Как да подпомогнем речевото развитие на детето? Консултирайте се с логопед!

• 52 807
  • 232
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте! Имам дъщеря на 8 години, която има проблем с произнасянето на "Р". Когато беше на 6 години ходи на логопед около 6 месеца, но нямаше ефект. Сега виждам, че се опитва и понякога успява отделно да го каже правилно, не не може да го вкара в думите. Дали ще успее сама или е нужно да работи със специалист?
ПС: Аз също не мога да казвам правилно "р" и не мога да и помогна.

Здравейте, Deni1993!
Аз не бих рискувала да я оставя сама. Щом изолирано може да го произнася, означава, че е останала работата по автоматизирането на звука. Имайте предвид, че колкото по-голяма става, толкова по-трудно ще ѝ е. Според мен с един качествен специалист и съдействие от детето за няколко месеца ще забравите за проблема.
Поздрави!

Последна редакция: ср, 21 май 2025, 11:05 от Рaдост

# 226
  • В градината...
Здравейте, дъщеря ми вече е на 10. Има френско "р". Като малка посещава логопед. Смятате ли, че е късно да започне отново, за да подобри изговарянето на буквата, както и дикцията си, въобще?

# 227
Здравейте, дъщеря ми вече е на 10. Има френско "р". Като малка посещава логопед. Смятате ли, че е късно да започне отново, за да подобри изговарянето на буквата, както и дикцията си, въобще?
Здравейте, perunika!
В никакъв случай не е късно.
Работила съм успешно с хора и над 30 години. Подготвяла съм младежи за НАТФИЗ и такива в музикалния бизнес. Смело действайте.
Поздрави!

Последна редакция: пн, 26 май 2025, 10:51 от Рaдост

# 228
Здравейте. Синът ми е на 4г . Вербален е ,но много често отговаря на въпросите ми с въпрос например : "Хубаво ли беше в градината ?" Той ми отговаря "Хубаво ли беше " Може ли да ми дадете насоки за работа ,как да го коригирам ?

# 229
Здравейте, дъщеря ми е на 5 г. след два месеца става на 6 г. и казва ц вместо ч, тагава вместо тогава, с вместо ш,ж вместо з,компоненти вместо документи или боскожа вместо госпожа понякога казва несъществуващи думи и я питам какво има предвид.Много съм притеснена.Може ли да ме посъветвате какво може да се направи.Може ли онлайн да се работи с логопед в този случай.Благодаря предварително!

# 230
Здравейте. Синът ми е на 4г . Вербален е ,но много често отговаря на въпросите ми с въпрос например : "Хубаво ли беше в градината ?" Той ми отговаря "Хубаво ли беше " Може ли да ми дадете насоки за работа ,как да го коригирам ?

Здравейте, Dobriana32!
Доколкото разбирам, детето има самостоятелна реч. Ако повтаря само въпросите, вероятно е в процес, при който нагласява собствената си реч към граматичните правила на езика ни. Ако обаче цялата реч е повторения, то тогава вече има проблем.  
Няма универсален подход да му помогнете да мине по-бързо през това. Вашата задача е да разговаряте много с него. И бих Ви препоръчала да задавате конкретни въпроси. Вместо "Хубава ли беше?" пробвайте "На какво играхте?". Въпросът Ви трябва да  има конкретен отговор. Ако продължи по-дълго, направете консултация с колега.
Поздрави!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:51 от Рaдост

# 231
Здравейте, дъщеря ми е на 5 г. след два месеца става на 6 г. и казва ц вместо ч, тагава вместо тогава, с вместо ш,ж вместо з,компоненти вместо документи или боскожа вместо госпожа понякога казва несъществуващи думи и я питам какво има предвид.Много съм притеснена.Може ли да ме посъветвате какво може да се направи.Може ли онлайн да се работи с логопед в този случай.Благодаря предварително!

Здравейте,  Sis11!
Детето има нужда от работа с логопед. Работата няма да е малко и бих Ви препоръчала да не е онлайн. До 1-ви клас трябва да сте изчистили всичко, за да не пренесе грешките в писмената реч.
Поздрави!

Последна редакция: пн, 14 юли 2025, 12:51 от Рaдост

# 232
  • Варна
Здравейте!
Имам бебе на 2 м. По какъв начин и какво да му говоря?

Общи условия

Активация на акаунт