Машина за хляб - 68 тема

  • 43 657
  • 675
  •   1
Отговори
# 630
  • до най-прекрасния мъж
  • Мнения: 12 568

Правя по тази рецепта. Ползвам машината за тестото и втасването му, пека във фурна (тази година ще е за първи път в новата, така че не мога да кажа все още Т и време). В пекарната изцяло не става добър козунак, имам опит с три машини.
Като марки - засега съм най-доволна от лидлската. Горение е пълен боклук - развали се в гаранция, поправиха я и 6 месеца след гаранцията се запали платката точно където я бяха ремонтирали (личеше си къде е запоявана). Сега съм с Финлукс, като цяло доволна, но прави дебели странични и долна кора и пече близо 1:20 ч, явно е слаба и ползва по-дълго печене. Реших, че няма смисъл от скъпи машини, така или иначе казанчето е консуматив, който заминава за година (аз я ползвам по минимум веднъж на ден) и машината изкарва 3-4 години макс.

# 631
  • Мнения: 2 636
Понеже въпросите са в тази тема, не при рецептите, а не успях да намеря. Някой дали има рецепта за гръцки селски хляб с грис за хлебопекарна?

# 632
  • Мнения: 14 486
Не знам какво би се получило в хлебопекарна, ако се адаптира рецептата от Бон апети за нея.
https://www.bonapeti.bg/recepti/gratski-selski-hlyab/

# 633
  • Варна
  • Мнения: 2 052
Здравейте. От снощи имам
Хлебопекарна Tefal PF210138 , 1 кг. , 650 W
https://share.google/TW8a8jSSgJFBCJHop

ММ я взе почти без пари, нова, опакована.
Ние по принцип ядем хляб, макар и не всеки ден, искам да пробвам и да правя тесто за пици, мекици.
Може ли съвет с какво да започна !? Чета в книжката за френски хляб - само вода, сол, брашно, мая. Какво се сипва първо? Водата или сухите? Четох и теми за рецепти, звучи ми като атомна физика. Сигурно след време ще се смея, ама сега се затруднявам.

# 634
  • Мнения: 2 746
В рецептата от книжката са изброени продуктите в реда на тяхното поставяне.

Аз хляб без мазнина и кисело мляко не признавам, ама аз. Вие имате сигурно друг вкус.

И още нещо важно — качеството на брашното е от голямо значение за крайния резултат. Аз ползвам италианско, клас две нули (00).

# 635
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 319
започни с бяло (тип 500) брашно. когато направиш няколко сполучливи хляба, тогава премини на другите брашна. следи консистенцията на тестото.  на първа страница от темата би трябвало да има клипче как трябва да изглежда тестото.

# 636
  • Варна
  • Мнения: 2 052
В рецептата от книжката са изброени продуктите в реда на тяхното поставяне.

Аз хляб без мазнина и кисело мляко не признавам, ама аз. Вие имате сигурно друг вкус.

И още нещо важно — качеството на брашното е от голямо значение за крайния резултат. Аз ползвам италианско, клас две нули (00).
Въобще не знам какъв вкус имам. Никога не съм правила домашен хляб, освен содена питка по Коледа.
Посъветвайте ме с коя рецепта да започна и на коя програма, предвид машината!
Бонго така мисля, с бяло стандартно да почна. Ама коя рецепта и коя програма? (липсва ми емотикон почесващо се човече)

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 21:15 от stenly

# 637
  • Буркина Фасо
  • Мнения: 17 319
В рецептата от книжката са изброени продуктите в реда на тяхното поставяне.

Аз хляб без мазнина и кисело мляко не признавам, ама аз. Вие имате сигурно друг вкус.

И още нещо важно — качеството на брашното е от голямо значение за крайния резултат. Аз ползвам италианско, клас две нули (00).
Въобще не знам какъв вкус имам. Никога не съм правила домашен хляб, освен содена питка по Коледа.
Посъветвайте ме с коя рецепта да започна и на коя програма, предвид машината!
Бонго така мисля, с бяло стандартно да почна. Ама коя рецепта и коя програма? (липсва ми емотикон почесващо се човече)
има тема за рецепти.  първа страница от темата.
стандартна (нормална) програма.  машината не е от значение.

липсваща емотиконка - newsm78

# 638
  • Мнения: 24 852
Най-базовата програма и рецепта в книжката като за начало - за бял хляб, вероятно и програмата за него ще ти е под номер 1, поне на повечето модели е. Прав е Бонго - направете няколко такива хляба да знаете какво да очаквате и да спре да ви е "страх" от машината.
И нататък вече си се забавлявайте на воля с експерименти като знаете каква трябва да е консистенцията при замесване. Ограничението ви е само количеството тесто да е подходящо за машинката - водете се по рецептите в книжката за това.
Първо се слагат течните продукти, над тях брашното, това е основното. Някои слагат маята най-отгоре, други както дойде, за нея е важно да стои суха отгоре само ако ползвате отложен старт. А за това ви е рано на този етап.
Не е страшно, то е програмиран автомат както пералнята ви - слагате каквото трябва и стартирате програма и там първите пъти наглеждайте и тестото как се оформя отначало. Не е проблем и да отваряте капака отначало при месенето, само след него вече дръжте затворен до края.

# 639
  • Мнения: 2 746
Аз не бих направила компромис с качеството на брашното — та нали затова съм започнала да ползвам хлебопекарна, за да консумирам качество.
От самото начало купувам и правя хляб с италианско, клас 00.

# 640
  • Варна
  • Мнения: 2 052
Програма 1 за бял хляб е със сухо мляко, 1 с.л. , а аз даже не знам къде продават не помня откога не съм купувала.
Ще пробвам с 2 - френски хляб. Или? Какво ще ме посъветвате?

# 641
  • Мнения: 24 852
Не е фатално сухото мляко, вярно че техните рецепти бяха такива. Никога не съм слагала такова. Имах Мулинекс, те сега са едно с Тефал, та и в моята книжка същите ги пишеше. Или го пропусни, или сложи пълна лъжица кисело мляко и долей вода до колкото милилитра е водата в рецептата.
Не му се шашкай толкова, ще стане.

# 642
  • Варна
  • Мнения: 2 052
Благодаря много natka, че се включи веднага със съвети!
Пратих на бързо ММ до магазина, донесе ми сухо мляко. Но в бъдеще ще последвам твоя съвет, звучи ми логично с кисело мляко.
Искам после да направя тесто за мекици. В книжката има за пици. Нея ли да следвам? Или ще ми дадете по-вкусна?

# 643
  • Мнения: 24 852
Всякаква рецепта ще ти свърши работа, просто не надвишавай количествата, примерно колкото е за най-големия ти размер хляб да ти е максимумът. Не са специални рецептите за хлебопекарна, само тщзи за хляб са с по-малко количиство мая освен за експресните програми.
Ако си имаш любима рецепта - действай си по нея.

# 644
  • В.Търново
  • Мнения: 7 531
Аз вместо сухо вляко слагам кисело мляко.

Общи условия

Активация на акаунт