Тромбофилия, ДВТ, проблеми с кръвотока, прееклампсия - Тема 22

• 38 949
  • 780
  •   1
Отговори
# 690
Колкото лекари, толкова и мнения. Аз правя,каквото всеки от нас като иде на лекар - пише тук,за да си създадат и другите представа. Тя ми каза,че Ф 13 много зависи с кои други мутации се комбинира. Само споделям информацията,която ми даде. Иначе аз съм си паника и й казах,че при бременност ще си бия НМХ то Grinning
Спиред мен нещо не сте разбрали.  Бихте ли си публикували тук изследванията. Точно и на мен д-р Иванова ми обясни, че тези трите в комбинация са причина за ранни аборти до 12 седмица

# 691
Аз пиша за Минкова. Обясних кои мутации имам по-горе. Обсъждахме го много ,не ходя за първи път на доктор. И Паскалева смята,че не съм за терапия.
Имам аборт докато бях на терапия,тъй че не е панацея това нмх.

# 692
Аз пиша за Минкова. Обясних кои мутации имам по-горе. Обсъждахме го много ,не ходя за първи път на доктор. И Паскалева смята,че не съм за терапия.
Имам аборт докато бях на терапия,тъй че не е панацея това нмх.

Извинявай, ако ровя в раната, но на какъв етап беше аборта? Правихте ли хистероскопия? И.. на каква терапия беше?

# 693
Благодаря за бързата реакция, според едното АГ - нямам тромбофилия и няма смисъл да задълбавам, но не ме и насочи към нищо друго - било случайно.
Според другото имам, но не трябвало да тръгвам от там (за това изследване ми казаха в спешното след загубата). Следя и темата за аборти.
Пуснахме секрет излезе и бактерия, която сега лекувам (уреаплазма парвум ако не бъркам). 2рата лекарка ми каза, че е възможно тя да е причината и след като я махнем може да правим опити.
Обаче мен тези резултати не ми дават мира, значи това не са всички фактори ли? Трябва да се пуснат още?
Ще направя каквото трябва, просто не знам ако ида на още един лекар дали няма да ми каже трето мнение и съвсем да ме обърка.

# 694
Благодаря за бързата реакция, според едното АГ - нямам тромбофилия и няма смисъл да задълбавам, но не ме и насочи към нищо друго - било случайно.
Според другото имам, но не трябвало да тръгвам от там (за това изследване ми казаха в спешното след загубата). Следя и темата за аборти.
Пуснахме секрет излезе и бактерия, която сега лекувам (уреаплазма парвум ако не бъркам). 2рата лекарка ми каза, че е възможно тя да е причината и след като я махнем може да правим опити.
Обаче мен тези резултати не ми дават мира, значи това не са всички фактори ли? Трябва да се пуснат още?
Ще направя каквото трябва, просто не знам ако ида на още един лекар дали няма да ми каже трето мнение и съвсем да ме обърка.

АГ следят кръвопотока към бебето, но 90% от тях не признават тромбофилията за нещо реално. Трябва ти посещение при хематолог, не при трето АГ.

# 695
Хайде ще се впусна да пиша... Първо, Флоу, уреаплазмата си е достатъчно сериозна причина за аборти. Лекувай я и междувременно не правете опити. От кой град си ,да те насочим? Това не са всички фактори,да,но пък си изследвала двата най - опасни и ги нямаш! Изброила съм ти кои още може да пуснеш, ако ти се дълбае.

Светлозара, имам една успешна бременност след установената тромбофилия без терапия. После имам втора С терапия клексан и завършила с аборт в 10гс. Тъй че тоя нмх не е панацея,ако има друг проблем. При мен имаше дефицит на фолат и тежък вирус... Хистероскопия не знам какво е даже,не съм правила...
На мен всички хематолози , плюс Минкова сега, плюс Аг-тата,смятат че не съм за терапия. Но аз съм си параноя и при бъдеща бременност ще си ги бия ,познавам се.....
Да допълня,че Минкова ми обясни разликата при аспирина,нмх и натаспина. Ако има проблем с вена се пие едното, при артерия другото,ама кой да помни Grinning та фактор 2 и 5  трябва да се прекъснат по веригата чрез нмх, нищо друго не помага там. Докато ПАИ и останалите мутации се прекъсват на нивото на фибриногена,където става на фибрин ,затова помагал Натаспина. И ако естествените антикоагуланти се нарушат ,се включва нмх. Така ми обясни.

# 696
Хайде ще се впусна да пиша... Първо, Флоу, уреаплазмата си е достатъчно сериозна причина за аборти. Лекувай я и междувременно не правете опити. От кой град си ,да те насочим? Това не са всички фактори,да,но пък си изследвала двата най - опасни и ги нямаш! Изброила съм ти кои още може да пуснеш, ако ти се дълбае.

Светлозара, имам една успешна бременност след установената тромбофилия без терапия. После имам втора С терапия клексан и завършила с аборт в 10гс. Тъй че тоя нмх не е панацея,ако има друг проблем. При мен имаше дефицит на фолат и тежък вирус... Хистероскопия не знам какво е даже,не съм правила...
На мен всички хематолози , плюс Минкова сега, плюс Аг-тата,смятат че не съм за терапия. Но аз съм си параноя и при бъдеща бременност ще си ги бия ,познавам се.....
Да допълня,че Минкова ми обясни разликата при аспирина,нмх и натаспина. Ако има проблем с вена се пие едното, при артерия другото,ама кой да помни Grinning та фактор 2 и 5  трябва да се прекъснат по веригата чрез нмх, нищо друго не помага там. Докато ПАИ и останалите мутации се прекъсват на нивото на фибриногена,където става на фибрин ,затова помагал Натаспина. И ако естествените антикоагуланти се нарушат ,се включва нмх. Така ми обясни.

Да, и аз съм на терапия НМХ + натаспин. След ову бях и на аспирин, до + теста. И аз имам мутациите за неусвояване на синтетичен Б9 и Б12.
А хистероскопията е изследване на абортивен материал. При мен излезе "здрав плод", това само..

А това са мутациите ми... Пай и 5 фактор ги нямам.

# 697
От самото изследване  не се откриха проблеми в плода. Но после си открих ужасен дефицит на фолат ,и тежкия вирус,който ме тръшна, е довършил нещата....
Минкова каза, че вече масово жените се изследват за тромбофилия и почти няма жена,която да няма поне някаква мутация. Но трябва много внимателно да се гледат кръвните изследвания и естествените антикоагуланти като се забременее,за да се прецени нмхто...

# 698
  • Sofia
А ма мен точно обратното ми обясни моята Хематоложка. Че при фактор 13 абортите са много ранни ( каквито в действителност бяха и моите - в 6 седмица и двата), а при по - сериозните фактори проблемите идвали към 5,6 месец. В момента съм в 4 месец и наистина смятам, че без терапия нямаше да успея... може и да се самонавивам, но.. това са моите факти.
Проф. Паскалева ми каза, че моят фактор 2 създава проблеми най-вече в третото тримесечие и след раждането.
Доц Русев и проф Лисичков (също хематолог) ми казаха, че е много вероятно приемът на Дуфастон (без НМХ) + моя Протромбин да са причината за моя мисед в 9гс. И казват, че тромбофилията ми по всяко време на бременността може да създаде проблем, не само в късните месеци. Та колкото лекари - толкова и мнения.

svetlozara, хистероскопията НЕ е изследване на абортивен материал. Хистероскопията е оглеждане на матката отвътре. Минава се през влагалището и шийката и се влиза в матката с много тънка сонда, на върха на която има камера, а понякога и инструмент (ако е оперативна хистероскопия) и се оглежда състоянието вътре в матката.

Yan, естествено, че НМХ не е панацея и никой не го твърди. НМХ пази от тромботични инциденти не само бебето, но И майката (инсулти, БТЕ, тромбози и т.н.). Абортът е само едно от усложненията при тромбофилия. А иначе аборт може да има много причини, тромбофилията е само една от тях.

# 699
Сбъркала съм хистероскопията с изследването на абортивен материал, но и даже в момента не мога да се сетя как се нарича. Аз бях принудена сама да се образовам за тромбофилиите.. понеже всички лекари ме убеждаваха как няма нужда никакви мерки да вземам - та дори и изследвания нямало смисъл да правя. Имало протокол, след три аборта се правели - не можело по - рано.. Било аномалия на плода със сигурност.

Редакция : Хистология... сетих се...

# 700
Брин, да,това имах предвид. Че понякога тук хората мислят, че като са на нмх и това е страшно успокоение и гаранция и се плашат на такива случаи като моя - на терапия,ама с аборт. Има и такива, да,но аборта не касае мутациите в случая.
Може да има много причини за жалост. Затова съветвам и Флоу да търси и другаде причина. Три аборта са много, камо ли като нямаш тежките мутации. Затова и дадат нмх, не спирай да ровиш и другаде, според мен има и още нещо зад тези аборти....

# 701
  • Sofia
Сбъркала съм хистероскопията с изследването на абортивен материал, но и даже в момента не мога да се сетя как се нарича. Аз бях принудена сама да се образовам за тромбофилиите.. понеже всички лекари ме убеждаваха как няма нужда никакви мерки да вземам - та дори и изследвания нямало смисъл да правя. Имало протокол, след три аборта се правели - не можело по - рано.. Било аномалия на плода със сигурност.

Редакция : Хистология... сетих се...

И пак, хистология и изследване на абортивен материал не са съвсем едно и също.
Хистологията я правят навсякъде след аборт. И в повечето случаи не е много информативно. Обикновено пише, че са намерени части от въси, от ембрионче, че има следи от инфекция и т.н.
Изследването на абортивен материал е по желание и е доста по-скъпо - включва изследване на ДНК на плода, за да се разбере дали е имало генетични аномалии.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 15:03 от Brin de muguet

# 702
Правих такова изследване след вторият ми спонтанен аборт. Така и не разбрах как се казва.. 200 лева ми взеха тогава. Резултатите излязох след месец.

# 703
Момичета здравейте Simple Smile
Накратко - 2020г. - първа бременност , аборт по желание в 13 г.с. , всичко беше наред (кюртаж)
2020г. - 2 месеца по-късно забременявам и последва мисед в 6г.с , изчистване с кюртаж в 10-11 г.с
2022г. - забременяване през септември  и установен мисед в 7-8 г.с. , изчистих се сама ноември месец
2023 г. - забременях януари и отново установен мисед в 8г.с. , в момента още е в мен очаквам да се изчистя.
Направих изследвания по-време на тази бременност (4-та подред) и бях в 7г.с. + 1,2,3 дена (тоест плодът е бил жив още), ето резултатите:

Не знам дали ще има някоя мама със случай поне подобен на моят - първа здрава бременност премахната пожелание в късната 13 г.с и след това 3 бременности мисед ….
Имуноложката каза ,че няма точна причина за мисед абортите , но лека пречка били тези НК клетки затова ми предписа вливките.
Но този фраксипарин щом и него го е предписала и то за дълъг период означава ли че имам тромбофилия ?
Момичета да направя ли още изследвания за придобита тромбофилия , понеже тези гледам пише са за вродена , ами ако съм придобила ? Има ли смисъл или това е достатъчно относно тромбофилията ?
Сега мисля да правя след изчистването ми - витамини B12, B6, B9 и други ще донаправя , щитовидна жлеза хормони , спермограма и кариотип.
Друго според вас какво мога да направя ?

# 704
  • София
Светлозара, Аз ако не съм разбрала нещо, първо ще проуча, а после ще съветвам другите какво да правят. Хистероскопия - поне потърси в гугъл какво е.

Относно мутациите и терапията - при еднакви мутации може да има различни случаи - на един да му е необходима терапия, на друг - не. Дори при един и същи човек при една бременност може да е необходима една терапия, при друга бременност - друга. Така че всеки ходи на лекар и преценява за себе си.

В крайна сметка ако имаш вирус, инфекция или генетична грешка в ембриона, терапията за тромбофилия няма да реши този проблем.

Всички могат да прочетат първа страница на темата за да се ориентират какво е тромбофилия, прееклампсия и др. За всички с минал аборт препоръчвам темата Кюретаж и забременяване след това - там се обсъждат всички останали проблеми при неуспешни бременностти.

Краси, при теб изследваните мутации са нискорискови и не може да се прецени по тях дали ти е необходима терапия. При хетерозигот по PAI специалистите препоръчват да се изследва поне още ACE и фактор 13. Пусни и изследване на Б9 и Б12 и приемай само бионалични или метилирани форми.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 16:06 от delisardeli

Общи условия

Активация на акаунт