За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 230
  • 802
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Работника към кого трябва да се обърне при нередност?

Към арменския поп...
Пак да се повторя - не обожествявайте чужбината.
И там ги има същите тарикати-работодатели и работници.
А и доста повече туземци точат здравната и социална система.
Как ви звучи 6 месеца болничен за burn out,  с почивка в санаториум със СПА и диета?
И други мурафети има, но да не давам идеи на тукашните.

# 151
То и тука дават 6 месеца болничен за психични проблеми и ако не се възстановиш за това време - ТЕЛК.

# 152
Мда, в Испания има 1 година болничен за burn out, може да се удължи до 2 г. Всеки е свободен да отиде, да поработи в друга държава от ЕС, както и да напусне родното село, за да опита в големия град, където има избор от работни места.

# 153
Най-притеснителното е, че в момента се формира една огромна маса хора, осигуряващи се на МРЗ под всевъзможни извинения, които един ден ще се пенсионират на минимална пенсия и тогава кой ще е виновен? Ама разбира се, държавата! Как може тази държава да не може да осигури нормални старини на хората? И какво ще направи тази държава - ще вдигне данъците на работещите, които се осигуряват на реални пари. А иначе точно към тези хора отношението е най-отвратително, те по цял ден пият кафета и нищо не правят.

Хората с парите в пликче не ги разбирам буквално. Аз предпочитам да получавам 1000 лева, но да са ми сигурни в края на месеца, ще си направя някак си бюджета и ще цепя на 2 стотинката ако трябва, докато намеря начин да си подобря положението. Вместо да врявам на някой, който ми обещава 1500, а после половината не ми ги дава заради измислени глоби и не ми плаща отпуските и болничните. Обаче работещите на МРЗ тарикати при първия сблъсък с тази реалност си казват "шефа е лош", отиват при друг шеф при същите условия и накрая казват "ами то навсякъде е така, аз просто нямам избор". И край на историята.

Работодателите много активно допринасят за ситуацията. Аз например не бих се съгласила да работя за такъв, защото щом си позволява такова сериозно нарушение, значи ще има и други нередности. И се радвам на всякакви чужди вериги и бизнеси, навлизащи в България. Изобщо не страдам от фалшив патриотизъм и ги избирам винаги, когато мога, а тези, които знаят да правят бизнес само като крадат от моя джоб, да фалират.

# 154
Такива от 30+ години ги има. Дето нямаше да доживеят до пенсия. Работеха или без ТД, или на МРЗ, или на 4 часа.
Обаче доживяха и много тежко им стана, хем стаж нямат, хем, ако вземат пенсия, тя е минимална. И после реват, че всички крадат, те 40 години били работили на тая държава, а тя се подигравала с тях?!
За такива никакво съчувствие нямам. Както се казва, хак им е.
Моята братовчедка е с 1600 лв. пенсия. Тя защо не реве?

Само не разбрах защо борсата се смята за източване на държавата?
Там си има условия. Не може да си вечно на борсата, че и пълна.

# 155
Там е работата че дори хората на МРЗ трябва да могат да имат нормално съществуване и старини.
Това е ролята на държавата.
Да, виновно е и робското мислене на хората...

# 156
Не става дума за хора, реално били на МРЗ. За пликовете говорим.

# 157
Важното е че поне има пликове. Само на минимална заплата трудно се живее. Лошото е, че като стане повсеместно, формира национален характер и народопсихология - като например - висок данък, уредена държава; никакъв данък - бетонна джунгла, и пряко и преносно.

# 158
"Нормално съществуване" е много разтегливо понятие и всеки го разбира различно. Но хората с минимални доходи никъде нямат много добър живот. Даже това да имат собствен автомобил и собствено жилище по света си е рядкост, а тук е масово.
За да може държавата да подкрепя тези с МРЗ, те трябва да са малцинство, а тези плащащи високи удръжки - мнозинство. Пък парите в пликче правят обратното, в България около 60% от работещите декларират точно МРЗ.

Последна редакция: вт, 28 фев 2023, 01:34 от bboiko

# 159
От каква работа и заплата е тази пенсия?

Борсата сама по себе си не е източване и никой не го е твърдял. Източване е, когато човекът на борсата умишлено не търси работа. Целта на борсата е подкрепа, докато човек е в деликатно положение, не ваканция за мързеливци.

# 160
  • София
Всеки човек, който е работил - на чисто или не, с осигуровки или "в плик", всеки, който нещо е правил, произвеждал, купувал, продавал и т.н., е дал своя принос за икономиката достатъчно, за да заслужи малката си пенсия. Така че ощетени няма. Ама ниска му е пенсията и мрънка - ами да си мрънка. То хората за какво ли не мрънкат. Нали не ви бърка в джоба? Говоря за работещите (работилите), защото за тях се пита. Хронично безработни и висящи на социални помощи не коментирам.

Съжалявам, но не мечтая за дигитални разплащания, следене на сметки, премахване на кеша, строг контрол и гонене до дупка на всеки нещастник, осмелил се да продаде труда си "на черно" и други Оруелски истории. Чак толкова цивилизована не съм и не искам да бъда. Хората имат свободата да разполагат с пари, да ги харчат по свое усмотрение, да ги трупат или крият, да се опитват да спестят от каквото намерят за добре, вкл. от данъци. Държавата си има способи да преследва/наказва нарушения и престъпления, а ако не ги използва достатъчно, неин проблем. Аз не искам да се следи всяка лично моя стотинка през Цар Банка само защото продънения държавен апарат не си вършел работата. Нито ще седна да размахвам офисното си пръстче на сервитьори, строители и водопроводчици, че си слагат едни пари в джоба и си гледат с тях семействата. Ако толкова ми беше важно да идентифицирам кой ме ощетява, щях да се прицеля някъде по-високо - министри например, народни представители, крупни изпълнители на обществени поръчки, голееееми чисти бизнеси, изнасящи чисти печалби от туземна България в цивилизована Европа, и т.н...

# 161
От каква работа и заплата е тази пенсия?

Борсата сама по себе си не е източване и никой не го е твърдял. Източване е, когато човекът на борсата умишлено не търси работа. Целта на борсата е подкрепа, докато човек е в деликатно положение, не ваканция за мързеливци.

Брей, мързеливци било да си на борсата?! Ами да я забранят, според теб, та да няма мързеливи.
Аз за почти 35 г. трудов стаж съм с 6 месеца борса. Значи ме е мързяло?
Яд ме е, че ми изгоряха другите 6 месеца. Да бях си мързелувала още.

Пенсията е за миньорски стаж, от мъжа ѝ.
Добре, че навремето не са ги осигурявали и тях на МРЗ.

# 162
Всеки човек, който е работил - на чисто или не, с осигуровки или "в плик", всеки, който нещо е правил, произвеждал, купувал, продавал и т.н., е дал своя принос за икономиката достатъчно, за да заслужи малката си пенсия.

Това изобщо не е вярно и показва непознаване на механизма на пенсиите. Всеки работещ има принос и за себе си, и за икономиката, и за работодателя. И за този си принос получава заплата. Точка, с това трудът му е платен.
А пенсия не се дава за положен труд или за дълги години чанч, а за платени вноски. Ако ще грам работа да не е свършил човек и да има нулев принос за икономиката, ако някой го е осигурявал той има пълно право на пенсия. И обратно - и да се е скъсал от работа някой, ако не е осигуряван няма право на пенсия. Но въпреки това му дават някаква по социални причини.

# 163
  • София
Ами нали и аз това казвам, ЧС. Полагаш труд, получаваш заплата - чиста работа. Не си заслужил да те определят като паразит. А щом си плащал минимум осигуровки, естествено ще си на минимум пенсия, и какво от това? Ако някой е работил цял живот в сивата икономика и се изпляска с 2000 лева пенсия, да кажеш - несправедливо е. Но това няма как да стане, точно заради механизма, който твърдиш, че не разбирам Wink Работещите в сивата икономика са направили своя избор, той би могъл да ощети тях самите, защото ще получат от държавата реципрочна на тяхната вноска, но останалите на какво точно се възмущават? Че някой ще има ниска пенсия?

# 164
Ти никъде не спомена осигуряването, а само работата. Това репликирах. Виж си поста.

Общи условия

Активация на акаунт