Машина за хляб - 68 тема

  • 43 668
  • 675
  •   3
Отговори
# 645
  • Мнения: 9 300
В книжката към машината за хляб има една камара рецепти. Аз ползвам само тях.

# 646
  • Варна
  • Мнения: 2 052
Всякаква рецепта ще ти свърши работа, просто не надвишавай количествата, примерно колкото е за най-големия ти размер хляб да ти е максимумът. Не са специални рецептите за хлебопекарна, само тщзи за хляб са с по-малко количиство мая освен за експресните програми.
Ако си имаш любима рецепта - действай си по нея.
Това означава ли, че мога да си разбъркам и тесто за бухти с програмата за тесто за пици, като спазя рецептата за бухти. Много мразя да меся, за разлика от повечето домакини. Като ми се полепи тесто по пръстите в началния етап и направо.... откачам.
Сега отивам на първа страница да търся тесто за мекици, милинки и други интересни неща. Ще трябва да внимавам да не станем още по-дебели.
Да докладвам, че първия бял хляб стана вкусен, сложих със средна кора, по-дебела е отколкото очаках. Синът ми го опита и се притесни, че ще направя 2-3 пъти и ще ми мине мерака. Но контрирах, че ще му покажа книжката и може сам. Наистина не е толкова трудно. Благодаря за окуражаването!

# 647
  • Мнения: 24 855
Тестото за пица е с втасване, с мая, а бухтите са със сода. Ако имаш програма за тесто за паста, ползвай нея че тя е кратка. Ако не - тази за тесто но изобщо не затваряй капака а като видиш че е вече замесено я спирай - содените теста не се месят дълго. Спирането като натиснеш бутона за старт продължително.
Тая марка май си е известна с по-дебелите кори на хляба, не знам защо. За ман кората е най-вкусната част така че не ми а и пргвило впечатление толкова. Евентуално виж там някакъв хляб за сандвичи, не помня имаше ли отделна програма за него, той може и да стане с по-тънка кора.
Иначе си видяла че наистина е като да пуснеш пералня - мяташ всичко вътре и му стартираш програмата и да се оправя. Даже паралнята е къде по-сложен уред от това.

# 648
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 326
Да докладвам, че първия бял хляб стана вкусен, сложих със средна кора, по-дебела е отколкото очаках. Синът ми го опита и се притесни, че ще направя 2-3 пъти и ще ми мине мерака. Но контрирах, че ще му покажа книжката и може сам. Наистина не е толкова трудно. Благодаря за окуражаването!
за вкус е ясно, че ще го пригодиш. слагаш каквото обичаш.
не е трудно, но все пак имай едно на ум - машината не може да прецени каква е консистенцията на тестото.
изучи машината. ще разбереш, че може да прекъсваш една програма и да превключиш на друга, и други подробости.

# 649
  • Мнения: 2 746
Аз също слагам задължително кисело мляко — 2 пълни с връх от голямата страна мерителни лъжици, за 1 кг хляб.
Моята е Тефал, но с две бърлакли и тъй като тази марка прави по-дебели кори, то аз пека на първата степен — най-слабо препечена коричка и става идеално.

# 650
  • Мнения: 4 109
Аз никога не съм правила хляб по рецепта от книжката, видя ми се странно с това сухо мляко и маргарин. Ползван една рецепта и си я разкрасявам, с кисело или прясно мляко, с яйце. Сега последно правих със суроватка от извара, която аз си правих. Стана много вкусно. Прочетох и рецепта без олио и захар накрая за маята, получи се чудесен хляб.

# 651
  • София
  • Мнения: 855
Нашата хлебопекарна е Горение, с две бъркалки, а любимият ни хляб, който винаги се получава отлично, е по тази рецепта. Не слагам масло, обикновено слагам 275 мл пълномаслено мляко плюс 100 мл топла вода.

# 652
  • Мнения: 24 855
Абе стават в книжката там за ориентир - за количество продукти особено, както и евентуално кое на каква програма там като сравни човек.
Нататък ясно че всеки си прави каквото си иска, няма от производителя да ви казват какво ще ядете я? Нито сухо мляко съм слагала, нито маргарин, а си ядях чудесен хляб с години наред. И още щях, ако не бях орязала тестените в менюто си. Ползвах я още някое време само за замесване, но понеже и това е само за гости при мен, накрая я подарих да не ми заема място вкъщи.
С времето човек си нагажда съставките така че на него да му харесва. Навремето и майка ми, и сестра ми се влюбиха в хляба който си правех за мен, буквално правех по един за подарък като гостувах на едната или другата - както други ходят с бонбони и т.н. Сега и двете имат хлебопекарни и си го правят те. Майка ми се придържа религиозно към рецептата която си бях пригодила тогава, а сестра ми си я доразви още, по неин вкус. А аз дето им я дадох, в момента нито я имам записана, нито вече я помня наизуст с точност Joy

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 16:42 от natka

# 653
  • Варна
  • Мнения: 237
natka,  бих направил рецептата ти, ако се опоменат продуктите и количествата им.

В домашната хлебопекарна замесвам основно пълнозърнесто и някаква част на око бяло. Понякога добавям трици от лимец или спелта. През горещите месеци си правя сандвичи от домашен хляб и ме засищат без да сгорещявам около мен.

# 654
  • Мнения: 24 855
Трябва да помоля да ми я пратят, аз не я пазя, но не смея да ти обещая. Сега са на почивка и може да забравя после. Пълнозърнест хляб си правех, но с частично и бяло брашно, ставаше с текстура каквато харесвам доста. И с малко кисело мляко в сместа - с него не се рони толкова при рязане, тя и на сухото мляко в рецептите това му е ролята, трябва малко нещо протеиново. Тази част ми беше важна, защото един хляб ми стигаше за 5, понякога и 6 дни, съответно не ме устройваше на втория ден вече да ми става на трохи.
Отначало от рецептата в книжката тръгнах, просто си нагодих по-малко захар, кисело мляко вместо сухо, семена си добавях - ей такива дреболии.
То пък е хляб все пак - няма как да измисля нещо съвсем ново.

# 655
  • Мнения: 655
Здравейте,
Имам ХП мулинекс, но много лесно пада покритието на бъркалките и трябва редовно да се сменят ( казанчето малко по-рядко). Загледах се в ХП Панасоник. Някой с такава машина може ли да сподели дали лесно се надраскват бъркалките и казанчето и дали хлябът трудно се вади?

# 656
  • Мнения: 1 519
Здравейте,
Имам ХП мулинекс, но много лесно пада покритието на бъркалките и трябва редовно да се сменят ( казанчето малко по-рядко). Загледах се в ХП Панасоник. Някой с такава машина може ли да сподели дали лесно се надраскват бъркалките и казанчето и дали хлябът трудно се вади?

Може ли линк към въпросния Панасоник. Аз съм
Ползвала един модел на Панасоник за 10+ години,никога нищо не ми се надраска. Подарих го на сестра ми и тя продължава да го използва. От 3-4 години използвам този модел и също досега нищо не ми се е надраскало

https://amzn.eu/d/1mz2eyB

# 657
  • Мнения: 655
Здравейте,
Имам ХП мулинекс, но много лесно пада покритието на бъркалките и трябва редовно да се сменят ( казанчето малко по-рядко). Загледах се в ХП Панасоник. Някой с такава машина може ли да сподели дали лесно се надраскват бъркалките и казанчето и дали хлябът трудно се вади?

Може ли линк към въпросния Панасоник. Аз съм
Ползвала един модел на Панасоник за 10+ години,никога нищо не ми се надраска. Подарих го на сестра ми и тя продължава да го използва. От 3-4 години използвам този модел и също досега нищо не ми се е надраскало

https://amzn.eu/d/1mz2eyB

Единият вариант е този, който сте посочила.
А другият е https://www.technopolis.bg/bg/Hlebopekarni/Hlebopekarna-PANASONI … R2550SXE/p/821632

Не мисля, че е голяма разликата между двата. От амазон е малко по-евтин.

# 658
  • Мнения: 5
Здравейте,
Имам ХП мулинекс, но много лесно пада покритието на бъркалките и трябва редовно да се сменят ( казанчето малко по-рядко). Загледах се в ХП Панасоник. Някой с такава машина може ли да сподели дали лесно се надраскват бъркалките и казанчето и дали хлябът трудно се вади?

Може ли линк към въпросния Панасоник. Аз съм
Ползвала един модел на Панасоник за 10+ години,никога нищо не ми се надраска. Подарих го на сестра ми и тя продължава да го използва. От 3-4 години използвам този модел и също досега нищо не ми се е надраскало

https://amzn.eu/d/1mz2eyB

Единият вариант е този, който сте посочила.
А другият е https://www.technopolis.bg/bg/Hlebopekarni/Hlebopekarna-PANASONI … R2550SXE/p/821632

Не мисля, че е голяма разликата между двата. От амазон е малко по-евтин.

Здравейте,
И аз се чудя за този модел на Панасоник.
 
Моите въпроси са:
1.   Автоматичните дозатори за мая и ядки вършат ли работа. Реално това е една от основните причини да се спра на този модел
2.   Заслужава ли си реално по скъпа пекарна? Освен повечето програми видове тесто..
3.   Ползва ли се попринцип прозореца за наблюдение (за печенето). Аз по скоро си представям просто да сложа нещата и след някакво време да имам готов хляб 😊

Като цяло разбрах че казанчета и бъркалки са консуматив.. аз ако стигна до смяна ще съм доволен защото би трябвало да означава че ползвам уреда. Не съм ползвал до сега такъв уред и след като прочетох на бързо, установих че повечето пекарни вършат една и съща работа стига да се спазва технологията.

# 659
  • Добрич
  • Мнения: 6 273
За автоматичните дозатори не мога да дам мнение. Меря си маята и си я пускам.

Независимо от цената хлебопекарните вършат еднаква работа. Преди бях с Мулинекс 5000 ( вече Тефал) сега съм с Горение OW1600 и хлябът е със същото качество и вкус. При Горението бъркалките излизат, като облизани, докато при Мулинекс залепваха.

Важното е да има адекватен сервиз (гаранционен и извънгаранционен) и резервни части.

Прозорчето в много важно. През него се гледа най-вече при месенето. Важно е тестото да оформи хубава топка, а това зависи не само от количеството на продуктите. Може да се наложи добавяне, например на брашно. Даже за една и съща марка може да има разлика между партидите. (Пиша го, като човек, който от 2009 г. има хлебопекарна и от тогава не купува хляб).

Общи условия

Активация на акаунт