Колко са важни родителските похвали за децата

  • 3 201
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 144
Когато някой ни направи комплимент за новите обувки, вкусното ястие или добре свършената работа, ние се чувстваме добре. Когато похвалата е от близък и скъп за нас човек, се чувстваме още по-добре. Това се отнася с пълна сила и за децата. Дете, което чувства, че майка му го цени и одобрява, е способно да промени света. Дете, което знае, че майка му го счита за страхотно, се справя по-добре с проблемите, които възникват пред него.

Изследвания показват, че най-мотивиращата похвала за децата е тази, която възхвалява тяхната упорита работа, начините, по които достигат целите си, и такива черти на характера като постоянство и отдаденост. Но това не означава, че не трябва да казваме често на децата си колко са прекрасни и красиви (всички деца са прекрасни и красиви в очите на майките си), колко са силни и добри (децата са по-склонни да станат това, което мислим, че са) и колко невероятни са те като цяло (всяко дете е невероятно).

Ето какви похвали е важно за децата да чуват често от своите родители:

Хвалете детето за негови черти от характера. Днес живеем в свят, в който хората не ценят искреността, честността и принципността. Когато детето прояви честност, доброта, надеждност и вярност, това е прекрасна възможност да го дръпнете настрани и искрено да го похвалите. Търсете тези качества от личността на детето, които го правят толкова забележително: „Ти си много остроумен!“, „Харесва ми колко си внимателен с по-малките!“ Но се въздържайте да окачвате етикети: „Тя е тихо дете“, „Той е голям палавник“.

 Хвалете детето, когато е послушно и проявява уважение. Много е лесно да се забелязват само грешките и недостатъците и да се правят забележки. Но не бива да се подминават и добрите прояви като послушание и уважение: „Аз понякога забравям да ти го кажа, но ти си страхотно дете и аз много ценя как се отнасяш към мен, твоята майка“.

 Хвалете детето за добрите му маниери. Когато се опитвате да възпитате сина си като джентълмен и дъщеря си като дама, изразявайте благодарността си за проявата на добри маниери при всеки сгоден случай. „Благодаря ти, че ми задържа вратата, ти си голям кавалер“, „Много добре постъпи, че отстъпи мястото си на възрастната жена“, „Благодаря ви деца, че се държахте толкова добре на масата и спазвахте етикета!“

 Хвалете детето за неговата смелост. Обърнете внимание на нещата, които го плашат, и го похвалете, когато преодолее страха си, за да постигне своята цел. „Беше те страх да се отпуснеш във водата, но ти преодоля страха си и сега плуваш много добре!“

 Хвалете детето за неговата изобретателност. „Никога не бих се сетила да направя това по този начин. Ти си много изобретателен!“ Вместо да обяснявате на детето как вие бихте направили нещо или как това може да стане по-бързо или по-добре, позволете му само да се справи със задачата и след това изразете своето възхищение.

Хвалете децата просто заради това, че са част от семейството ви. „Всеки път, когато те погледна, изпитвам благодарност за това, че съм ти майка.“ Децата трябва да знаят, че ги ценят, защото просто ги има на този свят.

 Хвалете децата за тяхното участие в семейния живот. „Благодаря ти, че ми помогна с почистването. Аз високо ценя твоя принос в домакинството.“ Децата трябва да знаят, че това, което правят, носи полза, че възрастните оценяват старанието им и че тяхната помощ е важна за цялото семейство.

Хвалете качеството на това, което са свършили децата. „Ето на това му се казва чист под! Браво! Много се радвам, че се отнасяш толкова отговорно към задачата си.“ Много е важно да се отбелязва високото качество на изпълнената работа.

 Хвалете детето за неговите постижения. „Охо, ти си станал много добър по математика!“ или „Отлична работа! Изобщо не се учудвам от резултата, след като видях колко много труд положи.“ Подходящата похвала поддържа позитивното отношение към себе си и към околните.

 Хвалете и усилията на детето, дори когато резултатът не е най-добрият. „Няма значение, че нямаш шестица на контролната. Аз видях колко старателно се подготвяше за нея. Ако продължаваш все така, следващия път със сигурност ще успееш!“ Похвалите са важна част от ролята на родителя.

 Хвалете детето за неговия стил, дори когато вкусовете ви силно се различават. Нали не искаме да превърнем децата си в наши клонинги? „Много добре си съчетала дрехите си, определено имаш добър вкус.“ „Никога не съм виждала досега толкова интересно декорирана стая – имаш удивително въображение.“ Не бива да ограничаваме похвалите само в тесния диапазон на собствения ни вкус.

 Хвалете децата за техните усилия при постигането на далечни цели. „Впечатлена съм колко много се стараеш и как упорито напредваш.“ Не е ефективно да се чака, докато детето постигне целта, за да получи похвала. Това може да намали ентусиазма му и да го демотивира.

 Хвалете и приятелите на детето. Но само ако сте искрени! „Много ми харесват твоите приятели, когато си с тях, съм по-спокойна за теб.“

Всички сме виждали колко радостно и светло се усмихват децата ни, когато чуят нашите искрени похвали. Затова е много важно в процеса на възпитанието, обучението или при коригиране на тяхното поведение да се научим да ги хвалим от цялото си сърце.

Последна редакция: пн, 27 фев 2023, 09:00 от Рaдост

# 1
  • Мнения: 2
Те са най- важни, когато са искрени и заслужени за правилното възпитание.

# 2
  • Мнения: 9 349
Най-опасните за децата си родители не са физическите насилници,а тези които никога не хвалят децата си и винаги,всеки ден намират нещо за което да ги укорят и им се скарат. На такъв психотормоз и дете с волски нерви не издържа.

# 3
  • Мнения: 3 477
Похвалите също може да се обърнат срещу нас и срещу детето.

Комертари като, "Той е най-добър по математика в класа", " има най добър резутат на 100м бягане" и прочее... в деня в който имат по ниска оценка ще ги е страх да ви кажат на вас и на всички, за да не ви разочароват.

Общи условия

Активация на акаунт