За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 344
  • 802
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
А като се вземе предвид и дисбалансът на поколенията, бъдещият мижав брой млади работещи на глава пенсионер... Всъщност те точно това си казват някои - нали пенсии и без това няма да има. Wink

# 346
А като се вземе предвид и дисбалансът на поколенията, бъдещият мижав брой млади работещи на глава пенсионер... Всъщност те точно това си казват някои - нали пенсии и без това няма да има. Wink

Ако имаха финансова култура, поне част от тези "неверници" в системата щяха да имат собствен спестовен фонд, за да подсигурят по някакъв начин старините си. Обаче на практика се получава, че цял живот са на ръба и харчат неразумно, не спестяват и не инвестират, а накрая като вземат малките пенсии, реват до небесата и чакат помощ от децата си. Странно как съвестните платци успяват хем да са изрядни към "държавата", хем да скатаят някой лев за достойни старини. Десетки такива примери имам пред очите си, та не е до системата - всичко си зависи от самия човек.

# 347
Точно така, АнаИва. А финансовата култура на повечето българи е потресаваща.

# 348
Странно как съвестните платци успяват хем да са изрядни към "държавата", хем да скатаят някой лев за достойни старини. Десетки такива примери имам пред очите си, та не е до системата - всичко си зависи от самия човек.

Точно.
Дори и тук много хора ме смятат за частен случай, да не говорим за реала колко не ми вярват, че всичко съм постигнала съвсем сама, благодарение на личната ми информираност и въпреки системата. Без да крада/участвам в корупция и да укривам доходи.
И доста хора са като мен.
За пенсиите - много хора мислят, че след като имат нужния стаж, това е достатъчно. А НОИ изчислява на база осигуровки.
Не знам писах ли тук, но пак да го кажа. Една приятелка се ядосва, че щяла да вземе малка пенсия, пък 40 години стаж има. Като отворихме услугата Прогнозна пенсия, се видя черно на бяло, че тя има 100К по-малко регистрирани суми, на база на които са внесени осигуровки.
Което е много добре, защото иначе ще е много несправедливо.

# 349
То пак е несправедливо, защото минималната пенсия я вдигат всяка година. И както върви, на колкото и да се осигуряваш, до 10 години след като се пенсионираш ще взимаш минимална пенсия, защото тя ще е надминала твоята.
Проинфлационната политика от последните години пък наказва много жестоко хората със спестявания, а облагодетелства живеещите на кредит.

# 350
  • Пловдив
Да, още баща ми, който почина преди 12 години, приживе се ядосваше на вдигането или компенсирането на минималната пенсия без останалите, което съкращаваше разликите между осигуряваните на ниски и на високи суми. Но няма угодия, щото пък най-бедните не можем да ги оставим съвсем без пари, и те тека.

ДеВа, тебе съм те признала. Не се подигравам. Не те знам какво печелиш, инвестираш и прочие, но съм чела тук-там из мненията да споменаваш как пестиш разходи и ми пада шапката. Аз така не мога, а дори и там, където бих могла, не ми се занимава. Иначе е разумно и похвално да се съкращават разходи, до известна степен НЕ споделям лафове като "икономията е майка на мизерията" или "не са ми големи разходите, малки са ми приходите", но не го умея, а може би и защото не съм принудена, слава богу, в момента да се науча.

# 351
  • София /Абсурдистан
Има неща, от които може да се спести, има и такива, от които не може. Не винаги опира до дисциплина.

# 352
  • София
Да, още баща ми, който почина преди 12 години, приживе се ядосваше на вдигането или компенсирането на минималната пенсия без останалите, което съкращаваше разликите между осигуряваните на ниски и на високи суми. Но няма угодия, щото пък най-бедните не можем да ги оставим

За бедните има Социални грижи.
Спокойно може да им се актуализира дохода от там, ако отговарят на изискванията.
И така пенсиите ще са по-реални, според приноса.

# 353
  • София /Абсурдистан
Те и сега са според приноса, само че заплатите са масово ниски с малки изключения и затова се получава така. Докато има работещи бедни, така ще бъде.

# 354
Да, затова в много наивно да се разчита на Социални грижи, ако масово са ниски заплатите и пенсиите. От кого точно ще ги вземат тези пари?

# 355
  • София /Абсурдистан
Социалните никакви грижи не полагат, аз съм работила някое време социална работа. Таргета на социалните са циганите и старците над 80 г предимно. Само ако е крайна мизерията, тогава може и то при много, много условия, на които нормалните хора не отговарят. Да не се бърка БГ с белите държави, тук не е така. Евентуално през тях минават интеграционните добавки за телковите пенсионери, които са месечно 29 лв за третата група и 50 лв за втората, за първа сега не знам колко е. Много пари, няма що.
Докато не оправят доходите, пенсиите ще са ниски. Да не отварям дума и колко се краде също.

# 356
И кой ще оправи доходите? Феята кръстница? Или кръстника на мафията?
Доходите са ниски, защото масата хора се чудят как да откраднат, а не как да се развият себе си. Но далеч не са толкова ниски колкото изглежда по официални данни.
И доходите ще си останат ниски докато държа наказва тези постигнали честни високи доходи и награждава тези с ниски доходи и най-вече тези укриващи доходи.

# 357
  • София /Абсурдистан
Ами кой да ги оправи, тези 240 персони горе за украса ли са. Да се размърдат малко, стига само са крали.

# 358
Е те са се размърдали отдавна и правят точно това което избирателите им искат - крадат от работещите на светло и подхвърлят трохите си като помощи на уж социално слабите.
Държавата е функция на обществото. Общество от крадци -> държава от крадци.

Директно доказателство - колко процента се вдигна МРЗ само за година и как се отрази това на инфлацията и на реалната покупателната способност?

# 359
  • София /Абсурдистан
Друг път са размърдали, това е прах в очите. Да спрат с кражбите първо те самите.

Общи условия

Активация на акаунт