Инсулинова резистентност!

• 52 545
  • 1 237
  •   1
Отговори
# 1 170
Че то колко е едно бутче? Simple Smile

# 1 171
1 бутче за възрастна жена е нищо.
Пандорина, към съвета на Артемис за едно яйце, бих добавила още едно и намачкани с парче масло.

Тези манджи тип супи са "тънки", освен ако нямат много месо вътре, а 2 бутчета на 1 тенджера е смехотворно. То месото е било само за аромат.

# 1 172
  • Бургас
Ох, дайте ми съвет. Аз не се чувствам гладна като ям без хляб. НО. Като ям един ден без хляб и почва да ми бълбука и къркори корема и завършвам с леко разтройство. Абе разджурква се нещо. После трябва да ям препечени филийки, че да се пооправя. За сега гледам по половин филийка да хапвам на ядене. То за това и нямам особен напредък, но не е особено приятно да ходеш на работа разстроен.

# 1 173
Здравейте,

Юни месец посетих ендокринолог заради дискомфорт в щитовидната. Хормоните бяха добре, антителата малко завишени. Но с доста висок инсулин 16 на гладно и нормална кръвна захар. Докторката каза, че е ИР. Само диета ми препоръча. Аз след 2 месеца пуснах отново инсулин, беше паднал на 12. Тя ме похвали, че вървя в правилна посока и да продължавам така.
Искам да ви попитам, възможно ли е да съм го вдигнала поради шестмесечен прием на антидепресанти. Всъщност ги бях спряла 3 месеца преди да се установи ИР. Или има връзка със няколко стресови ситуации, след като ги спрях? Ще съм благодарна на мнение! 🤗

# 1 174
А си правя хляб, нисковъхлехидратен. Правя малък и няколко дни ядем, аз даже и не ям понякога де, но правя да има, за спешни случаи.
Друго не знам какво да кажа, тъй като нямам този проблем и не знам кое би могло да ти помогне. Предполагам, че взимаш не-бял хляб и ако ти хареса да си правиш някакъв с по-ниски въглехидрати ще ти е по-ок от към режим.

Кето хляба на Лидл е отврат! Kissing Heart Пробвах една филия, много е неприятен на вкус поне за мен. Гледам, че има едни Кето микс, сайт и имат миксове за тесто, пици, хляб, мъфини и т.н. Ако не избягва глутена може би ще ти харесат. Не съм ги пробвала, но защото искам да няма глутен, иначе имат приличен състав. Вероятно ще е мек и ще прилича на стандартен хля, щом има глутен. Този Лидл-ския е много мек, даве прекаен, енин направо "лигав" ми идва. Имаяе и някаква рецепта за 90-секундно хлебче в микровълнова, ако не бъркам, че имам толкова рецепти изгледани, така че просто пробвай различни варианти и виж кой ще ти хареса. Аз често си правя тортили с яйце и котидж, става доста приятно.

# 1 175
Пълнозърнест пшеничен хляб е почти толкова зле за човек с ИР колкото и бял...

Ирен, от метформина ли е това? Поне имам бегъл спомен че беше споменавала метформин но не помня вземаш ли или не. Много странно звучи точно липсата на хляб да те разстройва така, има нещо друго. Пробвала ли си примерно в почивни дни да упорстваш въпреки това и да видиш дали няма да отмине за 2-3 дни? Звучи ме бегло като да имаш нещо твърде много развъдено и хлябът да го храни. А чревните бактерии живеят кратко, часове до към ден, та като ги оставиш без храна и измрат повечето наведнъж, също може да има такива ефекти, за щастие за кратко. Поне аз това бих пробвала - в почивни дни че все пак е експеримент, минимум въглехидрати или направо и фаст ако можеш, може да лапнеш и накоя таблетка активен въглен от аптеката ако решиш. Някой и друг пробиотик и/или ферментирала храна после. Не губиш нищо според мен а пък може и да го оправиш проблема за дни.

# 1 176
  • Бургас
Бях на глюкофаж няколко месеца, но го спрях. Реших да упорствам с режим. Но аз по принцип си имам проблеми с храносмилането от вече сигурно 10 години. След един много тежък вирус, който сина ми докара от градината. От тогава не съм същата. Все някакви храносмилателни проблеми имам. Ходих по лекари, правиха изследвания, изпих един тир пробиотици. Имах непоносимости към някои храни, които преодолях като ти изключвах за 1-2 години. Това беше и причината последните години да наблягам на тестените изделия, защото все вякакви дискомфорти имах.
Мерси за съвета за нисковъглехидратен хляб. Ще пробвам да видя.

# 1 177
Ако е това дето си мисля, точно въглехидратите в хляба те "оправят". Те не че те оправят разбира се, той проблемът очевидно си стои, но ти притъпяват симптомите и те лъжат че си по-добре.
Точно на SIBO ми звучи както го описваш. Подуване на корема имаш ли? Най-вече след хранене и особено ако има въглехидрати и/или сурови зеленчуци. Непоносимостите и те донякъде се вписват в картинката май.

# 1 178
Здравейте,

Юни месец посетих ендокринолог заради дискомфорт в щитовидната. Хормоните бяха добре, антителата малко завишени. Но с доста висок инсулин 16 на гладно и нормална кръвна захар. Докторката каза, че е ИР. Само диета ми препоръча. Аз след 2 месеца пуснах отново инсулин, беше паднал на 12. Тя ме похвали, че вървя в правилна посока и да продължавам така.
Искам да ви попитам, възможно ли е да съм го вдигнала поради шестмесечен прием на антидепресанти. Всъщност ги бях спряла 3 месеца преди да се установи ИР. Или има връзка със няколко стресови ситуации, след като ги спрях? Ще съм благодарна на мнение! 🤗
По всяка вероятност, тези ти стресови събития са ти влошили състоянието, но не са причината. ИР не се появява изведнъж. За хапчетата нищо не мога да кажа, но щом са ти били необходими, значи нещо не е наред като цяло със системата.

# 1 179
Здравейте,

значи нещо не е наред като цяло със системата.
Благодаря за мнението! За съжаление да, след прекаран ковид и няколко стресови ситуации ме "сюрпризираха" с 3-4 диагнози за кратък период наред с ИР. И това доведе до физически дискомфорт,  хипохондрия и паник атаки.

# 1 180
Моля някой да пусне нова тема.

# 1 181
Благодаря за мнението! За съжаление да, след прекаран ковид и няколко стресови ситуации ме "сюрпризираха" с 3-4 диагнози за кратък период наред с ИР. И това доведе до физически дискомфорт,  хипохондрия и паник атаки.
От наблюденията и стотиците интервюта с хора, които са махнали въглехидратите от диетата си в една или друга степен, си вадя извода, че тази промяна води до облекчаване или изцяло изчезване на психо-соматични симптоми при хора с автоимунни и психически заболявания.
Аз лично, никога не съм страдала от такива и не мога да дам по-обстойно мнение, но може да започнеш да си правиш проучване в тази посока.

Може ли да попитам, каква е целта на пускането на нови теми през някакъв период по разни въпроси, а има теми с по стотици страници, които не са с номера?

# 1 182
  • Бургас
Ако е това дето си мисля, точно въглехидратите в хляба те "оправят". Те не че те оправят разбира се, той проблемът очевидно си стои, но ти притъпяват симптомите и те лъжат че си по-добре.
Точно на SIBO ми звучи както го описваш. Подуване на корема имаш ли? Най-вече след хранене и особено ако има въглехидрати и/или сурови зеленчуци. Непоносимостите и те донякъде се вписват в картинката май.

Имам, имам, даже веднъж ме помислиха за бременна. Не бях чувала за Sibo до сега. Ще прочета из нета за него и ще видя доколко се припокрива с моите симптоми. Абе то роман мога да напиша за моите симптоми. Обмислям да посетя скоро един нов гастро лекар в нашия град, много го хвалят уж да видим той какво ще каже. Благодаря.

# 1 183
SIBO накратко означава че в тънките черва си живуркат бактерии които не принадлежат там. По принцип от храносмилателния тракт всичко след устата та чак до дебелото черво трябва да е колкото се може по-близо до стерилно, естествено не е възможно стерилно но колкото може. Тя и заради това е толкова висока киселинността в стомаха, да избива патогените. Всичката чревна флора дето толкова се говори наляво и надясно и колко работа върши и как трябва да си я гледаме, се намира в дебелото черво. Сега, случва се ако пък си я развъдиш прекалено много, да почне да отива и нагоре към тънките черва, където наистина не им е мястото на тия приятелчета. Нито на ферментациите, които извършват и на продуктите от тях. И като са там... и това че живеят, и това че мрат все дискомфорти и подуване, освен и разни други вреди. Пропускливи черва и хранителни непоносимости пак с такива проблеми свързват доста често.
А как точно става да си "презобиш" флората - сещаш се вероятно, повечко въглехидрати и захар, включително и ако някой си добавя много фибри както е модерно, че те това ядат. Сложи в сметката и лекарства и други фактори които пък развалят съотношенията между отделните бактерии. Не знам има ли на днешно време човек който хич да няма такива нередности, според мен всеки си ги има, просто в различна степен.

# 1 184
  • Варна
Здравейте,момичета.На синът ми приятелката вдигна доста кг,за последните 2 г и си пусна изследвания.Кръвна захар 6,6.Посетила е ендокринолог и без допълнителни изследвания е предписала Глюкофаж.Обаче от него започна да повръща и я посъветвах да го спре.Има час в четвъртък за друг ендокринолог,но реших да пуснем обременяване с глюкоза и изследвания за щитовидната жлеза,да сме подготвени.Прилагам резултатите.Нещо не е наред,но какво значи.Ако може да ме посъветватежи какво друго да пуснем,преди прегледа.На 22г.е.

Общи условия

Активация на акаунт