 4), но няма да ви я показвам, да не ме обвините в американско консуматорство Simple Smile)
Скрит текст:

# 196
  • София
Бу, съпричастна съм Grinning И аз си имам любими форми и размери за чаши, предпочитам без дръжка. Обаче много чупя. Реших си генерално проблема с един комплект Дуралекс, класически дизайн, ползвам за студени и топли напитки, не се чупят и очаквам да изкарат много години. Тотален минимализъм.

Скрит текст:

Имам и две чаши с дръжка от детството ми, които още ползвам. На минимум 25-30 години са, даже май моделите са от 70-те, леля ми тогава ще да ги е купувала. Тези чаши лично за мен имат колекционерска стойност и в някакъв момент съм решила да си допълня комплекта с други картинки, основно по сантиментални причини.

Скрит текст:

# 197
Lolol, влача същия модел 2 чаши за чай и 2 купички, но от кафяв дуралекс (бяха по 4, заедно с чинии някога) вече 25 години в три държави, от първа година в университета. Давам си сметка, че не ги ползвам вече и само ми затрупват, но някои неща не мога да изхвърля, както от сантимент, така и "ама те още си стават".
В Ибей ще намериш тези чаши. Периодично преглеждам за моя десен сервиз и съм ги срещала.

# 198
  • Пловдив
Периодично преглеждам за моя десен сервиз и съм ги срещала.
Снимай им аркопала със сините китколяци.

# 199

безценното ми!

Скрит текст:
Още ги търся. И чашите от Нутела, и точно тоя сервиз с къдрави краища.

# 200
# 201
О, разраснала се е колекцията! Всеки път като видя чайник в употребите, се сещам за теб.

# 202
  • Пловдив
О, разраснала се е колекцията! Всеки път като видя чайник в употребите, се сещам за теб.
Отзад има втори ред. И още ... известно количество на село.

# 203
  • В заешката дупка
Ааа, всичко ще си признаете накрая… Wink

# 204
  • София
Янтра, впечатляваща колекция!

Бу, много красив! Десени син лук и аз много харесвам. Засега имам само едни купички (не Аркопал, неизвестен производител), много си ги обичам. И аз си попреглеждам сайтовете за детските чаши с животните, имат няколко други серии, които харесвам и следя (с Астерикс е много яка), ще знам да се оглеждам и за къдрав лук Grinning

# 205
Отзад има втори ред. И още ... известно количество на село.
Леле!!! А ползвате ли ги?

# 206
  • SF
Ами това, което има Янтра, не е "трупане". Това си е колекция.
Идва ми да ти подаря чайник. Сериозно - бих ти подарила, ако не съм ги запратила някъде.
Впечатлена съм. Откъде е тръгнала страстта?

# 207
  • В заешката дупка
Е как да не е трупане колекцията, бе хора. Може да е осъзнато, може да носи голям кеф и наслада, но това не го прави не-трупане.

Трупам - събирам; придобивам в голямо количество.

# 208
  • SF
Ами... не знам. Правя разлика.
Ако сега аз си купя чайник от Лидл, макар и само 1 брой, е трупане, защото няма да го ползвам, няма да има никаква стойност за мене, ще заема място в някой шкаф.
Колекциите са ценни за колекционерите. Не може да ги наричаме трупане на боклуци.

# 209
E не, колекцията се прави с цел да събираш и пазиш дълго време, обикновено нещата в колекцията не са за ползване, а предимно за гледане. Трупането е когато насъбереш ежедневни неща дето си ги купуваш уж за ползване, но в един момент се оказва че си напълнила цял шкаф с тях, защото си купуваш всичко което ти хване вниманието и нямаш задръжки. Такова трупане може да се превърне в болестно състояние, има хора дето си пълнят къщата до  там, че няма как да се влезе вътре и това си е сериозен медицински проблем с диагноза. Докато колекционерството се счита за нормална, здравословна дейност😁

Общи условия

Активация на акаунт