За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 347
  • 802
  •   1
Отговори
# 255
Приемете, че има прости, стиснати и будали, които не дават пари за лихви и наеми.

# 256
Че защо да не купят? Нищо чудно не виждам аз.

# 257
Че защо да не купят? Нищо чудно не виждам аз.
Защото в нормална държава щяха да ги питат от къде имат толкова пари.

# 258
Е, да, но това не означава, че не могат без кредити да купят, при такива заплати.
Да се оправят с НАП, ако им търсят произход на парите.

# 259
  • София
И в Бг. се попълва декларация за произхода на средствата при купуване на имот. Но на някои места имотите са евтини - има си начини.

# 260
Друг е въпроса, че отдавна продажбите задължително трябва да минат по банков път. Значи все пак са внесени, макар и на ръка тези пари. И също се попълва декларация за произход.

# 261
То хубаво се попълва, въпроса е кой я проверява след това.

# 262
Ако те хванат в нарушение, тогава всичко се проверява. Иначе е само за техния архив.

# 263
В България данък доход не е ли плосък - 10%? Дали 700 или 7000лв на месец взимаш. Тези с 7к не е ли по-добре 30% да плащат? В крайна сметка, защо да взимаш малкото от тези, които нямат? Може и да помогне за намаляване на плико раздаването, което е станало разплащателна практика пост соц, въпреки че наченките са твърдо преди 10ти.

И като плащат повече ще получат ли по-добра услуга? Не! Тогава защо да плащат повече - защото могат?! Учили са, развивали са се, взимат добри пари, имат възможности. На никой не са длъжни, отдавна не живеем в комунизма!

# 264
Плоският данък почти не съществува сред развитите страни:

“ Данъците върху доходите на физическите лица в повечето страни имат прогресивна структура, което означава, че данъчната ставка, плащана от физическите лица, се увеличава, когато получават по-високи заплати. Най-високата данъчна ставка върху доходите, която плащат физическите лица, се различава значително в различните европейски държави от ОИСР.

Най-високата законоустановена ставка на данъка върху доходите на физическите лица се прилага за дела от дохода, който попада в най-високата данъчна група. Например, ако една страна има пет данъчни категории и най-високата ставка на данъка върху дохода от 50 процента има праг от 1 милион евро, всяко допълнително евро доход над 1 милион евро ще се облага с 50 процента.

Дания (55,9 процента), Франция (55,4 процента) и Австрия (55 процента) са имали най-високите законови ставки на данъка върху доходите на физическите лица сред европейските страни от ОИСР през 2021 г. Унгария (15 процента), Естония (20 процента) и Чехия (23 процента) са имали най-ниските равнища на лични доходи.

https://taxfoundation.org/top-personal-income-tax-rates-europe-2022/

Нито една държава в топ 20 OECD не е комунистическа.

# 265
  • София
Да се върне прогресивния и масово ИТ сектора или ще емигрира или ще сключи договори с чуждите компании и ще спре да плаща данъци тук и едва ли само те. Има смисъл в развити държави, където освен че се краде, се и развива държавата…

# 266
И преди съм писала - ИМАЛИ СМЕ прогресивна скала за облагане и аз лично я помня - облагали са ме яко. Ефектът беше, че на мен ми беше гадно и до там, защото когато въведоха плоския данък приходите СКОЧИХА. В същото време разходите за администриране на данъка НАМАЛЯХА.

# 267
Държавата няма мотивация да събира данъци от всички и допуска сива икономика, вие за прогресивен данък говорите?
И аз съм работила при прогресивния данък, не го намирам за справедлив.

# 268
  • София
Бай Иван и той може да взема 3000, нищо, че е с основно, макс. средно образование, ако е тираджия примерно. Но бай Иван се осигурява на МРЗ, а другите са в плика. И като му дойде ред за пенсия, ауууу, 40 години стаж на тая държава, и накрая минимална пенсия?!
Имам реален познат, наистина бай Иван се казва и е бил тираджия. Е, кой му е крив, че сам си е дал д*-то под наем, а после реве?
😃 А питала ли си бай Иван той ли си е избрал да се осигурява на МРЗ? Няма нито една фирма в бранша, която да осигурява на пълния доход, това е публична тайна и държавата не прави нищо по въпроса. Тук скоро имаше тема от тираджия, който търсеше възможност да се осигурява сам за повече пари и няма как. Нищо не пречи държавата да определи високи минимални прагове за осигуряване на подобни категории работници, ама мафията на превозвачите и подобните няма да го позволи.

# 269
Никъде не съм казала, че той си е избрал. Така действат по принцип тези превозвачески фирми, начело с ПИМК.
Само, че никой не те задължава да работиш в тази сфера. А като пък ти плащат добре, може сам да си контролираш финансите, макар и да си под ударите на закона.

Общи условия

Активация на акаунт