За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 222
  • 802
  •   1
Отговори
# 165
По повод сигналите.
Може ли да ми обясните, по каква абсурдна логика, аз като наемодател съм длъжна да подавам ГДД, защото иначе рискувам някой да подаде сигнал и да си понеса глобите. Обаче тези с пликовете не са задължени?! В някои пликове сумите са по-големи от моя наем.
Хайде, Нарциса, Флип.
Ето ви тема за дискусия.

# 166
Имам 30 години трудов стаж без прекъсвания, винаги са ме осигурявали на реален доход. Съвестно декларирам и приходите от страничните ми занимания извън редовния трудов договор, колкото и да са малки. Започнах работа през 1993, в най-мътните времена - и много ме напушва смях някой като каже "Ама през деветдесетте всички работехме на черно" - да, ама не. И тогава имаше всякакви работодатели, както и сега. И винаги е въпрос на избор дали ще се съгласиш, или не. Особено сега - добрите работници стават все по кът и по-търсени, и това всички работодатели много ясно го осъзнават, дори да не го признават гласно. Когато си знаеш цената, имаш какво да предложиш и се държиш с достойнство - ще се намери кой да те оцени. Когато си готов на всичко и на всяка цена - ще се намери кой да се възползва. Докато има риби, ще има и рибари.
А по въпроса за кеша - наистина с огромно нетърпение очаквам отпадането му, всичко по банка и в НАП, и това е.
Сигнали - подавам, и не се срамувам от това.

# 167
Много добре казано, браво!

Когато си знаеш цената, имаш какво да предложиш и се държиш с достойнство - ще се намери кой да те оцени. Когато си готов на всичко и на всяка цена - ще се намери кой да се възползва. Докато има риби, ще има и рибари.

# 168
  • София
Не се възмущавам, че някой ще има ниска пенсия. Всеки си прави сметката какво, как и колко да работи. Възмущавам се, че като не внасяме всички еднакво справедливо, после всички ползваме еднакви пътища и тротоари, детски градини, болници, паркове, изобщо ОБЩЕСТВЕНИ пространства и услуги. И всички еднакво се възмущаваме какъв е тотален упадък наоколо. То и политиците да не крадяха ни стотинка, като народът не плаща, откъде пари?

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 13:35 от MojaveGhost

# 169
Искам да добавя, че качествените хора не стават служители на такива фирми с пликове.
И да станат, при първа възможност напускат.

# 170
Особено сега - добрите работници стават все по кът и по-търсени, и това всички работодатели много ясно го осъзнават, дори да не го признават гласно. Когато си знаеш цената, имаш какво да предложиш и се държиш с достойнство - ще се намери кой да те оцени.
"Добрите работници" е ключовото, най-бурно защитаващите правото да си укриват доходите тук, най-много се жалват в голямата тема колко трудно си намират работа, колко тъпи са всички шефове и как при уволнение/напускане не им плащат частта в плик. И колко несправедлив бил света, че те, най-великите, трябва да броят стотинки.
Научихме тук, че Нарциса лично плаща всисчки ремонти в държавата и на всички работещи на светло тя ни плаща заплатите, а ни лежим и мързелуваме - по-достойно от това на къде? В другата тема и по-грозни неща беше писала, ама ги изтриха.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 13:49 от bboiko

# 171
Ама вие сериозно ли опряхте до примери с пенсия, заработена от друг, и опити да се приравни висока заплата и реални осигуровки?? Риторичен въпрос е, да не хукнете сега да се доомазвате още.

# 172
От кой друг? Нали същият друг си я е получавал лично.
Ти кажи за наема.

# 173
Не се възмущавам, че някой ще има ниска пенсия. Всеки си прави сметката какво, как и колко да работи. Възмущавам се, че като не внасяме всички еднакво справедливо, после всички ползваме еднакви пътища и тротоари, детски градини, болници, паркове, изобщо ОБЩЕСТВЕНИ пространства и услуги. И всички еднакво се възмущаваме какъв е тотален упадък наоколо. То и политиците да не крадяха ни стотинка, като народът не плаща, откъде пари?

За пътищата плащаме винетки, за тротоарите и парковете- местни данъци.Ти може да плащаш по- високи осигуровки, а аз да плащам по-високи данъци за имотите си, трябва ли да ти държа сметка колко крачки правиш по тротоарите и колко боклук изхвърляш.

# 174
Полагаш труд, получаваш заплата - чиста работа. Не си заслужил да те определят като паразит. А щом си плащал минимум осигуровки, естествено ще си на минимум пенсия, и какво от това?
Осигуряващите се на минимума пропорционално на внесеното получават много повече от всички останали, а тези осигуряващи се на максимума - много по-малко. Тоест от мен се взимат пари за да се раздадат на тези с пликовете. Това е точно значението на "бъркат ми в джоба". Щом това не разбираш, значи въобще не разбираш системата.
Данъците и осигуровките са задължителни, това да получаваш пари в плик е престъпление (и за работник и за работодател), поощряването на престъпления определено не е чиста работа. И тъй като тези пари финансират обществените инфраструктура и услуги, които всички ползват, а парите все недостигат, то укриващите са точно паразити - ползват без да плащат дължимото, на гърба на плащащите редовно. И имат наглостта да обясняват, че останалите са им длъжни.

# 175
Обществените инфраструктури се финансират от други данъци.

# 176
Ами не, другите данъци не покриват въобще необходимо и се преразпределя постоянно от ДДС и ДОД.
Тая глупост с "аз съм си купил винетка, значи нищо друго не дължа до живот" е безумна. А инфраструктурата не са само улиците. Болниците и училищата сами ли са се построили? Полиция, пожарна, бърза помощ?

# 177
  • София
Обществените инфраструктури се финансират от други данъци.
При другите данъци няма схеми ли? Никой не си регистрира колата в родната община, вместо в София, за да плаща по-малки данъци, нищо че троши софийските улици? Като се купуват коли на старо - обикновено от частни лица без посредник, цялата сума ли се превежда винаги по банка, за да се плати пълен данък от двете страни, или част от сумата се дава на ръка?

# 178
На 3 интервюта за работа, осигурени от БТ ходих, и трите бяха с минимална заплата и останалото в плик. Получавали финансиране по някакви проекти за тези работни места, в пликчета допълнително от работодателя. И всъщност не можеш да им откажеш повече от 1 път без наказание. Те трябва да напишат на документа от бюрото по труда, че не си одобрен и да го занесат там.

# 179
Що не подаде сигнал?

Общи условия

Активация на акаунт