Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отказ на работодателя да използвам платения си отпуск

 • 2 991
 • 100
 •   1
Отговори
# 90
 • Мнения: 5 850
За заплатите на преподавателите в университетите съм съгласна, една начална учителка, изкласила с тройки, взима повече. Обаче повечето преподаватели работят основна работа, която им докарва дохода, а преподаването е второстепенно. Иначе да, заплатите са смешни. Наскоро в Стопанския факултет на СУ търсеха асистент (което означава дори магистър) и никой не проявяваше интерес, заради заплащането.

# 91
 • Мнения: 9 883
Дори и да работят друго, подобно неравновесие в заплащането е голямо отклонение от цивилизационната норма. А и не всеки е икономист. Някои са философи или филолози. Заплащането на преводаческия труд например също е скандално ниско. Примерите са много и са извън темата предимно.
 
По нея мога да споделя личния си опит - и аз преди 40-те си години съм работила доста дълго с осигуровки на минимална заплата и останалото на граждански договори, въпреки че минавам за ценен специалист в сферата си. Такава беше нормата през 90-те и началото на века, висока финансова култура беше непознато понятие, а и младият, здрав човек предпочита да плати по-малко данъци и осигуровки на държавата (тогава нямаше и flat tax 10%, беше подоходно облагането на физически лица), отколкото да мисли за пенсия. Нормални неща са това. Изумяват ме някои постове в дух, че продавачки трябва да познават изтънко Кодекса на труда и правните норми. Разбира се, че е чудесно да търсим гражданските си права, но наистина на първо място е въпрос на законодателство, спазване на законите, етика на работодателя - и профсъюзна солидарност, ако щете (непознато понятие у нас).
Факт е, че единичен наемен работник не може да свърши много повече от това да внимава под какво се подписва.

# 92
 • Мнения: 49 425
Колкото и да не познаваш правните норми би трябвало да можеш да съобразиш, че като не си внесъл - осигуровки имам предвид, нямаш основание да очакваш да получиш.
Да, обидно ниско е заплащането на научните работници. Спор няма. И на лекари и учители, доскоро.
Но поне елементарното, да знаеш имаш ли трудов договор, на реални суми ли те осигуряват, това всеки може да го следи.

# 93
 • Мнения: 5 850
Параход, няма значение дали са икономисти. Филолозите дават уроци, инженерите работят по външни проекти и така. Малко са тези, които се занимават изцяло с преподавателска дейност. Иначе да, заплащането е обидно малко за университетските преподаватели.

# 94
 • Мнения: 9 883
Параход, няма значение дали са икономисти. Филолозите дават уроци, инженерите работят по външни проекти и така.
То и таксиметрови шофьори могат да бъдат, но това не е ОК за обществото като цяло. Щото после се вайкаме от нивото на университетското образование.

Отделен въпрос, че в училище би било много добре да се учи елементарна икономическа, гражданска и правна грамотност. Това да разчиташ Пенка от Полски Тръмбеш да се научи сама - не, няма да стане. Каквото и да пише в бг-мама, където ВСИЧКИ ЗНАЯТ И УМЕЯТ всичко, в бумащината катастрофират дори високообразовани хора и в това няма абсолютно нищо неочаквано и ненормално.

# 95
 • Мнения: 5 850
Честно казано, не съм виждала университетски преподавател да работи нещо коренно различно от това, за което преподава. Да не говорим, че тези, които имат практика, са в пъти по-интересни преподаватели, отколкото тези, които си седят в кабинета. Едните са виждали и как се прави на живо, другите са малко книжни плъхове. В бакалавъра имах преподавателка, която четеше новините в една от големите медии. Ами много научихме от нея. Наистина имаше какво. Ще е странно точно в Студио да ми преподава човек, който само е чел как се прави, но никога не го е правил. В такъв смисъл е ценно да се има и опит от друга работа.

# 96
 • Мнения: 9 883
Sherylin,
ако за ФЖМК говориш, там нивото на преподаването в общия случай не е за хвалба. Надявам се изключенията да се увеличават.

По другия въпрос: разбира се, че преподавателите не са и не бива да са само четци на лекции. Обичайно в света, където се развива наука, се занимават с изследователска и/или експериментална работа, R'n'D и т.н., в зависимост от специалността.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 17:17 от Параход

# 97
 • Мнения: 5 850
И във фжмк, както във всеки факултет и университет имаше и читави, и кофти преподаватели. Имаше и книжни плъхове, и хора с опит. В Стопанския вторите са повече. Това няма общо с твърдението, че преподавателите могат да работят и като таксиджии. Могат, но не го правят, намират си далеч по-различни занимания.

# 98
 • Мнения: 11 986
Не знам защо пак завихме към заплатите.
Колкото и да ви е странно, по цял свят го има явлението преподавателите да са нископлатени и хора а образование да карат такси. Разликата (една от всичките) със света е, че у нас развойна дейност като цяло липсва, а по света учените участват в частноплатени проекти, откъдето им идват доходите. Което пък ще рече, че не всички учени участват, така че пак има добре и зле платени.
Но това какво общо има с темата?

# 99
 • Мнения: 545
Пари на ръка, трудов договор на минимални осигуровки, фишове подписваме в офиса и остават там.
Аз дори не съм си виждала договора. Ходих в НАП да разбера, че съм назначена.
Лятото в неплатен, но пак нищо не съм писала то бланки за отпуск даже май не съществуват. Просто неприсъствени дни.

Винаги съм се чудил на мазохизма, който проявяват хората. И никога не съм разбирал как подобни работодатели си намират хора. Но, желаещи да ги тъпчат и подритват, винаги има.
:
Ако си на 20, студент, без пукнат лев, защо не?
Не всички са се родили на 50, адвокати, нотариуси и ЧСИ -та  с наследсвена практика

# 100
 • Мнения: 5 535
В зависимост от натоварването в работата, могат да ти откажат отпуска. При нас се правят графици от началото на годината за цялата следваща. Е, има и непредвидени ситуации, в които ти влизат в положение , но са изключение.
И въпреки, че е платен отпуск, на следващия месец си отрязан от пътеките. Това си е практика от години, която не можем да преборим. А докато някой друг е отпуска, работиш за двама.

Общи условия

Активация на акаунт