За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 355
  • 802
  •   1
Отговори
# 300
То няма нужда от вратичка. Надали много хора получават в плик добавка от заплатата от 5000+ лева. Поне в 90% от случаите става дума за суми от порядъка на 100-500 лева към официалната МРЗ.

# 301
И за хора със заплати под 2000 лв. Да не кажа под 1500лв.

Когато преминем на почти изцяло дигитални плащания, тогава ще преборим сивата част.
Вижте една Дания например (за там имам наблюдения). Ползването на физически пари е сведено до абсолютен минимум. Дори банките обслужват граждани на 99% онлайн.

# 302
Какво значи свръхпечалба? Как са я дефинирали, че да изискват вноски.

# 303
  • Пловдив
Освен че надали има много хора с добавка под масата от 5000 лв., от вратичка няма нужда и защото законът просто може да бъде нарушаван пряко и без вратички. А май и сега има горна граница на разплащанията в брой.

# 304
Има фирми и то доста, част от заплатите са под масата. Тоест в брой.
И ако им трябват 15 хилки, просто ще отидат три пъти до банката.

# 305
Те фирмите, които плащат в брой, обикновено и приходите им от клиенти са в брой, та няма нужда да ходя до банката.
А на колко ще сложат лимита няма значение, като не се контролира. То и сега при продажба на жилище, автомобил и т.н. където цената е над 10 хиляди трябва да се минава по банков път и всички виждаме колко се спазва това.

# 306
Те фирмите, които плащат в брой, обикновено и приходите им от клиенти са в брой, та няма нужда да ходя до банката.
А на колко ще сложат лимита няма значение, като не се контролира. То и сега при продажба на жилище, автомобил и т.н. където цената е над 10 хиляди трябва да се минава по банков път и всички виждаме колко се спазва това.

Тук много бъркаш.

# 307
Че те тия плащания "под масата" така или иначе не се декларират, на теория няма какво да се проверява при тях Grinning
Разбирам на някого заплатата да е толкова голяма но плащана законно, просто до момента в брой - тогава ще го засегне това. Но на този дето му ги дават тайно, няма кой да им подири сметка в какъв вид го правят... Или всякакво друго плащане което си е редовно, просто ще отпадне вариантът да е в брой.
Няма това да реши проблема със сивия сектор при заплатите, според мен.

# 308
  • Пловдив
Тва щях да кажа, по-скоро ще се разплащат и с клиентите си в брой - ако трябва, пак под масата. Няма да се налага да ходят до банката. А и май не пишеше за забрана за теглене в брой от банката над 5000, а за плащания между други лица. Просто смъкват горната граница, ако преди е била 10000, че и аз не помня колко е.
Целта на такава мярка е да допринесе за изсветляване не толкова конкретно на заплатите, колкото на оборотите и оттам на приходите и данъците, изобщо на всичко, ама... нали.

Последна редакция: сб, 18 мар 2023, 14:06 от Магдена

# 309
Хич не бъркам, може да видиш кои сектори са най-малко в сивата икономика и кои най-много и как се работи с клиенти там.

# 310
Хич не бъркам, може да видиш кои сектори са най-малко в сивата икономика и кои най-много и как се работи с клиенти там.

Бъркаш. Явно не си имал досег с фирми, които плащанията от клиентите са им по банка, а половината заплати са в брой.
Не говоря ей така, а може би съм работила в такива и съм достатъчно наясно.

# 311
Намира се начин винаги, щом са се разбрали двете страни, ще си подават пари под масата. Това как се разплаща работодателят с клиенти или доставчици няма нищо общо. С очите си съм виждала бизнес в който няма как всяка доставка и продажба да не се фискализира и отчита, но пак се намираше начин примерно бонуси и от сорта да са в брой и съответно и недекларирани.
Не казвам че е правило, наистина често са нередовни по всички линии, но начини има. И докато държавата е абдикирала от контрола над тези неща, ще продължава да си ги има. Не е луд този, който яде баницата...

# 312
Това са изключения, за мнозинството и приготвяне са в кеш, та тия промени абсолютно не са ит значение.
НАП традиционно вместо да си вършат работата се чудят как да симулират дейност.

# 313
Ама въобще не са изключения, а правило.
Много фирми работят така.

# 314
Нямам предвид конкретно заплати.
А да се минимизират кеш плащанията и да се следят по-изкъсо покупко-продажбите. Съответно да се плащат данъци.
Сега може ли да купиш/продадеш жилище с кеш? Thinking
Ако продадеш на данъчна оценка, каквато е практиката, другите пари как ще ги обясниш при евентуална проверка от НАП?

Общи условия

Активация на акаунт