Антиконсуматорска тема: No-Buy, Low-Buy, осъзнато пазаруване

• 17 173
  • 280
  •   1
Отговори
# 210
  • Пловдив
Нямам никаква идея от къде тръгнах с чайниците. Бу ме познава от 17-18 години, да станаха толкова Бу, не отричай, и от преди това си събирах чайници, тогава имах 20-30, сега имам над 100. Зад тези, които виждате има още по един ред, от време на време ги мия всичките и си въртя кой да се вижда. А аз събирам чайници повече от 20 години.

# 211
Момичета, ще ви върна малко на термо чаши и бутилки. Имам няколко в различни размери, които ползвам всеки ден. Обаче, докато намеря тези няколко удобни за мен, съм купувала или са ми подарявали други, ползвах по веднъж-два пъти, оказаха се неудобни и сега отлежават в една кутия.
Някой ползва ли ги за нещо друго, не мога да измисля какво да ги правя.

И за мен си има ясна разлика между колекционерство и събирачество. Но понякога едното плавно преминава в другото, и е трудно да се отсече границата.
Аз ако усетя, че много съм се центрирала в акта на събиране, рязко си орязвам колекцията. Точно вчера се занимавах с това, утре ще довърша с една друга колекция. Хем ще зарадвам други колекционери, хем ми олеква така.

# 212
  • Пловдив
Подарявам термочаши и бутилки. Питай колегите в офиса, или ги остави в общата стая с надпис "подарява се".

# 213
  • София
Вкъщи имаме 2-3 стъклени бутилки за вода и една голяма термочаша, подаръци от предишни и настоящи работодатели, които не са ми удобни за пиене и ползвам за съхранение на домашни сокове, ядкови млека, студено кафе и чайове в хладилника.

Колекционирането е особен вид консуматорство, да, в крайна сметка събираш голямо количество предмети, в повечето случаи без практично приложение, а просто за да ги имаш. Виждам съществена разлика между момичето с чашите от видеото и чайниците на Янтра, примерно. Купуването на нови пластмасови чаши от Стабъркс (огромна корпорация) е различно от купуването на ретро чайници, предполагам, повечето са от физически лица или малки магазини втора употреба. Може и да бъркам де, и този модел чайници все още да се произвеждат масово. Колекционирането на стари неща, за които не са изхабени допълнителни ресурси, е една идея по по-отговорно консуматорство. А че и с това може да се прекали, може.

# 214
  • София
Термочаши имаме точно толкова,колкото души сме вкъщи. Стоят в колата, за да може при пътуване да ги ползваме по предназначение.
Подарявали са ни през годините различни фирмени чаши, термоси, шишета и т.н. Всичко сме преподавали, защото не се сещам за какво могат да ми влязат в употреба в домакинството.

# 215
Колекционирането е различно нещо. За мен консуматорството е просто купуване на повече от нужното - по-често или по-голямо количество или ненужна подмяна на нещо което все още е достатъчно добро. Акцентът е в купуването като самоцел. И без оглед на това че се прахосват не само пари, но и ресурси.
Познавам хора които ако им се скъса копче на дрехата, ще я изхвърлят и ще си купят нова, през ум не им минава че това може да се зашие и тази дреха да продължи да им служи.
Приятел преди години много обичаше да ходи с бели чорапи. Купуваше си едва ли не на кило и вместо да се опитва да ги поддържа бели, на 1-2 обувания просто ги изхвърляше. Ей на това казвам консуматорство.
Познавам и хора, които като им хареса дреха или чифт обувки, си купуват 2-3 в различни цветове. И това което ги радва е актът на купуването, не че толкова ще ги ползват всичките.
Мой познат си занасяше цялата заплата на жена си и буквално му даваше джобни или почти точни пари ако го прати до магазина, защото той е тоооолкова щастлив да купува неща, дори няма значение какви, купуването му е важно. И си го знае и няма оправия, затова не носи повече пари у себе си, че все ще намери за какво да ги похарчи. Хеле пък ако види нещо от реклама.

Има нещо вярно че у нас това не е чаааак толкова застъпено, поне със сигурност не при моето поколение (на 41 съм). Ние сме израснали виждайки как повечето неща се използват докато са годни, много неща се използват за нещо друго вместо да се изхвърлят и т.н. До човек си е, естествено, но поне повечето сме възпитани по този начин и подхождаме по-разумно.
И аз гледам да подарявам неща в добро състояние, които няма да използвам. Обикновено се намира около мен някой близък, който пък би се зарадвал да има нещото и си го ползва после. Мисълта за похабени ресурси за каквото и да е за мен е просто грешна и ако мога да го предотвратя, го правя.
Вече кой къде си намира баланса, за да не отива в нито едната крайност - това си е различно. За някои може аз да изглеждам скъперница, а за други прахосница, ако сравняват със себе си. И всеки ще е прав.

# 216
  • SF
Колекционирането е различно нещо. За мен консуматорството е просто купуване на повече от нужното - по-често или по-голямо количество или ненужна подмяна на нещо което все още е достатъчно добро. Акцентът е в купуването като самоцел. И без оглед на това че се прахосват не само пари, но и ресурси.

Понякога става неусетно поради причини, които MojaveGhost споделя - подаръци, сувенири или докато не си намериш най-удобния. Мои колеги си купиха стъклени бутилки с пластмасови капачка от един популярен магазин, но постепенно на всички капачките им протекоха. Самите бутилки са здрави, капачките също, но текат и не стават за това, за което са предназначени. Търкалят се из офиса. Същото се е случило и с бутилките им вкъщи, но се търкалят из домовете им, защото са здрави и все ще послужат за сокове, млека и т.н. Само не знам кой си купува мляко в тетрапак и си го пресипва в бутилка. И намеренията си остават само пожелания.
Купувам нещо, което го имам, но съм го забравила, а ми трябва (дезинфектант за ръце, омекотител за устни, фенерче) и така става трупането. "Стария" не го изхвърлям, само добавям новия продукт. В някакъв момент се забравя бройката им и кое с какъв срок е.

# 217
  • София
Само не знам кой си купува мляко в тетрапак и си го пресипва в бутилка.
Оо, потърси в YT "Pinterest fridge organization" и гледай какво се случва. "Естетичната" подредба на хладилника е много странен нишов консуматорски тренд. За да си в час с него, разбира се, трябва да си купиш един куп органайзери, буркани и шишета. Хората си пресипват млякото и сока в стъклени бутилки, виждала съм дори сосове да пресипват в други шишенца за сос, просто за да са еднакви, да местят киселите краставици в друг буркан, махат етикетите на всичко и т.н. Доста е екстремно.

Аз не правя така де, ползвам бутилките за вода само за домашно приготвени сокове и ядкови млека. Имам и две по-големи стъклени шишета от доматен сос, които преизползвам. Не виждам причина да купувам специално други стъклени бутилки с тапи. Както преизползвам и буркани за съхранение на хранителни продукти в шкафа и хладилника, вместо да купувам и подменям пластмасови и дори нови стъклени кутии.

# 218
  • SF
Само не знам кой си купува мляко в тетрапак и си го пресипва в бутилка.
Оо, потърси в YT "Pinterest fridge organization" и гледай какво се случва. "Естетичната" подредба на хладилника е много странен нишов консуматорски тренд. За да си в час с него, разбира се, трябва да си купиш един куп органайзери, буркани и шишета. Хората си пресипват млякото и сока в стъклени бутилки, виждала съм дори сосове да пресипват в други шишенца за сос, просто за да са еднакви, да местят киселите краставици в друг буркан, махат етикетите на всичко и т.н. Доста е екстремно.

Аз, доколкото се познавам, се вдъхновявам, но реално би се случило: купувам, подреждам и така първите 5 дни. След което пластмасарията в хладилника стои празна и се маха, защото купувам, бързам, прибирам всичко с търговските опаковки, после вадя, пак бързам, ползвам, прибирам обратно... Намерението, че ще подреждам, остава за уикендните, когато пак бързам и правя нещо извън дома и изчезвам, без да съм пресипала, подредила и заредила контейнерчетата.
А и част от покупките вече са изконсумирани, а с новите ще се случи същото, каквото и със старите.
Само сиренето поставям стриктно в кутия за сирене и плодовете в отделението за плодове.

Видях картинките. Ама и тяхното е консуматорско. 5 опаковки еднакви с кашкавал, купени с цел да им е красиво. Подредени като войничета. Равен брой домати, ябълки, мандарини, за да не се разваля баланса. И в момента, в който се изядат 5 мандарини, но нито един домат и само 1 ябълка, красотата на подредбата отива на кино. Имат много здраве от мен. Типични консуматори.

# 219
  • София
В духа на темата препоръчвам за четене тази книга.

# 220
А да бе, как ли пък няма да хвърлям пари че да ми изглежда добре затвореният хладилник отвътре Grinning Тия "организаторски" клипчета и аз съм ги мяркала и всеки път се чеша по главата и се чудя тия хора от каква форма на ОКР страдат или просто от скука може би? И в двата случая са лесна жертва на реклами де, да ги убедят колко много им трябват тия джунджурии. И ги надъхват че са много готини като го правят това.
Моят е подреден само веднага след почистване щото всичко съм била извадила от него и съм подредила наново, не пазарувам количества като за американско семейство и пак ми е достатъчно организирано.
Това със специалните буркани и бутилки за съхранение е баш по темата, но у нас предимно сме свикнали да използваме наново буркан/бутилка/кутия която сме купили пълни с нещо и сме използвали съдържанието първо. Нямам предвид само прословутите сарми в кутия от сладолед в хладилника Grinning

# 221
  • София
Аз пък твърдя, че съм антиконсуматор, но за мен подредбата на хладилника пести време, усилия и пари. Особено при голямо домакинство като нашето, където търся удобството и децата да могат лесно да си отворят, сготвят, хапнат и т.н.
Кутиите са ми купени еднократно и не ги трупам. При големия седмичен или месечен пазар всичко се разопакова, мие, реже, прибира и после лесно се вади и ползва за готвене и директно хранене. Още повече, че обичаме домашна храна и тя също е важно как ще се съхрани.
Много трайни храни пък във фабричните опаковки не се запазват достатъчно добре. Пресните сирена и кашкавали в найлон се омазняват отвън и изсъхват отвътре. Зеленчуците в пликче се овлажняват в хладилника и още на следващия ден почват да загниват.
Освен това, ние пазаруваме много от селските и от био пазарите, където храната е прясна, насипна и в хартиена опаковка и няма как да се прибере директно.
Течности не пресипвам.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 12:49 от Fever Ray

# 222
  • До хладилника, който обичам
Познавам и хора, които като им хареса дреха или чифт обувки, си купуват 2-3 в различни цветове.
Това съм аз. Нося ги обаче, но разбира се, по-малко, отколкото бих носила единствен брой обувки или блуза.
Преди 2 години си подмених обувния гардероб в голяма степен, минах на марка, която ми е по-удобна за плоскостъпието. Имам повече обувки, отколкото мога да износя в следващите няколко години. Не съжалявам Grinning

Термочаши като обсъждаме - ползвам определена марка и модел от вече 6-7 години, доста стабилни, държат топло и в първите 2-3 години не текат, но после уплътнението им се разваля. А ги ползваме редовно, мъжът ми си носи кафе на работа, аз докато бях в офис също, като ходим на преходи или разходки взимаме. Писах на компанията онзи ден какво да правя - не може решението да е да купувам нова чаша, когато капакът и самата чаша са напълно здрави, все пак. Те ми поискаха снимки и после ми пратиха нови капаци за всички чаши - приех, но ми се видя много, много странно - не е ли доста по-разумно, икономично, екологично и всякакви такива, да пратят нови уплътнения?! Така че свръхконсуматорството се насърчава понякога на различни нива.

В една от групите ми за организиран дом, членувам в няколко с надежди да прихвана чрез осмоза, има жена, която с голяма гордост демонстрира как напълно е опразнила дома си. До степен, която на мен ми се вижда маниашка - в кухнята има само 5 посуди за ядене, 1 тенджера, общо 1 дънки, 2 тениски и 2 пуловера за цялата година и т.н. Аз имам още път до зен с разумна консумация, но тая крайност не може да ми е за пример също.

# 223
  • SF
Показаните картинки са като фризерите в супермаркетите, които се подреждат по схеми на търговците. Имат цял контейнер кенчета за бира (в моя хладилник никога не е имало и 1 кенче бира), до него същият с кока-кола, до него същият с швепс, тоник и т.н.
Имам чувството, че ако отворят 1 бира, някой от семейството тича да купи нова, за да се запази подредбата, подобно на магазините - клиентите вадят, търговците периодично попълват с нови от склада.
Ама няма нужда да му робувам и на един хладилник. Моят си изглежда много приятно. Малко е праезен, но повече се храня навън.
На снимките няма една тенджера със супа, тавичка с фолио или нещо, което са яли на обяд.

# 224
  • София
Бири, безалкохолни и безброй опаковки няма у нас, но има кутия със сирена, кутия с кашкавали, кутия с кисели млека. С това се храним основно.
Непонятно ми е това пазаруване с количества. Особено на вредни храни, но за САЩ бих го разбрала, когато живеят на километри от близкия град.
На мен всички основни магазини са ми под блока или на 5-10 Мин. ходене пеша.

Общи условия

Активация на акаунт