Инсулинова резистентност!

• 52 549
  • 1 237
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, до колко може да се вярва на апаратчетата за домашно измерване на КЗ?
Много зависи от модела, попринцип всичките дават отклконения. Ако 10 пъти се убодете все различни резултати ще получите. В интернет може да се намери таблица с % отколонение на различните модели. Трябва да си сверите апарата с лаборатория (поне аз няколко пъти съм си сверявал моя и почти съвпадат резултатите) трябва след като ви вземат кръв в лаборатория да си я измерите с апарата веднага и така да засечете.

# 121
Мерила съм се у дома после в лаборатория резултата беше един и същ.
Така, че мисля ме може да им се  вярва.

# 122
  • София
Хора помагайте!
Какво означава когато на  гладно глюкозата е 3.8
на 60 минуте 3,25. Това ми се струва мнооого ненормално. Не е ли редно да се повиши след натоварване?

# 123
Здравейте, виждам, че в темата са обсъждани резултати на деца/подрастващи, та се обръщам за съвет! Накратко - момиче на 11год., рязко покачване на килограми и достигане на 60кг при височина 154 см. Първоначално го отдавах на следствие от травма, която преживя в края на 2022 - счупена подбедрица, операция с поставяне на титаниеви пирони, пълно обездвижване за 3 месеца, след което 2-3 месеца рехабилитация, физиотерапия и плавно приучване към ходене отново. Август месец - следваща операция за премахване на пироните. След преглед при детски ендокринолог и  назначени куп изследвания, основното и най-притеснително излезе КЗ 5,4 и инсулин 21,8 на гладно и доста завишени триглицериди. Направено е и натоварване, но резултатите са притеснителни дори и на гладно. Ендото назначи диета и след месец ново изследване и предписание за включване на Метфогама. Аз като човек, който от години се храни нисковъглехидратно и съм много добре запозната с принципите на здравословното хранене и го следвам без да имам здравословни проблеми, веднага приложих метода и в храненето на детето, въпреки диетата назначена от докторката (дори няма да я коментирам!). Изключих всички прости въглехидрати, източници на захар, вкл. плодове. Храни се основно със зеленчуци, сурови и задушени, протеин под формата на месо (пиле и пуешко), риба и яйца. Трудно е, не е по месото...опитвам да е разнообразно и вкусно. За 1,5 месеца е свалила 2 кг без гладуване, движим се колкото позволява графика ни (училище и работа от 7.00 до 18.00 Sad).
Със сигурност на този етап съм категорична, че няма да й давам метформин. Продължаваме с режим и движение. Въпросът ми е, удачно ли е да приема добавки - за инозитол най-вече питам, както и другите, които се препоръчват - хром, барберин, канела,ябълков оцет и т.н., предвид че е подрастваща, все още няма цикъл,но е в период на пубертет...Иначе давам Вит.Д, магнезий цитрат, омега 3 и мултивитамини.
Благодаря предварително на отзовалите се!

# 124
Здравейте, при такива изследвания има ли ИР

# 125
Здравейте,

И аз искам да ви попитам, дали виждате ИР в тези изследвания.

# 126
Sarina виждам хипофункция. Момичетата да кажат за Инсулина...
Вид Д трябва да приемаш, нисък е.

# 127
Според мен нямаш ИР.
Хипофунцията не я виждам.
Витамин Д е много нисък.

При Дамасцена нещата са на ръба. Инсулинът на гладно е височък. Може с храна и спорт да се оправи.

# 128
Здравейте. Второ месец съм без метформин (само инозитол и берберин) пуснах си информативно инсулин и гликиран. По план след още месец и половина ще си пудна пак и тогава ще преценим с ендокриноложката как ще продължим.

Като спрях метформина ( 2 седмици след спирането му) инсулина ми беше 8.8 (09.10). Сега е 10.3(22.11) гликирания е по добре от 5.7 сега ми е 5.2. Изглежда има някакво повишение.
Докато бях на терапия д метформин инсулина ми беше 6

# 129
Здравейте
След тези изследвания , ми казаха че имам инсулинова резистентност и да приемам глюкофаж 750
Иска ми се първо да пробвам с диета и спорт, дали е добра идея
споделете какво правите вие

# 130
Според мен изобщо нямаш ИР, нито нужда от Глюкофаж. При кой ендо ходи?
С диета и спорт ще си 6!

# 131
Според мен изобщо нямаш ИР, нито нужда от Глюкофаж. При кой ендо ходи?
С диета и спорт ще си 6!
В пловдив Пълмед
Аз също отказах прием на лекарства, ще пробвам диета и спорт
След 6м ще правя нови изследвания

# 132
По принцип е важен на 120 минута. Твоят е завишен, но не чак толкова, за лекарства.

# 133
Няма как да не е завишен, при положение че виж кръвната захар колко е... Това 11 на първия час си е стряскащо и предполагам че заради него е предписано лекарството.
Ама пък виж какви чудесни триглицериди, при ИР обикновено и те са високи... нещо не ми се връзва в цялата работа.

# 134
Да, натка, и аз триглицеридите гледам и въобще другите показатели са ѝ супер.

Общи условия

Активация на акаунт