За осигуряването на МРЗ и заплатата в плик

• 24 270
  • 802
  •   1
Отговори
# 465
Учителите също бяха с много ниски заплати доскоро. От няколко години им ги оправиха, но не може за кратко да се навакса и да имат високи пенсии.

# 466
  • София

Ами сигурно може и да може за тези, които живеят в къща с двор. Хората си гледат градини и животни, помагат си. В София всичко купуваш и не е евтино никак.  А само на гола пенсия е много тегаво навсякъде, според мен.

А ти защо не се преместиш в провинцията за да ти е по-евтино? Ще си садиш зеленчуци, ще ринеш на прасето, ще гледаш кокошки за яйца. Колкото и да е странно извън София не всеки иска или може да робува на градина и животни. Колко ли вода ще платят за да поливат реколтата? Или - те са си свикнали да влачат от кладенеца, да им се издължат ръцете. А хората в блокове на балкона ли да инсталират прасето?
Как ли няма да се съсипвам от работа и накрая градушка да затрие труда ми ако не съм в столицата.

# 467
Токът и водата в провинцията са на цените на столичните. Храната по магазините и тя. Гледането на животни и разсад също не е без пари. А и е трудоемко. Мисля че единствената разлика в разходите между София и останалата част от страната е в цената на жилищата.

# 468
  • Пловдив
Не са само жилищата - услугите също са по-евтини, а нуждите от транспорт вътре в града са много по-малки.

Иначе това за гледането на градинки в провинцията е глупаво и според мен. Първо, че в провинцията има и градове и блокове, второ, дори да живееш в къща с двор или да имаш нива край село, спокойно може да не искаш, да не можеш или да нямаш време да се грижиш за домати и прасе.
Тоя мотив се повтаря и в темите за студентите от провинцията и къде ли не. Ехооо, софиянци, ние в провинцията не живеем на друга планета, живеем по същия начин като вас.

# 469
Не са само жилищата - услугите също са по-евтини, а нуждите от транспорт вътре в града са много по-малки.

Вероятно някои си представят, че хората в провинцията  се предвижват с конски впряг...

# 470
Градския транспорт е малко по-евтин, тролеите са левче, а пенсионерските карти 7 лева.

# 471
  • Пловдив
Лично се придвижвам в провинцията. А в Разград, ти нали беше оттам - и моят мъж е оттам, - пък в живота си кьорав градски автобус не съм видяла (чувала съм да разказват, че имало), ходим от Орел до центъра пеша и стигаме за 15 минути. И не мисля, че всички други ползват за целта лични коли или таксита.

Пробвай как е от Княжево до Младост. Това го пътуваше един колега на мъжа ми всеки ден отиване и връщане и не е само той.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 12:27 от Магдена

# 472
Е при нас има и автобуси и тролеи, но се ползват предимно от пенсионерите, там си водят социалния живот.Има и таксита, линията на тролея или автобуса на цената на билета.Ако не си с багаж е по- удобно с градския, защото не търсиш къде да паркираш, в центъра и наоколо всичко направиха синя зона, четири големи паркинга и пак няма места.

# 473
Градския транспорт е малко по-евтин, тролеите са левче, а пенсионерските карти 7 лева.

Нищо такова няма при нас - пенсионерските карти са много над 7 лева, дори сега с намаленията заради инфлацията най-ниската е над 7 лева... преди това пенсионерската беше към 20 лева, далеч далеч от 7. Нямаме билет от левче от лятото. А карта за една линия е с 50% по-скъпа от софийската от 28 лева.
Има доста скъпи извънстолични населени места, искам да кажа.

Не съм от Разград, но имам роднини близо до там. При тях например дори няма градски транспорт. Цените в магазините обаче са същите като навсякъде.

# 474

Ами сигурно може и да може за тези, които живеят в къща с двор. Хората си гледат градини и животни, помагат си. В София всичко купуваш и не е евтино никак.  А само на гола пенсия е много тегаво навсякъде, според мен.

А ти защо не се преместиш в провинцията за да ти е по-евтино? Ще си садиш зеленчуци, ще ринеш на прасето, ще гледаш кокошки за яйца. Колкото и да е странно извън София не всеки иска или може да робува на градина и животни. Колко ли вода ще платят за да поливат реколтата? Или - те са си свикнали да влачат от кладенеца, да им се издължат ръцете. А хората в блокове на балкона ли да инсталират прасето?
Как ли няма да се съсипвам от работа и накрая градушка да затрие труда ми ако не съм в столицата.
Аз го правя. Напускам работа с 50к нето годишно и отивам на вилата в планината на чист въздух. ММ е така вече 14год. и не иска да стъпи в София. Водата за поливане е 40 лв на сезон. Приходите чисто от 1дка царевица са 500лв+. Яйцата се продават по 40ст, пресни, от производител, млякото е по 2лв на литър. Плодове и зеленчуци в изобилие. Градът е на 15км. Широко, просторно, чисто и спокойно.
Като гледам някои съфорумки с по 45000+ мнения, си представям колко свободно работно време имат Grinning и реват, че им е малка заплатата и не им плащат в плик Grinning

# 475
Това не е вярно. В моята провинция цената на билета е 1.60 лв. А баба ми се оплака, че са им спрели пенсионерските карти. Така че не обобщавай, моля!

Магдена, кои услуги са по-евтини в провинцията?

# 476
  • Пловдив
Сервитьорско-кръчмарските, фризьорските, козметичните; предполагам, че също и шивашките, автомонтьорските и нататък по списък.

# 477
Родителите ми, роднини и приятели живеят в родния ми град, аз съм в София. Ами там цените на почти всичко са по-ниски от тези в София. И не съдя само по техни приказки, а все пак се прибирам чат-пат и мога да сравня.

# 478
И билетите за концерти са по-евтини- за Лили Иванова беше 60 лева, сега за Ритон ще са 40. От форума разбрах, че за Лили Иванова в София са били 200 лева.

# 479
Сервитьорско-кръчмарските, фризьорските, козметичните; предполагам, че също и шивашките, автомонтьорските и нататък по списък.
Понеже преди два месеца се преместих от София в Стара Загора, от изброените от теб услуги нито една не ми е по-евтина тук.
Само цената на къщата ни беше по-ниска от София.

На Буболина примера не ми е фактор, защото колко често човек ходи на концерт на Лили Иванова, и колко често потрябва ток, вода и храна.

Общи условия

Активация на акаунт