За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 348
  • 802
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Никъде не съм казала, че той си е избрал. Така действат по принцип тези превозвачески фирми, начело с ПИМК.
Само, че никой не те задължава да работиш в тази сфера. А като пък ти плащат добре, може сам да си контролираш финансите, макар и да си под ударите на закона.
Е, точно без тираджиите не може, все някой трябва да я върши тази работа. 😃 За заделянето за старини съм съгласна. Но шофьорите са пример, че на държавата изобщо не ѝ пука за парите под масата и то не са 200-300 лв.

# 271
Ами големите транспортни фирми на кого са? Не стига, че камионите и автобусите за международни линии са с европейски пари по проекти, ами и от осигуровки печелят. На кого ще се оплачат? Добре,че поне пари им дават.

# 272
  • София
Международните шофьори не ги мислете.
Като поработят в бг фирми за стаж и да опознаят нещата бързо се преориентират. Повечето познати отдавна работят за чужди превозвачи. Там и заплати, и условия, и почивки  са значително по-човешки.

# 273
Повечето се връщат, защото там не им минават номерата.Но където и да са под 5000 чисто не падат.

# 274
  • София
Твърде против съм минималните осигуровки и заплатата в плик. Винаги изискване при интервюта за работа са ми били реални осигуровки, макар че в моята сфера дори не трябва да бъде тема подлежаща на коментар, нито в която и да е сфера.

Преди години отидох на едно интервю за работа по моята специалност. Шефът директно ми каза, че ще ми даде Х пари стартово, но ще ме осигурява на минималната. Попитах го каква е причината, а той ми отвърна "ми ти си млада, за какво са ти осигуровки, нямаш нужда още от високи осигуровки, по-добре да ги взимаш към заплатата си". Естествено казах, че ще си помисля и не върнах отговор. Това за мен е абсурдно, да ме убеждават, че защото съм млада, нямам нужда от реалните осигуровки и така да проваля бъдещето си. Какво правим ако искам да изтегля кредит за имот? Или когато дойде време да имам детенце? Или недай си Боже ми се наложи болничен поради ред причини. Оставам с вързани ръце ако нямам резервни планове или навици да спестявам пари. Или поработвам няколко месеца на неговите условия, решавам да се махна - нито отпуската ще ми бъде изплатена на реалните пари, а може и последната ми заплата да бъде орязана, предвид, че никъде на документ не фигурира на какви пари работя.

# 275
Или поработвам няколко месеца на неговите условия, решавам да се махна - нито отпуската ще ми бъде изплатена на реалните пари, а може и последната ми заплата да бъде орязана, предвид, че никъде на документ не фигурира на какви пари работя.

Те повечето работещи за пари в плик точно това не разбират. На минимума се плащат не само осигуровките и болничните, а и неползваната отпуска. А в разликата между осигурителната сума и тази в плика се скриват извънредните часове и плащането за работа по празниците. После от сигнал нямало да има полза, защото собственика познавал тези от ИТ. А всъщност полза няма, защото собственика законово всичко си е изпипал. Прецакан е само служителят, въпреки, че се мисли за голям тарикат, който прецаква държавата.

# 276
  • София
Или поработвам няколко месеца на неговите условия, решавам да се махна - нито отпуската ще ми бъде изплатена на реалните пари, а може и последната ми заплата да бъде орязана, предвид, че никъде на документ не фигурира на какви пари работя.

Те повечето работещи за пари в плик точно това не разбират. На минимума се плащат не само осигуровките и болничните, а и неползваната отпуска. А в разликата между осигурителната сума и тази в плика се скриват извънредните часове и плащането за работа по празниците. После от сигнал нямало да има полза, защото собственика познавал тези от ИТ. А всъщност полза няма, защото собственика законово всичко си е изпипал. Прецакан е само служителят, въпреки, че се мисли за голям тарикат, който прецаква държавата.
И същият този, който иска да прецака държавата, когато стане нещо цъка с език и се пита къде е държавата и как нея я няма... Аз това за осигуровките и на близки и познати съм го обяснявала, някои се вслушват, други изобщо не ги интересува и не се замислят, но после когато яйцето дойде до... започват да мрънкат и да се вайкат.

Когато служителите, които са съгласни на пликчета намалеят, даде се повече гласност... и НАП реши да си върши работата, може и да има някаква промяна, но силно се съмнявам.

# 277
В моята сфера 90% от заплатите са на минимални осигуровки + плик.
Вече имам чувството, че борбата е с вятърни мелници...

п.с. Туризъм

# 278
Аз да питам за категорията. На тираджии признава ли се втора категория? Преди години май да, но сега като се осигуряват на МРЗ, дали? Ако и от там губят е много лошо.

# 279
  • София
Аз да питам за категорията. На тираджии признава ли се втора категория? Преди години май да, но сега като се осигуряват на МРЗ, дали? Ако и от там губят е много лошо.
Втора категория са, независимо от МРЗ.

# 280
Е, поне това не са изгубили.

# 281
  • Пловдив
.За наемите никой не ми отговори.
Зайчето не е наясно, изобщо не съм длъжна да имам договор с наемателя, мога и на юнашко доверие да го отдавам. НАП не ми иска договор. Но съм длъжна да декларирам доходи от наем.
А тези с пликовете не са длъжни да декларират доходи в плик.
Защо така?
ДеВа, тоя въпрос сериозен ли е? Rolling Eyes

Устен договор за наем е разрешен, само че доходът се облага.
Част от заплатата в плик, без отрязяване черно на бяло и без удържани данък и осигуровки от работодател е забранено. Как питаш защо не се подава декларация, че правиш нещо забранено? Това е почти все едно да си декларираш дохода от кражби или от подкупи.

# 282
Е то няма как да декларираш нещо, което е забранено по закон. Ясно е.
Но тези хора ни най-малко не се притесняват, че укриват доходи, нали?
Смятат го за нормално.
Обаче другите доходи си длъжен да ги декларираш, иначе - глоби.
Двойният стандарт ме дразни.

# 283
Започвам тази тема,защото искам да си сверя часовника.
Какво е “осигуряване на МЗР” и останалата заплата в плик? Има притиснати хора,така е,но не малка част избират нарочно това.
Защо?

Хора, вие хубаво мислите за "ползите" от парите в плик, но това е сигнал, че много неща не са наред в тази "фирмичка". Бягайте от такива работодатели, некориктността и "далаверата" не си заслужават. Работила съм в малки, в големи фирми и в България и в чужбина и който иска сигурност търсете международни коректни големи фирми, особено в България не работете за български работодатели, дори и топ такива плащат още в плик, манталитета си е манталитет.

# 284
  • София
То, защото много голям избор има. Много неадекватна препоръка.

Общи условия

Активация на акаунт