За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 355
  • 802
  •   1
Отговори
# 285
Sephora, би ли обяснила как ,когато живееш и се трудиш в Бг, да избягваш българските работодатели?
Сериозно ли мислиш, че всички имат такава възможност?

# 286
Зависи от сферата. Аз успешно избягвам изцяло БГ работодатели.

# 287
  • гр.Пловдив
Чувам, за хора, закъсали с кредити, че предпочитат да ги осигуряват на МРЗ, защото не може да се запорира.

То пък какви ли ще са и тези кредити отпуснати на база МРЗ,изключвам простотията с бързите 400-2400лв ?

И много ме съмнява ,дори и в миналото лицето да е подгонен от ЧСИ и да го спасява понастоящо МРЗ,има ли такова положение изобщо или просто се удължава агонията?

# 288
Да,теглят кредит на висока заплата,а после когато се стигне до ЧСИ са на МРЗ.

# 289
Sephora, би ли обяснила как ,когато живееш и се трудиш в Бг, да избягваш българските работодатели?
Сериозно ли мислиш, че всички имат такава възможност?
Първият сигнал за некоректност е заплатата в плик, от тук следват и купища други некоректности и "извиване на ръце", включително и никаква гаранция, че ще си я получиш въобще следващия месец  /личен опит/. Да, бях почти без трудов стаж и започнах в такава българска фирма. Естествено напуснах. Преди да си изпратя след това св-то преглеждах фирмите, четях коментарите и т.н. Съпругът ми също работеше в българска фирма, след забавяне на заплатата му и куп обещания как ще се оправят нещата, дрън, дрън то на шефа любовницата, хобито му...и т.н.  При него това беше втори български работодател със същите проблеми. В крайна сметка започна и той да си търси работа и ектествено веднага си намери нова работа. Фирмите, които стъпват на българският пазар имат наложени стандарти на работа, да шефовете са българи, но нивото е друго и поне този проблем го няма.
Всеки сам си преценява и сам прави своя избор и да ако желаеш, можеш да избягваш такива работни места и такива работодатели. Тук не става въпрос само за заплатата, некоректността и т.н. идва момент в който остаряваш и трябва да се издържаш само от дохода си -пенсия, която естествено, че ще е ниска, а при нетрудоспособност поради болест, пак си ощетен.
Аз лично познавам хора, които си стоят на такива работни места, мрънкат си, оплакват се, но нищо не правят да отидат на по-добра работа, въпреки, че възможности има. Инспекцията по труда дори има такава инициатива, именно за да се премахне тази некоректна практика.

# 290
Инициативата на ИТ каква е?

# 291
Съвестните служители и тези с добро образование винаги могат да намерят коректен работодател, ако поискат.
Избор нямат тези без образование и умения, но с огромни претенции, търсещи как с далавери да изкарат максималното на чужд гръб. Всъщност избор точно те имат - да спазят закона или не, именно поради липсата на държава в България са свободни да изберат да мамят.

# 292
Инициативата на ИТ каква е?

И на мен ми е интересно, като ги знам, че са комбина.

# 293
Инициативата не е на Инспекцията по труда, а на НАП. Ето го сайта - https://zaplatavplik.bg/
Само че освен в офис на НАП, на плакат, другаде не съм чувала за инициативата. Явно не се стараят толкова, за да я популяризират.

# 294
И какво се прави по въпроса от съответните държавни институции?

# 295
Мен ли питаш?

# 296
  • София
Е как какво се прави - имитира се дейност.
Усвояват се средства от ЕС, ако може да се отклони нещо...
Кипи безсмислен труд, одобряват се клипчета и плакати.
Плаща се на изработилите ги. А дали е имало обявен конкурс за поръчката ....

# 297
Преди десетина години, сега не знам как е, защото смених сферата, масовката работодатели в сферата на туризма осигуряваха на минимума, остатъка в плик. Аз напуснах поради тази причина и за моя неприятна изненада, защото бях поканена на доста интервюта, дори водещи, големи фирми в бранша имаха тази политика. Аз си мислех, че само сред по-малките е така. Разбира се ясно индикирах по време на интервюто, че тази опция не е ок за мен и познайте дали въобще повече чувах нещо от тях. Супер странно ми беше как не се притесняват да заявят това на човек, който е непознат и все още не техен служител. Та нали тази практика е незаконна?! Както и да е, в сферата, в която работя сега, всичко е ок. Ползвах си добре платена първа година майчинство, ако ми се наложи кредит, имам варианти.
Все още имам приятели, които имат работодатели, които прилагат тази схема. Общо взето варианта е, ако не ти харесва, махай се. Не забравяйте, че извън София нямаме многобройни варианти за работодател.

# 298
Много добре.
https://www.24chasa.bg/biznes/article/14019827
Дано да се направи

# 299
Пак ще си намерят вратичка.
Примерно да теглят по-често Grinning

Общи условия

Активация на акаунт