За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 353
  • 802
  •   1
Отговори
# 330
Как купувачът ще определя условията по сделката?
Аз веднъж съм купувала имот и не беше много отдавна. Единствено успяхме да смъкнем от цената, но това беше заслуга на брокера. Аз ако тръгна да се пазаря, едва ли някой ще ме отрази. Каквото определи продавачът като условия - това е. В случая продавачът (собственикът) поиска парите по банков път и в евро.
Ако нещо не ми изнася, няма да ми продадат имота. А купувачи все ще се намерят.

# 331
Условията не са цената и вида пари, а как да се пише прехвърлянето- дали на реална цена или по данъчна оценка.

# 332
Продавала съм имоти и съм настоявала всичко да е бяло и да се изповядва на пълна цена. Купувачите са искали друго, но ги отрязах. как можеш да казваш, че те определят всичко???  А аз после как да си декларирам парите, откъде са ми дошли? И после като поискам да купя нещо друг как да докажа произход?

# 333
Парите се превеждат с две платежни- на едното пише за имота, на другото мебели и подобрения.Може и с едно, но с две основания за превода.Произход на парите продажба на имот и покъщнина, от там са дошли.Не, че някой пита.За произход може да пишеш и спестявания.

# 334
Глупости на търкалета. Моите продавачи, на второто жилище, искаха да им преведа сумата по данъчна оценка по банков път, а разликата да им я дам кеш. Така и направих. Аз имам документ и за двете неща, изтеглих ги от банката и им ги дадох веднага, но те да дават обяснения, ако се наложи, откъде ги имат тези пари. Мен не ме засяга.
За застраховките е различно. Там ти си определяш на каква стойност да е. Съответно ще получиш и по-малко обезщетение в случай на щета.

# 335
Те си знаят за какво ще ги ползват, но ако искат да е по банков път се пише подобрения и обзавеждане.
На втората сума какво беше основанието на документа?

# 336
Втората сума е дадена на ръка. С декларация, че е разликата в цената.
Това го исках аз, в случай, че техните наследници имат претенции, че съм платила малко за жилището. Защото данъчната оценка беше половината от продажната цена.

# 337
Миналата година се отказах от покупка на имот, защото продавачът, дори за “подобренията”, изискваше кеш, ама не искаше да даде разписка. Някои неща, ако не живееш в България, са трудно осмисляеми. Дотогава си мислех, че някакъв напредък вероятно има за 20+ г, но явно сме си още в ерата на неандерталския капитализъм.

# 338
До човек си е, и манталитет.
Първото жилище го купих от много точен продавач. Искаше сумата в евро и по банков път. Няма кеш и цигании.

# 339
  • Пловдив
Естествено, че е до човек, ама нали трябваше да се направи коментар като горния.

# 340
А добре, от много хора чувам, че това е масова практика. Повсеместно разпространеното одобряване и съучастничество в системното “прецакване” на държавата според теб израз на какво е, ми е интересно?

# 341
  • тук-там
Втората сума е дадена на ръка. С декларация, че е разликата в цената.
Това го исках аз, в случай, че техните наследници имат претенции, че съм платила малко за жилището. Защото данъчната оценка беше половината от продажната цена.

За сумата, която е дадена на ръка, предполагам продавача няма да плати 10%, ако това не му е основно жилище и т.н...

# 342
Че той и за тази сума с превод няма да плати.
Данък печалба има само, ако жилището е купено и продадено отново в рамките на 5 години, ако няма промяна в закона.
Просто спестява от таксите, които се изчисляват на данъчна оценка.

# 343
  • Пловдив
Да, 10% данък върху дохода може да се дължи или да не се, но винаги при скриване на част от цената пестят от местния данък и нотариалните такси. Като ако се дължи и подоходен данък, доход не е цялата цена, а разликата между продажната и покупната цена (за която си купил имота).
Сключваш сделка за десетки или стотици хиляди, но се циганиш и правиш номера за някоя хилядарка.
Сега, и аз ако мога, бих спестила 1000-2000 лева, да не излезе, че казвам нещо друго и че смятам сумата за пренебрежимо малка, - но не нарушавайки закона. Пинтилъци и врътки на дребно на принципа "да минем държавата".

Последна редакция: нд, 19 мар 2023, 18:57 от Магдена

# 344
Защото вярват в мантрата “за какво да давам пари на тая държава?!?”

После обаче ако има съкращения/болнични реват с кървави сълзи.
Болничните и съкращенията са дребна работа. Големият проблем е, че един ден ще има изненада с пенсия около минималната. Много хора живеят с илюзията, че за пенсия се гледат години трудов стаж, а осигурителните суми не са от значение. Или старата схема, че се гледат 3 години с най-висок доход, т.е. повечето време може да си на минимална заплата и накрая пак да си с добра пенсия. Другата голяма заблуда е, че работодателите "крадат" от държавата/НОИ (с и без кавички). Реално крадат от бъдещите пенсии на служителя си - НОИ каквото взема това и (ще) дава. Отделно се крадат и от пенсиите на текущите пенсионери, защото размерът на пенсиите зависи от средната заплата и осигурителните приходи.

Общи условия

Активация на акаунт