За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 358
  • 802
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Това са някакви измислени коефициенти на "средния незнам-си-кой-си". В закона е записано точно и ясно - 40%.
Интересно, може ли информация къде точно е регламентирано това?

# 376
Формулата за изчисляване даваше точно 40% от средния осигурителен доход за целия период на осигуряване. Ако не си се осигурявал близо до минимума, тогава става повече заради редовното вдигане на минималната пенсия. Това за обикновен човек, трета категория труд, а не си държавен служител и т.н. облагодетелствани.
Ако скоро са я променили ме съмнява да е в полза на честните хора.

# 377
А каква е формулата за хора, осигуряващи се на тавана през целия си трудов стаж?

# 378
  • София
Аз питах конкретно къде законово е закован размер от 40%, твоите обяснения са излишни.
Сега проверих в сайта на НОИ колко ще е прогнозната ми пенсия - 45,56% от осигурителния ми доход до момента, имам още няколко години до пенсия.
happy doc, формулата е една за всички.

# 379
Не знам къде ги гледате тези %, но на мен НОИ направо ми я смята.
А докато ми дойде моментът за пенсиониране има доста време, средно годишно ми нараства със 150-160 лв.
В Моите пари ми попадна един калкулатор. Много измислена работа, към 560 ми я сметна. Но там няма никакви реални осигурителни вноски.  НОИ ми я дава двойно. Така, че, само на него имам доверие. И колегите, вече пенсионери, казаха, че са точни изчисленията.

# 380
  • София
На едно и също място гледаме. Има един текст над размера на прогнозната пенсия "Х години по коефициент У", както и двата варианта само в НОИ или и с УПФ.

# 381
Да, има. Но той е за цялата осигурителна сума през годините. Не за настоящата заплата. Затова казвам, че е важно през цялото време да си на реални осигуровки.
Онази хитрост с трите златни години отпадна, за щастие.

# 382
Голям оптимизъм ми се струва да си мислим, че в масовия случай, ако декларираните заплати са Х, то хората всъщност взимат 2Х, ама не щат да се осигуряват на пълната сума. Аз си мисля, че до голяма степен нещата са точно такива за дребния работещ, каквито са статистически. Средното заплащане в дадена област бива вдигнато заради единични предприятия и професии, при които има добро заплащане и в пликчета надали надвишава това фалшиво благоденствие за повечето. Сивият сектор в голяма степен не се формира от пликчета, което евентуално би взел работещия на най-долното ниво, а по-нагоре по веригата. В моя роден край работодатели масово се оплакват, че МРЗ е твърде висока и много хора взимат чисто и просто МРЗ, без никакви пликчета отгоре. Позната започна в производствен цех, където им събират телефоните сутрин, през цялото работно време са на крак, с 15 минути обедна почивка, която един по един излизат да ползват, и през това време някой от собствениците ги замества, защото поточната линия не трябва да спира. От 8 до 17 ч. работят на крак, с тия 15 минути почивка, и като попитала защо само толкова, ѝ казали "Нали и до тоалетна ходите, то се събира повече", но и до тоалетна им се мусели, като отивали, защото и тогава трябва някой да ги замества, та само в краен случай. И това за минималната заплата, без нищо друго. Аз това никога не бих могла да го издържа.  
Случайно да забелязвате, поне в провинцията, че куцо и сакато се юрна да учи педагогика, защото в момента учителските заплати са едни от най-високите там? Това значи, че дори и с евентуално пликче, в масовия случай хората взимат далеч по-малко и те всъщност нямат против да плащат реални осигуровки на тези заплати. И със сигурност поне за повечето не е с идеята, че ще дават и частни уроци, та ще взимат и на черно нещо. Голяма част са се насочили към предучилищната педагогика, а останалите масово са с твърде малък опит и преподавателски капацитет, за да дават частни уроци, а и специалността им не е от търсените за частни уроци, че да взимат нещо на черно. А и няма много хляб за такива на място, където хората масово взимат по-малко от учителите. Та така, с тези тенденции, въпреки повишения интерес към учителската професия, се очертава появата на по-некадърни учителски кадри и все по-голяма сегрегация между топ-училищата в столицата и огромния процент училища в провинцията. Много хора тук не си дават сметка, че до голяма степен това да имат работа с високо заплащане и реални осигуровки се дължи   на факта, че са получили добро конвертируемо училищно образование, че родителите им често са изсипали един куп пари, за да могат те да учат там, където има възможност за такова, и на по-късен етап твърде малко хора могат да преодолеят със собствени усилия липсата на такова чрез някакво самообучение.

# 383
  • София
Да, има. Но той е за цялата осигурителна сума през годините. Не за настоящата заплата.
Да така, процент от цялата сума. Това с трите години отпадна много отдавна, едва ли някой към момента живее в заблуда, че ако си вдигне осигурителния доход няколко години преди пенсиониране ще има значителен ефект върху размера на пенсията, която ще получава.

# 384
  • София /Абсурдистан
Истината е, че заплатите масово са ниски и съответно пенсиите също са ниски. Само в някои сектори е по-различно. За София не знам на някого да му дават парите в пликче. Има проверки и солени глоби. Но просто заплащането е ниско.

# 385
Ако нещата реално бяха като по статистика, то разпределението в данните щеше да е сходно с това я Западна Европа - мнозинството хора взимат около средната заплата, а тези на минималната са малцинство, с размер приблизително колкото и на малцинството с доходи 2 и повече пъти над средното.
Вика му се нормално разпределение и в държавите със светла икономика доходите се движат по такова, различават се само точните суми.
В България по последната статистика на МФ дето видях 60% от работещите декларираха точно МРЗ, а едва около 40% от населението работеше въобще.

# 386
То му се вика нормално разпределение, ама у нас твърде малко неща са нормални... и като гледам стават все по-малко.

# 387
,Не, напротив, нормалното разпределение е характерно само за случайни величини, та изобщо не е задължително разпределението на заплатите да се подчинява на закона на Гаус.

Ние сме последни по покупателна способност в ЕС и спрямо развитите страни извън ЕС. Потребяваме много по-малко от средния европеец и американец. В дъното на класациите сме по спестявания, по дентални и други здравни грижи, по превенция на заболяванията. Нали не мислиш, че целокупният български народ има много пари, ама предпочита да не си купува нищо с тях, да не ги държи в банки и да не се грижи за здравето си, за да си държи парите под дюшека? Общо-взето харченето ни отговаря на размера на официалните заплати.

# 388
Да бе, напълно нормално е безработни да карат нови БМВта. И татуираните мутри каращи черни джипове с инвалиден стикер, сигурно за умствена инвалидност са ги получили.
И какво държавите в Западна Европа си плащат заплатите на случаен принцип ли? Що за глупост.
И не, хората не си държат парите парите по дюшека, а ги харчат. Укриването на доходи не е тайна за никого, най-малко за институциите, просто целенасочено се пренебрегва.

# 389
Не, не е нормално, но това, че има и такива хора, прави ли повечето безработни и инвалиди, собственици на нови БМВ-та и джипове? Все едно да кажеш, че щом един българин е убил жена си и е натикал трупа ѝ в куфар, значи българите масово убиват жените си и гледат после да се отърват от трупа.

Да, има хора получаващи в пликче, но не става дума за чак толкова много хора и чак толкова големи пликчета в масовия случай. Аз все повече си мисля, че нарочно използват този факт, за да манипулират хората да насочат гнева си срещу такива хора, за да не обръщат внимание на големите крадци, които крадат милиони и индиректно убиват болните, за да се напечелят. Ама далеч по-лесно е да се гневиш на Пешо, който взема 50 лева в пликче отгоре над минималната заплата, отколкото на някой с милиони и връзки

Последна редакция: сб, 01 апр 2023, 15:35 от кукумицинка

Общи условия

Активация на акаунт