(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 52)

• 41 160
  • 801
  •   1
Отговори
# 210
Доматите са на тъмно и не ги чака добро. Сложи близо до тях лампа с лед крушка със студена светлина (5000 - 6000 келвина, трябва да пише на опаковката на крушката) и ги доосветявай от ставане до заспиване (около 16 часа на ден).

# 211
  • София
Сложи близо до тях лампа с лед крушка със студена светлина (5000 - 6000 келвина, трябва да пише на опаковката на крушката) и ги доосветявай от ставане до заспиване (около 16 часа на ден).
Благодаря за полезното инфо, запомням Hands V И аз ще слагам разсадите тези дни, а лампите, поръчани средата на януари от Алиекспрес още ги няма.

# 212
  • Русе
@Морковелка99, не се притеснявай. Сложи ги на по-светло по възможност. Дори и на по-хладно, ще е ок. Не ги поливай обилно, а само леко да е мокро. Като станат малко по-големи ги пикирай в отделни кофички и ги зарови по-дълбоко. Притисни леко пръстта, за да се уплътни корена и поливай умерено, но не прекалено, за да не се изсече разсада. И нещата ще си дойдат на мястото дори с липса на лампа.
Нашите доматки в къщата на баба ми вървят добре. Бяха се изтеглили по същия начин. Част от тях ги пикирах, а други си ги оставих така да растат. В момента вече минават 10см, а издълженото стъбло е закоравяло, надебеляло и пълно с мъх. Напролет ще ги засадя по-дълбоко в градината и мисля всичко ще е 6. Даже ще е по-добре, за да напускат корени.
Важно е просто по-кекавия разсад да се закали по-добре и това е…
И снимка

# 213
Много сте бързи, аз тепърва ще слагам семена, но като стане м. Март. Тази година не искам да бързам, едва ли ще бера по-рано от юли-август така или иначе.

# 214
Уж са на прозореца и имат светлина 😒.От доста нищо няма да се получи, но има време и за нови, а и не ми трябват много. Иначе имам проблем с поливането още от миналата година. Все ме е страх да не изсъхнат, ако ги оставя без да ги полея. Тези обаче още не съм ги поливала само са напръскани с пулвелизатор първият ден, но самата почва беше много мокра.
Искам съвет как да бележа различните корени домати в градината?

# 215
  • Перник
...

Аз ползвам клечки от сладолед, които надписвам с перманентен маркер. Забождам ги в съда с разсада, а после ги местя в градината.

# 216
С клечките за сладолед наистина е удачно, издръжливи са.
Отворих си записките от м.г.и установих, че съм сложила първите семена по същото време. Така че хвърлих смело първите репички и жълта круша чери. ММ заряза единствената ни лозичка. Манголдът се е разсял, ще чакам да направи много листа, че засега сме по салатка  на 2 седмици 😂
За съжаление ягодите ще чакат по-хубаво време от това днес. Дано студът не е голям.

# 217
Аз тръгнах да садя грах днес и прочетох на пакетчето, че не трябва да се сади, когато се очакват студове. Може след април, а сега е февруари. И се отказах.

# 218
Моя е късна есен засят. Преди големите студове го завихме с двоен Агрил. Сега е отвит, но не знам как е. Според ММ не много добре. Ще снимам като отида в събота.

# 219
  • София
Миналата година имах много грах, сега погледнах в записките - насадила съм го на 27-ми март. Мисля и този път някъде около средата на март месец да го сея.
Напоследък имах много работа в офиса, отделно предният уикенд се разходихме и до Мелник и почти не ми остава време за разсада. Тази година оптимизирам нещата, тоест изобщо нищо не рътя, направо слагам семената, но с отоплителна подложка и капак в кофи от маслини. Поникват за средно 5-8 дни. Държа ги в хола, където е топло (21 гр) докато поникнат, след което ги местя в спалнята. Там не отопляваме принципно, но все пак не е кучи студ, отделно съм им сложила и отоплителни подложки и там, както и им пускам отвреме на време фитолампа.
Планирам да ги местя обаче скоро в оранжерията, особено след пикирането, върху отоплителни рогозки, вътре в голямата оранжерия и отделно от сковани от стара дограма още веднъж самоделни вътрешни оранжерии. Ще сложа и термостат да изключва като е топло подложките, но не мога отново да отглеждам разсада вкъщи в хола Simple Smile
За съжаление не ми поникнаха много доматите ръгби, за мен ще стигнат, но бях обещала и на съседка. Ще се наложи да и дам от другите сортове, освен ако не размисля и не купя още едно пакетче.
Дотук съм насадила следните неща, надявам се утре и уикенда вече да успея да отметна и останалите набелязани, купени и дадени ми семена.
Скрит текст:
11.02.2023
Сладък картоф във вода - първи филизи и корени на 23.02, за 12 дни

12.02.2023
Домати
Ръгби   - поникнало на 17-ти, за 4 дни
Сърцето на Албенга - поникнало на 16-ти, за 4 дни
Меделина - поникнало на 16-ти, за 4 дни
Патладжан
Тсаконики- поникнал на 20-ти, за 8 дни
Зелен патладжан - поникнал на 20ти, за 8 дни

14.02.2023
Патладжан
Бял с розова сянка - 22.02 само едно поникнало, насяти отново, поникнали на 23-ти, от първо засяване, за 9 дни
Блек бюти - поникнали на 21.02, за 7 дни
Чушки
Пипер Хебър зелен - поникнал на 20-ти, за 6 дни

18.02.2023
Домат Момини сълзи - поникнало на  22-ри , за 4 дни
Домат от съседа Пешо
Домат Оранжево биволско сърце - поникнало на 23-ти, за 5 дни
Чери Мила- поникнало на 23-ти, за 5 дни
Чери Тайко - поникнало на 23-ти за 5 дни
Домашен пипер ХК
Домашен пипер от магазина
Селски за сушене

22.02.2023
Домашен пипер Ивесто Капия
Физалис
Камба пипер Български ратунд

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 09:18 от Aila

# 220
Аз си купувам пластмасови градинарски етикетчета, надписвам с молив, трие се, и забождам до растението. Рязах и ленти от кофички от кисело мляко, идеята може и да е била от тук. Понякога само пиша номерче на етикета и също на пакетчето семенца, което пазя. Пробвах и клечки от сладолед, но някои потъмняват и по-трудно се чете писаното с молива, може би трябва да си взема фулмастер. А и напоследък сладоледите които ядем са с едни къси клечки, които ММ не харесва, той обича пространни надписи.

# 221
Точно вчера гледах клипче в тубата по повода. След разсаждане в градината, слагат надписите / снимат си мястото и ги махат. Допада ми идеята. Каквото съм пробвала до момента или избледнява с времето, или е повод за игра за селските котки Simple Smile.
За стикове за надписване се коментираха и нарязани стари щори. Аз нямам, но защо пък не.

# 222
Аз пък си направих чертеж на градината и там написах какво съм сяла. Удобно е и за следващите години, че знам къде какво съм разположила. И кратки бележки от кой сорт съм доволна и от кой не.

# 223
Аз тази тодина оплесках доматите. Засях по ред описах в тефтера и докато сложа бележка на разсада мм беше завил с фолио и преместил. Сега са изникнали много малко, но нямам идея какви са.
Очаквах да ги позная по едно редче с 4 семена , но такова за сега няма.
Имам си много ентусиазиран помощник тази година. Човекът си мечтае за селски живот и няма да се учудя, ако зареже работата и града, и се премести. Виждам го съвсем различен когато е там.

# 224
  • Варна
Аз си взех табелки, слагам върху тях хартиено тиксо и пиша отгоре, но май може и директно да се пише и трие Надявам се, че ще мога да ги преизползвам дълги години. Как ви изникват разсадите за 5 дни...моите салати ги чаках поне 10дена докато се покажат. Домати и див лук ги сях в събота, още нищо няма.

Общи условия

Активация на акаунт