Набор 2003

• 77 630
  • 772
  •   1
Отговори
# 525
Тъй като по-назад в темата имаше доста вълнения за стипендиите, да попитам - приблизително колко пари са студентските стипендии?

# 526
Тъй като по-назад в темата имаше доста вълнения за стипендиите, да попитам - приблизително колко пари са студентските стипендии?
За ТУ стипендиите са от 110 лв до 140 лв.в зависимост по коя точка кандидатствате.Има вариант за получаване на две стипендии едновременно, т.е по две точки ( ако отговаряте на условията) и така да получите напр.250 лв.на месец.

# 527
В Художествената академия сега ще са:
За успех от 5.50 до 5.89 - 140лв
От 5.90 до 6.00 -160лв
По доход и успех е 130лв
Една от двете може да е...
Моята дъщеря имаше 5.71 вторият семестър на първи курс, но дадоха стипендии само на тези които имат над 5.75.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 21:59 от Лъчестлъч

# 528
  • София
В ЛТУ има две групи стипендии - за всички специалности и за защитени специалности, та отличниците взимат 2 по 160 лв. Като гледам списъците, над 5,60 успех се класират. Моята не е от тях. 😃

# 529
В СУ има много видове стипендии.
Най-често се взимат 2 едновременно - за успех и за защитена специалност.

# 530
Моят син не се класира за защитената специалност, а имаше само 1 петица първия семестър. Взе само за успех.

# 531
  • Варненска клюкарка
За ТУ стипендиите са от 110 лв до 140 лв.в зависимост по коя точка кандидатствате.Има вариант за получаване на две стипендии едновременно, т.е по две точки ( ако отговаряте на условията) и така да получите напр.250 лв.на месец.
Това за втората стипендия само за ТУ Соифия ли важи и по какви критерии се отпуска?
За протокола моя студент е в МУ Варна, миналата година кандидатства за стипендия, но стана ясно че ще има само за пълните отличници и то не за всички (не че бяха кой знае колко много) но преди около 2 седмици е получил СМС че тази година за успех 5,73  ще взима 100 лв. Все е нещо, но ми стана любопитно за тази втора стипендия.

ПП Много отдавна не съм писала, но редовно чета дискусиите.

# 532
  • Русе
Тя е за защитените специалности. Братовчед ми в СУ, вземаше за отличен успех и отделно за защитената му специалност археология.

# 533
  • Варненска клюкарка
Ели благодаря,  Медицина не е от защитените... Помня че назад май бях чела нещо по въпроса, или да е било другаде, но явно съм позабравила какво беше точно...

# 534
На сайта на всеки университет трябва да има Заповед и там да е описано за какви стипендии може да се кандидатства и какви са условията за получаването им.

# 535
Ели благодаря,  Медицина не е от защитените... Помня че назад май бях чела нещо по въпроса, или да е било другаде, но явно съм позабравила какво беше точно...

Медиицнските специалности не са защитени и затова нямат право на такава стипендия.
За мен е учудващо. Поне медицинска сестра трябва да е, защото буквално няма сестри, амаа..

# 536
  • Стара Загора
В момента, до 27 октомври, се провеждат обществени консултации във връзка с изменение на нормативния акт, който урежда размерите на стипендиите в държавните висши училища (ПМС 90/2000г. на МС). Минималната стипендия от 85лв. става 120лв., максималната от 180 става 200лв., а тази за защитени специалности от 100-140лв. Промените са със задна дата, от 01.07.2023г.
Иначе в Тракийския университет за всеки факултет има различен брой стипендии, като почти половината са за Медицинския и Ветеринарномедицинския факултет, а размерите им са различни, според успеха. Моят младеж с 5,82 би трябвало да вземе максималната.

# 537
Супер яко е да учиш в защитена специалност, да ти вадят “соса” и накрая 140 лева. Добре, че стипендията я приемат децата ни като морално признание, а не стимул, защото инак и тях можем да ги пишем “бегали”. Така навремето в НПМГ все беше подготвен, все топ и стипендията не знам 20 или 25 лева беше, таман за едно кино, помня че му казвах че е колкото картата за ГТ. Обидно ниски са стипендиите. Все пак има специалности и ВУЗ-ове където наистина много се учи, може поне малко да се опитат да ги стимулират тези деца! Съжалявам, но малко се афектирах от цитираните суми, голямо бюджетиране е паднало…

# 538
  • Варненска клюкарка

Медиицнските специалности не са защитени и затова нямат право на такава стипендия.
За мен е учудващо. Поне медицинска сестра трябва да е, защото буквално няма сестри, амаа..
А после ми е любимо като ревнат някакви по телевизията с "няма лекари, няма сестри...." Не че някой учи заради стипендиите им, но е хубаво когато  поне може да се брои за морално признание, както казва blackcat6.
В нашето ПМГ стипендията за успех беше 20 лв, моя ученик 2 години не беше я теглил.

# 539
Здравейте. Търся читав очен лекар за района на студентски град или ФМИ. Видях, че има специалисти в пета поликлиника в Студ. град, някой с преки впечатления? Касае се за стандартен преглед по здравна каса и вероятно изписване на очила. Благодаря и хубав ден!

Общи условия

Активация на акаунт