Машина за хляб - 68 тема

  • 40 567
  • 654
  •   1
Отговори
# 645
  • Мнения: 8 979
В книжката към машината за хляб има една камара рецепти. Аз ползвам само тях.

# 646
  • Варна
  • Мнения: 2 004
Всякаква рецепта ще ти свърши работа, просто не надвишавай количествата, примерно колкото е за най-големия ти размер хляб да ти е максимумът. Не са специални рецептите за хлебопекарна, само тщзи за хляб са с по-малко количиство мая освен за експресните програми.
Ако си имаш любима рецепта - действай си по нея.
Това означава ли, че мога да си разбъркам и тесто за бухти с програмата за тесто за пици, като спазя рецептата за бухти. Много мразя да меся, за разлика от повечето домакини. Като ми се полепи тесто по пръстите в началния етап и направо.... откачам.
Сега отивам на първа страница да търся тесто за мекици, милинки и други интересни неща. Ще трябва да внимавам да не станем още по-дебели.
Да докладвам, че първия бял хляб стана вкусен, сложих със средна кора, по-дебела е отколкото очаках. Синът ми го опита и се притесни, че ще направя 2-3 пъти и ще ми мине мерака. Но контрирах, че ще му покажа книжката и може сам. Наистина не е толкова трудно. Благодаря за окуражаването!

# 647
  • Мнения: 23 513
Тестото за пица е с втасване, с мая, а бухтите са със сода. Ако имаш програма за тесто за паста, ползвай нея че тя е кратка. Ако не - тази за тесто но изобщо не затваряй капака а като видиш че е вече замесено я спирай - содените теста не се месят дълго. Спирането като натиснеш бутона за старт продължително.
Тая марка май си е известна с по-дебелите кори на хляба, не знам защо. За ман кората е най-вкусната част така че не ми а и пргвило впечатление толкова. Евентуално виж там някакъв хляб за сандвичи, не помня имаше ли отделна програма за него, той може и да стане с по-тънка кора.
Иначе си видяла че наистина е като да пуснеш пералня - мяташ всичко вътре и му стартираш програмата и да се оправя. Даже паралнята е къде по-сложен уред от това.

# 648
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 16 339
Да докладвам, че първия бял хляб стана вкусен, сложих със средна кора, по-дебела е отколкото очаках. Синът ми го опита и се притесни, че ще направя 2-3 пъти и ще ми мине мерака. Но контрирах, че ще му покажа книжката и може сам. Наистина не е толкова трудно. Благодаря за окуражаването!
за вкус е ясно, че ще го пригодиш. слагаш каквото обичаш.
не е трудно, но все пак имай едно на ум - машината не може да прецени каква е консистенцията на тестото.
изучи машината. ще разбереш, че може да прекъсваш една програма и да превключиш на друга, и други подробости.

# 649
  • Мнения: 2 640
Аз също слагам задължително кисело мляко — 2 пълни с връх от голямата страна мерителни лъжици, за 1 кг хляб.
Моята е Тефал, но с две бърлакли и тъй като тази марка прави по-дебели кори, то аз пека на първата степен — най-слабо препечена коричка и става идеално.

# 650
  • Мнения: 4 007
Аз никога не съм правила хляб по рецепта от книжката, видя ми се странно с това сухо мляко и маргарин. Ползван една рецепта и си я разкрасявам, с кисело или прясно мляко, с яйце. Сега последно правих със суроватка от извара, която аз си правих. Стана много вкусно. Прочетох и рецепта без олио и захар накрая за маята, получи се чудесен хляб.

# 651
  • София
  • Мнения: 847
Нашата хлебопекарна е Горение, с две бъркалки, а любимият ни хляб, който винаги се получава отлично, е по тази рецепта. Не слагам масло, обикновено слагам 275 мл пълномаслено мляко плюс 100 мл топла вода.

# 652
  • Мнения: 23 513
Абе стават в книжката там за ориентир - за количество продукти особено, както и евентуално кое на каква програма там като сравни човек.
Нататък ясно че всеки си прави каквото си иска, няма от производителя да ви казват какво ще ядете я? Нито сухо мляко съм слагала, нито маргарин, а си ядях чудесен хляб с години наред. И още щях, ако не бях орязала тестените в менюто си. Ползвах я още някое време само за замесване, но понеже и това е само за гости при мен, накрая я подарих да не ми заема място вкъщи.
С времето човек си нагажда съставките така че на него да му харесва. Навремето и майка ми, и сестра ми се влюбиха в хляба който си правех за мен, буквално правех по един за подарък като гостувах на едната или другата - както други ходят с бонбони и т.н. Сега и двете имат хлебопекарни и си го правят те. Майка ми се придържа религиозно към рецептата която си бях пригодила тогава, а сестра ми си я доразви още, по неин вкус. А аз дето им я дадох, в момента нито я имам записана, нито вече я помня наизуст с точност Joy

Последна редакция: нд, 29 юни 2025, 16:42 от natka

# 653
  • Варна
  • Мнения: 213
natka,  бих направил рецептата ти, ако се опоменат продуктите и количествата им.

В домашната хлебопекарна замесвам основно пълнозърнесто и някаква част на око бяло. Понякога добавям трици от лимец или спелта. През горещите месеци си правя сандвичи от домашен хляб и ме засищат без да сгорещявам около мен.

# 654
  • Мнения: 23 513
Трябва да помоля да ми я пратят, аз не я пазя, но не смея да ти обещая. Сега са на почивка и може да забравя после. Пълнозърнест хляб си правех, но с частично и бяло брашно, ставаше с текстура каквато харесвам доста. И с малко кисело мляко в сместа - с него не се рони толкова при рязане, тя и на сухото мляко в рецептите това му е ролята, трябва малко нещо протеиново. Тази част ми беше важна, защото един хляб ми стигаше за 5, понякога и 6 дни, съответно не ме устройваше на втория ден вече да ми става на трохи.
Отначало от рецептата в книжката тръгнах, просто си нагодих по-малко захар, кисело мляко вместо сухо, семена си добавях - ей такива дреболии.
То пък е хляб все пак - няма как да измисля нещо съвсем ново.

Общи условия

Активация на акаунт