За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 339
  • 802
  •   1
Отговори
# 360
Като никога съм абсолютно съгласна с Бойко. Подхвърля се да се върне прогресивния данък, а максималният осигурителен праг се вдига постоянно, за да се изстиска колкото може повече от тези, които така или иначе допринасят. В същото време на хотелиери и ресторантьори, които са изцяло в сивия сектор, постоянно им се дава трибуна да се изказват как всеки момент ще фалират.

Процесът е двустранен, от една страна отговорните лица наистина не си вършат работата, от друга обаче и хората сами искат пари в плик. Нали затова е цялата тема. Те сами гледат да дадат минималното на държавата и се крият зад тъпи оправдания, като например, че така или иначе нямало да получат пенсия, защото някой ще им открадне внесеното, или пък че здравната каса така или иначе нищо не покрива. Само една малка част от тези хора са заблудени, измамени от кофти работодатели и незнаещи законите и правата си. Останалите го правят съвсем умишлено.

Мога и пример да дам. Колежка, вишистка, уж интелигентна, работила само в БГ фирми. На интервюто са ни казали заплата + бонус на тримесечие. Идва тримесечието, бонуса е вътре във фиша, със съответните удръжки върху него. Като се развика тази жена, как ни били излъгали, това не било бонус, бонус се давал на ръка в плик. Щом било във фиша, значи било част от заплатата, само било "кръстено" така, за да не кажат в прав текст на интервютата, че бонуси нямаме. Опитахме се да и обясним, ама не пусна почва. Напусна само след една година и до края беше убедена, че в нашата фирма бонуси няма. Отиде пак в българска, явно е доволна.

# 361
  • Пловдив
Ем така, де, за някои явно "бонус" искрено си значи пари под масата. Grinning
Рушветът също може да е бонус, знам ли.

# 362
О, да. В студентските ми години младо момиче, което демонстрираше доста висок статус, само се похвали, че в техния град родител работи в някаква комисия, в която подават документи земеделците, които искат помощ от европейските средства. И че от него конкретно зависи кои документи ще се придвижат напред и кои не.

Това е най-втрещяващото, че такива хора вършат незаконни неща, но вместо да си мълчат, буквално се хвалят. В един САЩ или една Германия например също е пълно с хора, работещи на черно, но са по-ниски от тревата. И когато дойде време да се пенсионират, ще вземат това, което им се полага. А родните хитреци ще зареват, че им е ниска пенсията, понеже държавата не се сеща за тях.

# 363
Така са свикнали някои хора. Искат чисти пари, да няма данъци, че държавата ги крадяла така.
А после, защо ми е ниска пенсията.
Ами затова.

# 364
То и аз не искам да плащам нищо на държавата, защото нито на пенсия, нито на здравна каса и т.н. мога да разчитам. Ама не е законно.
Затова отидох да плащам данъци другаде, където тревата е по-зелена Sunglasses
И с по-голямата част от ИТ сектора в България ще се случи това заради политиката на изцеждане, която всички партии поддържат. Само евтиния аутсорс ще остане да се конкурира със Северна Македония и Индия. Процесът вече тече. Хората се заблуждават, че докато големите компании не си закрият офисите изведнъж, както стана в Русия, то значи всичко е наред. Но не е, големите инвестиции в ИТ на Балканите в последните 10 години тотално заобикалят България. Офис с 1000+ човека и няколко собствени сгради не се закрива за година, инвестициите се пренасочват и ефекта става очевиден след 5-10 години, когато вече е късно да се взимат мерки. Ама в България никой няма поглед за толкова дългосрочни процеси.

Друг път са размърдали, това е прах в очите. Да спрат с кражбите първо те самите.
Защо? Отново - кой да ги спре? Избирателите им нямат нищо против да се краде, стига и те да намажат нещо, колкото и малко да е. И нищо да е, на далавера да е.
Демокрация (уж) - депутатите са подчинени само на народа.

Последна редакция: ср, 22 мар 2023, 23:45 от bboiko

# 365
Така са свикнали някои хора. Искат чисти пари, да няма данъци, че държавата ги крадяла така.
А после, защо ми е ниска пенсията.
Ами затова.

Родителите ми като цял живот са се осигурявали на реални заплати, да не би да нямат ниски пенсии в момента?
И да, баш ги окрадоха парите - не точно държавата, ама едни хора от нея с черни куфарчета.
Та много са си прави хората .

# 366
Имам предвид сега пенсиониращите се, последните 5 години.
Нямам колега, който да се пенсионира с пенсия под 1000 лв. Благодарение на реалните осигуровки.

# 367
А аз не познавам такива..все под 1000 лв са им пенсиите. Бивша колежка, пенсионира се преди няколко години...достааа под 1000 лв е пенсията й.

# 368
  • София
Към момента размерът на пенсията е около 50% от заплатата, така че  горния пример не показва нищо. Не може заплатата да е била 1200лв. например в продължение на много години и да очакваме, че пенсията ще е 850лв. Не е висок процентът, но това е положението към момента.

# 369
40%, а не 50% и това е от средния осигурителен доход, не от заплатата.
Последните 6-7 години осигурителния праг се вдигна доста рязко, така че по-скоро пенсионираните са се осигурявали на по-високи суми, от там и по-високи пенсии.

# 370
  • София
Да, за по-кратко написах заплата.
Иначе намерих, че е 46% през 2021г., така че там някъде е процентът.
https://www.mediapool.bg/pensiyata-u-nas-pokriva-blizo-46-ot-zap … a-news338896.html

# 371
Това са някакви измислени коефициенти на "средния незнам-си-кой-си". В закона е записано точно и ясно - 40%.
Понеже адски много хора крият доходи и се осигуряват на МРЗ, после взимат минимална пенсия, а тя се увеличава на всеки избори. И последните 2 години имаше много избори. Затова за някои хора може са се окаже, че пенсията им е и над 100% от осигурителния им доход, та при разни подобни усреднявания излиза и повече от 40%. Но за хората работещи на светло и осигуряващи се на добри доходи това не важи.
Или накратко - комунистическа пропаганда са тия процентчета.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 20:07 от bboiko

# 372
Аз държа да се осигурям на това, което получавам, ако ми се наложи да ползвам болничен и за майчинство, живот и здраве да имам успешна бременност. За пенсия не мисля от сега, много съм далеч от нея. А и надявам се да успея да си заделя пари за тогава, не да чакам само на това, което ще ми определят. Реално не знам как ще е след 20-30 години.

Допълвам. И ако ме съкратят от някоя работа, да имам право на пълна борса.

Последна редакция: пт, 31 мар 2023, 19:05 от Minnie.Mouse

# 373
  • Пловдив
Цитат
В закона е записано точно и ясно - 40%.
Цитат
40%, а не 50% и това е от средния осигурителен доход, не от заплатата.
Не знам да има закон, в който да пише подобно нещо. Има формула, която зависи от отношението на личния осигурителен доход към средния за всеки период и от стажа.

Какъв е тоя среден осигурителен доход, дето пенсията била 40% от него? Среден осигурителен доход се изчислява за страната за даден период, не за един човек и за целия му трудов стаж.

# 374
Винаги съм се осигурявала на "тавана" и винаги съм знаела, че реално за 20 години съм внесла повече вноски, отколкото работещият на средна заплата ще внесе до пенсия, но после ще съм прецакана. И това е една от причините да реша, че не искам да се осигурявам повече. Ако системата е честна съм си внесла достатъчно за средна пенсия, а на повече не се надявам с оглед демографските процеси. Според мен неизбежно ще се стигне до някаква минимална пенсия за всички и толкоз, въпрос на време е. В Англия е така например.

Общи условия

Активация на акаунт