За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 266
  • 802
  •   1
Отговори
# 180
Че предлагат заплати в плик ли? Защото си имах достатъчно други проблеми и малко дете, че да се занимавам с пускане на сигнали за фирмиз които явно са в добри отношения с бюрото по труда и другите институции. И сега се чувствам толкова изцедена и без енергия, че няма да тръгна да се занимавам със сигнали кой предложил заплата в плик, кой забравил да ми даде касова бележка без подсещане и пр.

# 181
  • софия
Аз пък имам друг проблем. Осигуряват ме на висока сума, но реално взимам по-малко от колкото трябва.
Дано някой ден видя полза от цялата работа.

# 182
В България данък доход не е ли плосък - 10%? Дали 700 или 7000лв на месец взимаш. Тези с 7к не е ли по-добре 30% да плащат? В крайна сметка, защо да взимаш малкото от тези, които нямат? Може и да помогне за намаляване на плико раздаването, което е станало разплащателна практика пост соц, въпреки че наченките са твърдо преди 10ти.

# 183
В България данък доход не е ли плосък - 10%? Дали 700 или 7000лв на месец взимаш. Тези с 7к не е ли по-добре 30% да плащат? В крайна сметка, защо да взимаш малкото от тези, които нямат? Може и да помогне за намаляване на плико раздаването, което е станало разплащателна практика пост соц, въпреки че наченките са твърдо преди 10ти.

Няма да помогне, а ще стане баш наобратно - тези със 7000 лева веднага ще минат на 700, а останалото в плик.
Вече сме имали пропорционално облагане (за тези, които не помнят) и най-горната ставка даже май беше 40%. И какво стана като въведоха плоския данък? Приходите намаляха ли?  Да, ама не - СКОЧИХА.

Иначе този със 700 плаща 70, а този със 7000 плаща 700 - тоест получава десет пъти повече, плаща десет пъти повече.

# 184
  • тук-там
По повод сигналите.
Може ли да ми обясните, по каква абсурдна логика, аз като наемодател съм длъжна да подавам ГДД, защото иначе рискувам някой да подаде сигнал и да си понеса глобите. Обаче тези с пликовете не са задължени?! В някои пликове сумите са по-големи от моя наем.
Хайде, Нарциса, Флип.
Ето ви тема за дискусия.

Ако имаш легален договор за наем - да длъжна си.
Ако нямаш или имаш такъв с по-малка от реалната сума - ще се прецакаш по-малко - същото като заплатите в пликче.Hands Plus1

Нали не мислиш, че всички наеми се декларират....

# 185
Отговаряш на риторичен въпрос. Тия подчертаните защитават тезата, че те не са длъжни да плащат, ама всички останали са.

Че предлагат заплати в плик ли? Защото си имах достатъчно други проблеми и малко дете, че да се занимавам с пускане на сигнали за фирмиз които явно са в добри отношения с бюрото по труда и другите институции.
Това, че работят със бюрото по труда, не значи, че са с добри отношения. Да не мислиш, че фирмите много им харесва да търсят хора от там и да се борят с допълнителна бюрокрация? Аз съм организирал договор между моята фирма и Софийския университет за стажантски програми за студентите. Ами хич не са заинтересовани да помагат от администрацията на университета. Да не говорим за "даренията", които се правят за участие в дните на кариерата... Макар че можеше и по-зле да е, но съм участвал и в стажантски програми в Западна Европа (и като стажант, и като ментор) и място за сравнение просто няма.

Плоския данък беше въведен точно за да намали парите в плик и беше много успешен в това. Това, че някой е по-квалифициран и взима повече не е причина да бъде наказван. А дали му остава малко или много и за колко хора се грижи с тия пари е само и единствено негова лична работа.

# 186
  • София
Достатъчно беше, че вдигнаха осигурителния праг с 400 лв. миналата година. Май само ИТ секторът имаше против. Логиката е точно дай да вземем повече от тези, дето и без това плащат, ама ще продължим да си затваряме очите за другите, които и 5 лв. да дължат, ще правят челни стойки, да не ги дадат. Направо все едно съвременен Робин Худ го е измислил, страхотна социална политика.

Че шефове на фирми с лъскави коли и скъпи костюми се осигуряват на МРЗ и укриват данъци не ни притеснява. Невъзпитано е да ги питаме директно откъде имат пари за луксозен лайфстайл. Пък шефът, ако се осигурява на МРЗ, как да плаща по-високи осигуровки, съответно заплати, на служителите, каква е тая фирма? Иначе колите и костюмите са служебни, де, то и ДДС да се плаща е гадно. После чешем глави защо по телевизията ни казват, че средният доход е 1200 лв. на глава, пък хотелите, заведенията и магазините се пукат по шевовете.

# 187
Интересно защо в повечето от западна Европа плоският данък не се използва? Защо ще взимаш от някой, който едва свързва двата края, а не от някой, който има в излишък? Идеята за солидарност не е ли да помогнеш, на тези, които имат нужда с всички възможни подкрепи, за да се изправят и започнат да подпомагат и те, другите, които са в неравностойно положение? Идеята не е ли - по-добре всички да са добре, отколкото всички да са зле? Колкото повече народ е на прага на бедността, толкова по-малко има на какво да се наслаждаваш като обществен просперитет, благоустройство и качество на живот.

# 188
Там е работата че дори хората на МРЗ трябва да могат да имат нормално съществуване и старини.
Това е ролята на държавата.
Да, виновно е и робското мислене на хората...

Би следвало.
Но все пак не е редно човек осигуряващ се на 3000 и човек на 500 да взимат една и съща пенсия, само защото трябва да живеят добре.
Но една мин. заплата или пенсия би трябвало да покрива елементарни разходи като сметки и храна. Нещо което в Бг го няма, но в други държави го има. Тъй съм чувала де.

# 189
Интересно защо в повечето от западна Европа плоският данък не се използва? Защо ще взимаш от някой, който едва свързва двата края, а не от някой, който има в излишък? Идеята за солидарност не е ли да помогнеш, на тези, които имат нужда с всички възможни подкрепи, за да се изправят и започнат да подпомагат и те, другите, които са в неравностойно положение? Идеята не е ли - по-добре всички да са добре, отколкото всички да са зле? Колкото повече народ е на прага на бедността, толкова по-малко има на какво да се наслаждаваш като обществен просперитет, благоустройство и качество на живот.

Звучи добре, ама на практика не е толкова идеално. Плоският данък е много евтин за администриране и освен това няма вратички. Докато при прогресивните системи има данъци облекчения и много сложни правила. Това иска маса чиновници и платени консултанти за писане на декларации (с облекчения) и за следене кой какво е декларирал. Тоест приходите съвсем не са толкова много заради облекченията (помниш сагата с данъчната декларация на Тръмп, нали?), а разходите за администриране са по-големи.
Освен това споменатото от теб "да се изправят и започнат да подпомагат и те" по правило не се случва, а в много социалните държави имаме поколения, живеещи на помощи и живеещи си без никакви амбиции за прогрес.

Според мен много финансисти биха били доволни да въведат плосък данък и в техните страни, но масата избиратели са по-скоро бедни и няма да го приемат.

И накрая остава неразрешеният въпрос с избягването на данъци, особено нелегалното такова. Повечето хора с високи доходи не са алтруисти и споделят идеята, че печелят повече, защото са по-добри.
А още по-накрая остава въпросът с краденето и пилеенето на обществени средства. Специално у нас практиката е доказала, че колкото по-малко пари се разпределят от държавата, толкова по-малко с краде и пилее.
И съвсем накрая, у нас осигуровките в голяма степен са данък, а не осигуровки, защото се губи връзката между платено и получено. Тоест ставката е повече от 10% реално.

# 190

Идеята за солидарност е всеки да внася според възможностите си, а благата да ги ползват всички. Идеята на феновете на пликчетата обаче е "Да внася някой друг, а аз да ползвам каквото и до когато мога, ако не мога, няма да съм прецакан". От този принцип идва убеждението "аз до пенсия няма да стигна, или пък ако стигна, държавата ще ми е откраднала парите и пак няма да живея добре. Затова дай да взема каквото мога на момента, а след мен потоп".

# 191
  • София
Пенка получава заплата 1500 лева. Шефът я осигурява на реалната сума и ѝ превежда всичко по банка. Декларира реални доходи.
Гинка също получава заплата 1500 лева. Шефът я осигурява на МРЗ и ѝ дава парите в плик. Декларира по-ниски доходи от Пенка.
Колко пари трябва да вземем от Пенка, за да дадем на Гинка, която документално е по-бедна?

Ако всички, които се осигуряваха на МРЗ, реално взимаха МРЗ, можем да си теоретизираме дали и колко да взимаме от богатите, че да дадем на бедните. Като е МРЗ, да е истинска!

# 192
То да беше само за пенсия. Особено ме дразнят жени, които или не работят, но не заради здравословен проблем или друга уважителна причина, или пък работят и заплатата им е "в плик", а после като забременеят се чудят с какви врътки да вземат майчинство.

# 193
А защо вместо да гледаме на тези с големите заплати, не се направи така, че и другите да изкарват повече пари. Шофьорите например са доста дефицитни, да не тръгнете по линия на образование и т.н. Не може все да се взема от едни и други, които са в съвсем олекотени условия да биват непрекъснато подпомагани. Сами казвате, че има много хора с фалшиви ТЕЛК, на борсата били с години. Нека биват подпомагани, но да има някакъв контрол и тая непрекъснатост да бъде преустановена.

# 194
Пенка получава заплата 1500 лева. Шефът я осигурява на реалната сума и ѝ превежда всичко по банка. Декларира реални доходи.
Гинка също получава заплата 1500 лева. Шефът я осигурява на МРЗ и ѝ дава парите в плик. Декларира по-ниски доходи от Пенка.
Колко пари трябва да вземем от Пенка, за да дадем на Гинка, която документално е по-бедна?

Ако всички, които се осигуряваха на МРЗ, реално взимаха МРЗ, можем да си теоретизираме дали и колко да взимаме от богатите, че да дадем на бедните. Като е МРЗ, да е истинска!

Гинка е ощетена и откъм болнични, майчинство и отпуск.
Но това си е проблем на Гинка, защото тя доброволно се е подписала на такъв договор.
Няма как и двете да взимат еднаква пенсия.

Общи условия

Активация на акаунт