Виното е най-подходящото питие за всяка ситуация. Чаша тръпчиво червено след тежък работен ден, леко бяло в пролетен почивен ден, газирано пенливо в празнична обстановка или просто при добро настроение… Вдъхнете аромата, отпийте и почувствайте как настроението ви се подобрява, мислите ви се подреждат в смели планове, а лошото време навън престава да ви навява тъга.

Ако сте от любителите на тази божествена напитка и традиционният празник Трифон Зарезан веднъж годишно не ви е достатъчен, за да изразите признателността си към хората, посветили живота си на отглеждането на грозде и производството на висококачествени вина, спокойно можете да се обърнете към чуждия опит. В календара могат да се открият множество удивителни дати, свързани с виното, традициите, националните и международни винени празници. Вижте кои от тях ви допадат най-много и ги запомнете, за да ги отбележите подобаващо.

Януари

Месец януари традиционно е беден на винени дати и това е логично – хората още се съвземат от коледно-новогодишните празници, винопроизводителите отчитат изминалата година, а лозарите си почиват. Освен това в България през този месец се честват много традиционни празници и имени дни, на които виното се лее щедро, затова и любителите на божествената напитка не изпитват нужда от допълнителни мероприятия.

Февруари

1 февруари – Ден на лозаря, или Трифон Зарезан. На този ден в България, Сърбия и Македония празнуват своя професионален празник лозарите и винарите. На Трифоновден традиционно се прави първата резитба на лозите, а отрязаните пръчки се накисват във вино. Поверието гласи, че колкото повече вино се изпие през този ден, толкова по-добра ще бъде новата реколта от грозде.

1 февруари – Международен ден на фурминт (Furmint). Този бял сорт грозде е в основата на прочутото токайско вино, от него се получават елегантни сухи и изразени десертни вина. Особено мащабно този ден се отбелязва в Унгария.

16 февруари – Международен ден на сира/шираз (Syrah/Shiraz). Неговата многоликост се проявява не само в името, но и в стиловете – изтънчената изисканост на Стария и безразсъдната дързост на Новия свят. Тъкмо сега е поводът да определите кой от тях отговаря повече на вашия вкус.

18 февруари – Международен ден на виното (Drink Wine Day).
И това казва всичко! Най-хубавият ден за любителите на виното и професионален празник на всички, които са свързано с неговото производство. Няма значение какво вино ще налеете в чашата си, за да го отпразнувате – важното е то да ви харесва и да го споделите с добри приятели.

25 февруари – Open That Bottle Night. Този шеговит празник възниква през 2020 г. и се чества в последната събота на месец февруари, за да подсети хората да отворят „онази бутилка“, която пазят за някакъв специален повод. Или пък друга. Или дори няколко. Измислен е от журналистите от The Wall Street Journal Дороти Дж. Гайтър и Джон Бречър, за да напомни на всички, че виното не е просто някаква си течност в бутилка, но и емоции, спомени, истории и хора. Отворете на този ден своята бутилка и разкажете на хората до вас за вашите чувства.

Март

3 март – Международен ден на греяното вино (Mulled Wine Day). Макар че пролетта вече наближава, зимата все още ни държи здраво в ледените си ръце, затова чаша глинтвайн ще ни дойде съвсем на място. Горещата и ароматна напитка, състояща се от вино, плодове и пикантни подправки има различни варианти – с бяло, червено или пенливо вино, даже и безалкохолен.

13 март – Световен ден на ризлинга (Riesling). Точно на този ден през 1435 г. сортът „Ризлинг“ е бил споменат за първи път в исторически документи, затова е обявен от Немския институт на виното за негов официален рожден ден. Оттогава по целия свят хората се наслаждават на яркия му цветисто-плодов букет.

25 март – Международен ден на хереса (Jerez/ Sherry). За първи път е отбелязан през 2013 г. по случай 80-годишнината от испанския Закон №34, който дава право регионът за производство на херес (шери) да се нарича Denominación de Origen Jerez-Xérès-Sherry. Това подсилено бяло вино с дълга история има най-разнообразни стилове –  от сухо до сладко и от леко до интензивно. Повечето видове шери имат вкус на ядки, сушени плодове и сол. Често е стереотипизирано като вино за готвене или сладко десертно вино, но светът на шерито е много по-нюансиран и разнообразен и различните видове се съчетават изключително добре с храна.

Април

17 април – Международен ден на малбек (Malbec). Празникът е създаден в чест на най-известния сорт грозде в Аржентина, която е и производител на най-добрите вина, които се отличават с плътен пурпурен цвят, богат вкус и аромат и мека, приятна танинова структура.

27 април — Световен ден на марселан (Marselan). Този сравнително млад сорт е отгледан през 1961 г. чрез кръстосване на гренаш и каберне совиньон. Виното, произведено от марселан е много ароматно, със средни нива на танини и киселинност, с плодови и горски нотки на череши и касис.

28 април – Международен ден на вионие (Viognier). Още един млад празник, отбелязан за първи път през 2021 г. Този сорт се използва самостоятелно за направата на сухо бяло вино с аромат на цветя и запомнящ се вкус или се купажира с други сортове. Ненапразно някои винени експерти го наричат „чудо, въплътено в лозата“.

Май

5 май – Международен ден на совиньон блан (Sauvignon Blanc). Това вино така удачно се вписва в майските празници със своя аромат и свеж вкус, че просто е невъзможно да му се устои. В него се усещат млада трева и градински ягоди, сочни плодове и нежни цветя, а яркият му вкус носи слънчево настроение.

9 май – Международен ден на мускат (Muscat). Семейството на муската включва над 200 сорта грозде, затова и виното, произведено от тях, може да бъде най-различно: тихо и пенливо, сухо и сладко, но за всички са присъщи характерният аромат и изящният вкус с плодови оттенъци. Отначало този празник се е отбелязвал само в Италия, но нежният, мек аромат и яркият вкус на този сорт грозде са достойни да се честват по целия свят.

17 май – Международен ден на пино гри/пино гриджо (Pinot Gris/Pinot Grigio). Този древен сорт от Шампан и Бургундия е една от мутациите на знаменития пино ноар. Днес той е разпространен по целия свят и е много популярен. Виното се цени заради яркия аромат, комфортната киселинност и оттенъците на лайм, ябълки и орлови нокти. Съчетава се идеално с почти всяко ястие и всяко настроение, но е особено подходящо с рибни специалитети в горещ летен ден.

21 май – Международен ден на шардонето (Chardonnay). Още един бял сорт, който има празник през месец май. Решението за него е било взето в Туитър от известен американски сомелиер и за него са гласували няколко десетки хиляди души. Шардоне е най-широко разпространеното бяло грозде и е най-популярното бяло вино в света. На практика се отглежда във всеки винарски регион.

Юни

3 юни – Международен ден на сомелиерите (International Sommelier Day). На този ден е основана Международната асоциация на сомелиерите (ASI) с цел да развива и популяризира една от „най-винените“ професии.

10 (23) юни – Международен ден на розето (International Rosé Day).
То е толкова забележително и така добре допълва много ястия, че се радва на две дати за празнуване – през втората събота и четвъртия петък на юни. Розето е може би най-старият известен вид вино, датиращо от 600 г. пр.н.е. Розовите вина обикновено се правят от червено грозде и са много гъвкави – по-светли на цвят от червеното и по-наситени от бялото вино. Розето е универсално – харесват го еднакво и мъжете, и жените, подхожда си с всяка храна, с всяко настроение и всякакво време, а вкусовата палитра ускорява сърдечния ритъм на всеки любител на виното. Затова не пропускайте през юни да отпразнувате любимото си розе два пъти – за да бъде и животът ви розов.

18 юни – Международен ден на шенин блан (Chenin blanc). Това е един от най-универсалните сортове грозде. От него се правят различни вина: сухи и сладки, тихи и пенливи, моносортови и асемблирани.

21 юни – Ден на ламбруско (Lambrusco). Така се нарича семейство автохтонни италиански сортове черно грозде, които се използват за производство на едноименните червени и бели пенливи вина. Счита се, че тези сортове са култивирани още от етруските. В наши дни в тази група влизат около 60 сорта, от които се получава отлично сухо вино с ягодови нотки и лек горчив финал.

Юли

12 юли – Международен ден на кава (Cava). Това е известното пенливо испанско вино с характерна очарователност, което съчетава в себе си традиции и съвършенство, гастрономична универсалност и неповторима автентичност.

Август

4 август – Рожден ден на шампанското (Champagne). Според легендата на този ден през 1668 година монахът бенедиктинец Пиер Периньон представя на манастирските си братя усъвършенстваното от него пенливо вино. Дом (монашеска титла) Периньон открива тайната на купажирането и първи започва да бутилира виното, което позволява да се задържи в него въглеродният диоксид, който дотогава е взривявал бъчвите. Освен това той предлага използването на тапи от дъбова кора.
Фирменото название „Шампан“ е защитено в Европа и се отнася за вината, произведени само в едноименната провинция и съответстващи на традицията и стандарта, според който най-подходящите за него сортове грозде са шардоне, пино ноар и пино мьоние.

13 август – Национален ден на просеко (Prosecco). Още едно географски защитено име, този път на италианско пенливо вино. То се слави със своята яркост и лекота, характерен цветисто-плодов аромат и не на последно място – със своята гастрономичност.

18 август – Международен ден на пино ноар (Pinot noir). Един от най-сложните, своеволни и своеобразни сортове както за лозарите, така и за винопроизводителите. За разнообразието на неговите стилове, оттенъци и нюанси могат да се пишат поеми. Влюбените в него критици го описват като „най-поетичното вино, което, подобно на любовта, кара кръвта да закипи“. Може да не обичате пино ноар, може да го обожавате, но то със сигурност няма да ви остави равнодушни.

30 август – Международен ден на каберне совиньон (Cabernet Sauvignon). С право наричат този сорт „крал на червените вина“. Той се счита за най-популярният в света и се отглежда навсякъде, където е възможно. Виното, произведено от каберне совиньон, може да бъде тихо и пенливо, леко, десертно и дори бяло. Неговият разпознаваем плодово-пиперлив вкус с нотки на череша и касис е обичан по целия свят.

Септември

8 септември – Национален ден на кианти (Chianti). В първия петък на септември в Италия отбелязват празника на известното по цял свят тосканско червено вино. Вината с контролиран и гарантиран произход от Кианти трябва да имат следните свойства: ярък рубинов цвят, деликатен, свеж аромат с нюанс на виолетки и интензивен, силен, леко танинов вкус.

10 Септември – Денят на порто/портвайн (Porto/Portwein). Португалското подсилено, тъмнозлатисто, ароматно, гъсто и разполагащо към дълги разговори вино напълно заслужава отделен, посветен само на него ден.

15 Септември – Международен ден на гренаш (Grenache). Празникът е учреден през 2010 г., за да напомни на широката публика за този старинен сорт. Преди години гренаш е бил един от най-разпространените в света и един от малкото, които са преживели европейската епидемия от филоксера. Той все още е обичан и ценен заради яркия си букет от подправки и дълбок вкус.

Октомври

1 октомври – Ден на японското вино, или т.нар. саке (Sake). Празникът е учреден от профсъюза на винопроизводителите в Япония като професионален празник. Датата не е избрана случайно – на 1 октомври японските винари започват приготвянето на новото вино, защото по това време узрява новата реколта ориз, от който всъщност се приготвя сакето.

14 октомври – Международен ден на пинотаж (Pinotage). Този южноафрикански сорт се появява в лозята преди по-малко от 100 години, но днес едва ли ще се намери любител на виното, който да не е чувал за него. Той се отглежда изключително в ЮАР и заслужено се счита за един от символите на страната. От него се получава мощно, наситено вино, пълно с плодови нотки и оттенъци на шоколад, кафе и пушек, пред което никой не може да остане равнодушен.

26 октомври – Международен ден на мавруда (Mavrud). Празникът е учреден на празника на Свети Димитър през 2019 г. от Българска асоциация на винените професионалисти (БАВП), за да популяризира българските вина и развитието на винения туризъм в страната. Маврудът е един от най-старите и ценни местни сортове, отличаващ се с оттенъци на вишна, шоколад, черница и къпина. Димитровден слага началото на студените месеци и зимата – най-подходящото време да споделите бутилка червено вино с близки и приятели.

Ноември

7 ноември – Международен ден на мерлото (Merlot). Това е най-дружелюбният сорт грозде, на второ място по разпространение в света и един от деветте най-известни винени сортове. В този ден можете спокойно да си признаете, че обожавате мерло и смело да си отворите една бутилка.

9 ноември – Международен ден на темпранийо (Tempranillo). Това е може би най-известният испански сорт грозде и един от най-старите на света. Мощните, наситени вина от темпранийо са обичани заради изразения си плодово-подправков букет, пикантността и плътния си цвят.

16 ноември – Празник на младото вино, божоле нуво (Beaujolais Nouveau). Традицията да се чества младото вино в третия четвъртък на ноември възниква в средата на ХХ век изключително с комерсиални цели. Виното божоле узрява много бързо и не е подходящо за продължително съхранение. Затова и местните винопроизводители са измислили лесен начин бързо да го продадат – като създадат цял празник в негова чест. Много винени сноби правят гримаси при виковете: „Новото божоле пристигна!“, но малцина от тях могат да откажат чаша от младото вино с розово-виолетов оттенък и силно изразен плодов вкус.

24 ноември – Международен ден на карменер (Carmenère). Често наричат този сорт „изгубеното бордо“ – някога много популярен, в Европа практически изчезва след епидемията от филоксера. Само лозите, които са били изнесени в Чили, са оцелели и намерили там втората си родина. Винопроизводителите ценят карменер заради наситения му плодов аромат и ярките нотки на подправки, пушено месо и зелен пипер.

Декември

4 декември – Международен ден на каберне фран (Cabernet Franc). Този издръжлив и силен сорт е един от основните червени сортове във Франция, където се отглежда от XVII век и се явява „баща“ на каберне совиньон и мерло. Отличава се с тънък букет, силна структура и нотки на теменужки, пипер и тютюн.

10 декември – Световен ден на токайското вино (Tokaj Aszú). Винарският район Токай е разположен в Североизточна Унгария. Първоначалното значение на думата асу (aszú) е било „сушено“, но впоследствие с този термин започва да се асоциира виното, получено от ботритизирано (подложено на благородно гниене под влиянието на благородната плесен Botrytis Cinerea) и стафидизирано грозде. То има вкус на стафиди и специфичен букет с медени тонове.

16 декември – Ден на пино мьоние (Pinot Мeunier). Този сорт е един от основните при производството на шампанско, наред с пино ноар и шардоне. Той придава на прочутото вино заобленост, плодови нотки, яркост и пикантност. Точният произход не е известен, но се счита, че е родом от Бургундия.

20 декември – Национален ден на сангията (Sangria).
Това е напитка от вино, сок, плодове, подправки и ароматни треви, подсилена с ром или бренди. Думата сангрия в превод от испански означава „кръвопускане“, „кървене“, „кръвопролитие“. За произхода на името и на самата напитка има няколко легенди с различна степен на кървавост, но любителите ѝ са единодушни, че тя е подходяща по всяко време. През лятото отлично утолява жаждата, а през зимата, леко затоплена и с повече алкохол, отлично сгрява тялото и душата.

31 декември – Световен ден на шампанското. Още един празник, посветен на тази напитка, но най-важният! Отварянето на бутилка шампанско при посрещането на новата година е най-разпространената традиция по света, като всички си пожелават тя да им донесе толкова на брой щастливи дни, колкото мехурчета има в бутилката.

Последна редакция: вт, 31 яну 2023, 17:13 от Рaдост