Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мъдростите на моята баба

 • 3 685
 • 69
 •   1
Отговори
 • Мнения: 108
Привет на всички! Понеже днес е Бабинден по стар стил, реших да посветя първата си тема на моята баба. Тя беше много мъдра като всички баби. Когато бяхме деца по детски се смеехме на нейните думи, но днес  вече доста пораснали често ги споменаваме, осъзнавайки колко са мъдри. Първото, за което имах голяма заблуда беше, че сме от Лаком дол. Братът на баба живееше в Бобов дол и аз като малка си представях Лаком дол като град пълен с лакомници. Smiley Други мъдрости на моята баба(не само нейни) са:

На кон не седнал крака размахал
През г*з пересто(много актуално днес)
Ако всички бяха един чешит щяха училище да им отворят
Преклонена главица остра сабя не я сече
Който има пари е в рая, който няма открая
Научил се поп на пражен боб, боба се свършил и попът се отучил
Ако те боли колкото те мързи ще умреш

И още много, които вие със сигурност знаете от вашите баби. Дълбок поклон с уважение и много обич пред нашите отлетяли бабчета, а на всички от това чудесно кътче желая да са здрави и да имат най-послушните внучета! Ще ми бъде интересно и ще е удоволствие за мен да науча някоя нова бабина мъдрост! Yellow Heart

# 1
 • Terra incognita
 • Мнения: 11 309
Хубава тема, но нека все пак отбележим, че Бабинден не е ден на бабите, а на бабите акушерки, ден на родилната помощ.

Последна редакция: сб, 21 яну 2023, 16:42 от VickyTaylor

# 2
 • Мнения: 7 971
Едните ми баба и дядо, с които сме били най-много бяха от Кюстендил. И те имаха подобни лафове, някои поизменени.
Например: Кон не вИдело, крака замахало.
НаучИл се поп на пържен боб, свършИл се боб, отучИл се поп.
Като малка изядох шамар от майка по следният повод: през прозореца видяхме, че идва нейният вуйчо, някъде около обяд. Ние вече бяхме обядвали и майка ми казва, че вуйчо й ще яде опинци, като пристига по това време. В това време вуйчото влиза и аз се хвърлям към него радостно и му съобщавам, че точно е дошъл за опинците.
За който не знае опинци е диалектна форма на цървули.

# 3
 • Мнения: 11 056
Баба ми казваше"Къде си тръгнал с тези два леви галоша" - за ситуация, в която предприемаш нещо необмислено или неправилно, предварително обречено на провал.
Понякога като искаше да престане някакъв неуместен спор, казваше "Вдигам бял байряк" в смисъл-"Предавам се, отказвам се от спора"
Другата ми баба-" Докато не остане, не стига" - ако сме приготвили нещо в излишък(храна, сладкиши) и се ядосвам, че не сме преценили правилно.
Пак от нея:" Децата с деца се отплащат" В смисъл, децата се отплаща за грижите, които са получили от родителите си на свой ред, като се грижат за децата си.

# 4
 • Мнения: 553
Това са си народни поговорки.Аз знам много,защото дядо ми имаше книга с такива и често я четяхме.Дори сега при разговор,понякога, без да искам ми идва някаква поговорка в главата.Започнах да се въздържам,защото за младите изглежда старомодно.

# 5
 • Мнения: 563
Дядо ми казваше: "Вятър ви вее покрай ушите" за мен и брат ми, когато искаше да каже, че още нищо не сме видели в живота.

# 6
 • Мнения: 7 971
На баба ми лафа беше "лед ти се кърши в ушите". Не знам защо, моята баба вместо "привечер" казваше "приквечер". Както и "биКсвити" вместо бисквити.

# 7
 • Мнения: 108
Благодаря на всички! Незнайно защо ми изчезнаха коментарите към някои от вас... Благодарих, че научих нови бабини мъдрости и не виждам нищо нередно...

# 8
 • Мнения: 2 891
Ако си млада, си красива.
Чудех и се какви ги говори, но сега като остарява, разбирам че е вярно. Всички млади ми се струват красиви.

# 9
 • Мнения: 6 902
Майка да имаш, но майка да не си...
Винаги се чудех на това. Децата ми са все още при мен, но скоро ще разбера какво ще ми струва да ги пусна да се борят сами за своето място под слънцето.

# 10
 • Мнения: 1 671
Моята баба обичаше да ми казва  с усмивка “Вечер заключвай вратата, сутрин устата”
 и
“Обичай работата си, за да ти е лека”.
Явно знаеше, че и за двете ми е трудно Simple Smile

# 11
 • Мнения: 48 518
Хубава тема, но нека все пак отбележим, че Бабинден не е ден на бабите, а на бабите акушерки, ден на родилната помощ.

+1000
Всяка година изпадам в недоумение какво общо има бабуването/родилната помощ с имането на внуци, та се черпи като на сватба?
Това е професионален празник и е редно да се подаряват подаръци на акушерките, а не на жени с внуци.

Но все пак, от моята баба, която много ме е гледала като малка, помня "Като станеш на мяра, ще хванеш вяра".
Т.е. като станеш на години, ще проумееш.

# 12
 • Мнения: 1 671
Защото някога бабите са били жените, които са помагали при раждането и са се грижили  за майката и бебето от раждането и първите дни.
Поне това четох в нета. Затова е и “Бабинден”.

# 13
 • Мнения: 553
Някога на местните "акушерки" са казвали "баби",от там и бабуване т.е. помагане при раждане.Няма общо с имането на внуци.

# 14
 • Мнения: 11 056
По-скоро бабите, жени, които са имали не само деца, а и внуци са помагали при раждането. Не на всяко място и във всеки момент е имало квалифицирана помощ, знаете и на нивата са раждали жените.Имало е една по-опитна, но не винаги е могло да се окаже на разположение.
Аз друго се чудя. По стар стил празникът е на 21 януари, веднага след Иванов ден. От фолклорния празник е произлязъл и професионалния. Защо, обаче се празнува и на 8 януари(след сегашния Иванов ден), след като Бабин ден не е църковен, а фолклорен празник.

Общи условия

Активация на акаунт