(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 162
  • 801
  •   1
Отговори
# 195
Аз и тази година ще съм пронал с репичките. Така мисля. Почти не ходя.ММ не ги отчита изобщо. Посях семенца през декември на открито. Когато ходих последния път бяха много на рядко и главички като топлийка имаха. Сега не знам... не беше добра идея да ги сея. Иначе морковите са добри. Десетина сантиметра са вече. Така мисля, защото заедно със спанака беше донесъл няколко стръкчета.
Аз търся винени лозички. Да ми  репоръчате от къде да купя, разсадник или... За Пловдив става въпрос, но може и онлайн.От Баухаус купуваме всяка пролет и все умират.

# 196
Хвалят семената на Опал Зи, миналата година на баба ми доматите бяха от техни семена и бяха чудесни.Аз бях купила и един пакет тяхно зеле стана, но от техен карфиол нищо не излезе затова питах Vanja66 тя ли си е правила разсада.
Миналата година имах голямо желание и карфиол да отгледаме, но не стана. Тази сигурно и зеле няма да се отглежда не го ядем и си стои.
Миналата година повечето семена ми бяха на Флориан и Лактофол на мен. С Лактофол имах доста издънки с цветя, подправки, че и доматите им не бяха стока. Тази година май ми преобладават на Флориан.

# 197
А, не се купуват подобни неща като лози от строителни хипермаркетите. За мене е много по-добре да се вземат от разсадник.
Ето един с огромен асортимент, на който попаднах:
https://www.sevastianov-vines.com/

# 198
Аз намирам на много места в нета. Включително в Сортови семена, но не смея да поръчам. Искам място от което има соволни от покупката.
А тези в Баухаус бяха в контейнери и изглеждаха ок, не гол корен, но нещо не се спогодиха с мястото ли, климата ли, кой знае.. Сега ми трябват и повече корени.

# 199
В Кауфланд тая седмица има кутии тор на Лактофол- за домати и ягоди го водят обаче на кутиите пише, че стават за всички зеленчуците и храсти.Ползвал ли е някой хубави ли са?

# 200
Здравейте, моята градина е изцяло балконска, но ентусиазмът ми е като за цял двор 😆
Днес откъснах последното си саксийно чери и в това слънце подготвям саксиите за идния сезон. Искам да ви попитам какво мога да засея в пръстта от доматите, за да не я изхвърлям? Предполагам предната реколта е изсмукала каквото е имало в нея, но за други растения предполагам ще става? Грах, моркови, чушки, босилек, магданоз, ягоди? За някое от тези?

Последна редакция: ср, 22 фев 2023, 15:31 от e-gonna

# 201
Аз съм ползвала универсалтия на Лактофол. Добър е.

# 202
  • Перник
Тити, и аз си мечтая за свободен ден с хубаво време, който да отделя на ягодите, но не знам кога ще имам такъв.
Харесвам семената на Опал Зи.
Репичките, сети пролетта досега се получаваха горе-долу. Бързо цъфваха и се вдървяваха, независимо от сорта. Според мен, защото времето рязко се затопля в последните години. Есента засях на открито, преди студа и снега имаха листенца, ще видим какво ще се получи.
От Лидл преди години си купихме 2 храстчета - касис и цариградско грозде. Последното загина след няколко години - както се развиваше и раждаше, така взе, че изсъхна изведнъж. Касисът е жив, ражда все повече, дори го размножих Simple Smile Преди 1-2 години поръчвах някаква лоза по интернет. ММ я видя през май, доставиха я в началото на юни, засади я и тя взе, че се хвана, но все още не е раждала.

# 203
Днес насадих марули в оранжерията където по-нататък ще са домати, и разни салатени листа в съндъчета. Сложих и домати, два големи бели/жълти, пише че никнели за 3-10дни, един гигант и едно кичесто чери дето било много лъскаво на вид, което беше на промоция за 0.99 и вътре се оказаха шест семки, та не беше съвсем аванта, ама айде, за един сезон става.

Засега имам поникнал лук, който не помня кога садих, преди седмици беше. Един разбутах, защото боднах мащерка там и излезе лукчо, отдолу е съвсем леко по-голям отколкото като го насадих. Половината май не са поникнали въобще засега. Не ги видях, но в тая леха продължават да никнат и цветя луковици с подобни листа, които ММ твърди че бил махнал, уж копа нещо, сега  отново се оправдава че били много надълбоко, много, ау, цяла педя Rolling Eyes Но пък безпогрешно ми изкопава подправките, защото са на повърхността Rage Това ни е лехата на раздора, вече се чудя дали да не я затревим и да кОпаме на друго място 🤨

Останала ми е само една леха сидерати за прекопаване, там ММ мисли да сложи покрито тунелче да затопли земята, както и да насади отдолу бързи зеленчуци като репички и моркови, преди да дойде време за редовния зеленчук.

Унгарските чушлета са покълнали, изнесох ги в оранжерията, но ако застудее ще ги връщам вкъщи на топло, май са на две седмици. 

# 204
Мм е оплевил репичките. Ей, вън  на студа оцеляха, обаче работния ми мъж ги ликвидира. Чухме се преди малко и казва какъв интересен бурен оплевих с червени коренчета и едни зелени листа на туфички, искаш ли да включа камерата да видиш.? Дам, казах му да посее други. Дано не оплеви и морковите. Питам го що плеви, а той ми докато си почивам от резитбата да свърша още нещо. Това е то, ентусиаст земеделец и работлив..

# 205
Смея се с глас, но то си е за плач... Дано поне морковите са оцелели. Репички бързо ще изникват отново.
Май мъже не трябва да се допускат без надзор в зеленчуковата или цветната градина, за да не правят поразии.

# 206
Не му се ядосвам има време за всичко. Каза, че грахта била пожълтяла, или повехнала или не знае точно какво и е,  но не изглеждала ок. Скубнал 1-2 обаче си имала коренче и стъблото не било изгнило. Та я е оставил да я видя като отида уикенда. А можеше да я оплеви и чак тогава да сподели.
Никой ли не е купувал лозички?
Искаме цял ред да засадим, трийсетина корена. Не ми се рискува, че са цифра. Нещо за лозаро-винарски институт и за някакъв сайт си спомням, но не открих из старите теми .

# 207
  • София, Студентски град
Трийсет дни след поставяне на семката, първа цъфнала краставичка в хидропониката. Няма обаче мъжки цветове. Силно се надявам да не са нужни.

# 208
В саксиите от домати не се садят пак домати, така се предават доматените болести. Грах е добра идея, защото той няма нужда от много богата почва. Също репички, чесън, боб и всякакви подправки ще станат.

Скаридка, рудбекията цъфти в края на лятото, но много дълго. Упорита е и няма да се остави на тревата да я задуши. Най-добре е и според мен цъфтящи храсти, тревата под тях по естествен път ще намалее заради липсата на светлина. Под храстите може да сложиш мулч за още по-добър ефект.

# 209
Черитата ми тръгнаха обаче май са проблематични. Тънки са като косъм, издължиха се, гонят светлината. Ще стане ли  изобщо нещо от тях изобщо не знам..
Започнаха да се показват и тагетисчета тях вън ги държа. Топло ми се вижда тези дни. Видях, че са започнали и калдъръмчетата да се развиват в сандъчето вън от миналата година. Мисля вън да стоят докато не стане пак студено. Накиснах в  калиев перманганат семена патладжан, рибки и камбички до утре ще ги държа и ще ги сея. На порции ще ги кисна и слагам така съм го замислила.

Общи условия

Активация на акаунт