Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 73

• 42 735
  • 737
  •   1
Отговори
# 405
В случая фт4 вече не е толкова важно, защото т3 ще свали тсх рязко.

Да, Гърне, свали на 100 и след 15-20 дни виж как е ситуацията. Колко т3 мислиш да пиеш? Ако ще е 25, внимавай, че тсх и без това не е високо. Даже направо си е супер. Започни с по 6 или 12 мкг, но не 25 от раз.

# 406
Благодаря! Ами, мислих да почна с 12 мкг., ама се чудя дали да го кълцам на още по-малки парченца и да го приемам на 2-3 пъти през деня? Някой назад май беше споменал за подобна схема.

# 407
Да, ако ще пиеш 12, го дели на 2х6 и го взимай през 8-10 часа. Като се дели на няколко пъти през деня, като че ли по-трудно се предозира, отколкото ако пиеш цялата доза наведнъж.

# 408
Здравейте! Преди да споделя за моето състояние , първо уточнение: ВНИМАВАЙТЕ С ИЗСЛЕДВАНИЯТА.
Аз съм от Бургас  и  в четвъртък 1.06 правя TSH -6.65 /  реф .0.27-4.20/ . В понеделник 5.06 БЕЗ без никакви лекарства в УСБАЛЕ TSH -2.60 при същите реф. граници.По аналогичен начин стоят нещата с FT3,  FT4, ASat, ALat, всички видове холестероли.Направо не можах да повярвам, и питам в лабораторията и доц. Томова при която ходя защо е такава разликата? Коментарът беше , че най- вероятно се дължи на  качеството на реактиви/реагенти. И не само при мен има разлика.По същото време на моя колежка дъщерята тествала в Бургас  ( не съм наясно с реф. граници) пролактин 940, при хоспитализация и изследване в УСБАЛЕ е с пролактин 46. Не стига , че няма читави ендокринолози в Бургас , ами и лаболаториите и те ни лъжат. Та за дамите от Бургас преди да започнете да приемате изписаните хормони -отделете време и средства ( Cold Sweat ) и отивайте в София. В противен случай ще ви пати моята - грешна терапия от която вече 9мес не мога до край да се оправя. В личен план - вече всичко с изключение на МАТ ( реф. граници < 34 , при мен 68.11) e  наред и продължавам само с диета, защото ИТМ ми е 27.5 а МАТ бил много зависим от затлъстяването - надявам се да го регулирам.

# 409
Здравейте! Преди да споделя за моето състояние , първо уточнение: ВНИМАВАЙТЕ С ИЗСЛЕДВАНИЯТА.
Аз съм от Бургас  и  в четвъртък 1.06 правя TSH -6.65 /  реф .0.27-4.20/ . В понеделник 5.06 БЕЗ без никакви лекарства в УСБАЛЕ TSH -2.60 при същите реф. граници.По аналогичен начин стоят нещата с FT3,  FT4, ASat, ALat, всички видове холестероли.Направо не можах да повярвам, и питам в лабораторията и доц. Томова при която ходя защо е такава разликата? Коментарът беше , че най- вероятно се дължи на  качеството на реактиви/реагенти. И не само при мен има разлика.По същото време на моя колежка дъщерята тествала в Бургас  ( не съм наясно с реф. граници) пролактин 940, при хоспитализация и изследване в УСБАЛЕ е с пролактин 46. Не стига , че няма читави ендокринолози в Бургас , ами и лаболаториите и те ни лъжат. Та за дамите от Бургас преди да започнете да приемате изписаните хормони -отделете време и средства ( Cold Sweat ) и отивайте в София. В противен случай ще ви пати моята - грешна терапия от която вече 9мес не мога до край да се оправя. В личен план - вече всичко с изключение на МАТ ( реф. граници < 34 , при мен 68.11) e  наред и продължавам само с диета, защото ИТМ ми е 27.5 а МАТ бил много зависим от затлъстяването - надявам се да го регулирам.

Къде в Бургас сте си пуснали изследвания? В Лина ли ?

# 410
Хубаво е да си обменяме полезна информация, за мен това е целта на форума.
Но, tky, можеше да споделите и подробности за лабораториите. Едва ли в целия Бургас всички работят с некачествени консумативи/реактиви. Разбирам, че сте писали под влияние на емоциите, но така може да притесните някой, който е по-податлив на това.
А изследването за пролактин е много специфично, този показател може да покаже наистина различни стойности под влияние на различни фактори.

# 411
Също и трябва да се видят мерките в които са посочени стойностите, дали са еднакви и за двете лаборатории.

# 412
Също така ТСХ и Пролактин може с разлика няколко дни да са с коренно различни стойности тъй като са чувствителни показатели и се влияят от различни неща.

# 413
Здравейте.

Преди няколко месеца бях писала тук и пуснала изследванията на дъщеря си и няколко потребителки ми написаха, че за съжаление категорично е Хашимото. Вчера най-сетне отидохме на ендокринолог, пусна ни да повторим изследванията, каза, че жлезата била 'отвратителна', има увеличение от едната страна мисля, няма възли.. ехографът показа ясно изменения, които не били от февруари /тогава новата ни лична лекарка ни насочи за ендокринолог/... МАТ беше 300, останалото що-годе в норма, но понеже детето беше с инфекция малко преди това и се надявахме да е от това... но не.

На диагноза ми е написала хипотиреоидит, нищо не каза, ще говорим другата седмица, след като повторим изследването. Вероятно ще е във вторник, че тогава е НВО-то на 7-ми клас и няма да са на училище. Детето е на 10 г.

По горе коментираното, изрично ни каза да не правим изследването в най-голямата българска лаборатория... имала много отклонения от пациенти, изследвали се там. Ако някой иска ще кажа на лични. При Йочева в Софиямед отидохме. Евентуално ще направим втора консултация, но... ехографът показва ясно, не знам дали има смисъл.

# 414
Няма смисъл да обикаляте по други лекари. Приемете го по-бързо и спокойно и започнете терапията с т4, защото сега навлиза в пубертета и липсата на т4 може да окаже пагубни резултати върху развитието. Моето дете беше на 9, когато го диагностицирах с хаши. 2 години след започване на т4 порастна с 20 см, отслабна много видимо, разви всички полови белези и й дойде цикъл точно навреме. А беше спряла да расте, дебелееше от нищото, непрекъснато й се спеше, беше мудна, косата й падаше много. Коренно различно дете се появи след започване на т4. Вече е една висока красота с буден ум, въпреки диабета, който разви последствие.
Използвайте лабораторията на софиямед за изследвания.

# 415
Хубаво е да си обменяме полезна информация, за мен това е целта на форума.
Но, tky, можеше да споделите и подробности за лабораториите. Едва ли в целия Бургас всички работят с некачествени консумативи/реактиви. Разбирам, че сте писали под влияние на емоциите, но така може да притесните някой, който е по-податлив на това.
А изследването за пролактин е много специфично, този показател може да покаже наистина различни стойности под влияние на различни фактори.

моите изследвания ги правих в Лина в лабораторията, която е в к-с Зорница и са с еднакви параметри -мерки , реф граници, с тези в УСБАЛЕ .Дали толкова бързо могат да се променят стойности ( тук става въпрос за почти трикратно намаление ), не мога да кажа, но още веднъж НЕ вземам никакви хормони/ хапчета, нямала съм никакви стресови ситуации - стандартно ежедневие. 
Относно пролактина на дъщерята на колежката - днес поразпитах основно: изследванията са й правени в Лина, на другия ден са направени  проверовъчни и  в Биомед  и са показали 100 единици по -ниски стойности. На третия ден вече е тествана в УСБАЛЕ  и съм писала резултата , като момичето отново не е на лекарства .Аз още веднъж не съм наясно нито с реф. граници нито с промени и специфики за това изследване.
И последно,  да имаше и емоционален момент, но  най-малко искам да притеснявам някой - просто съвета ми е  много да се внимава с резултатите, да се правят и за втори и за трети път изследвания , да се търсят добри лекари / споделила съм че при мен започна с грешка/ , защото лечението на жлезите както казва моя шеф е " висш пилотаж"

# 416
Не сме се притеснили спокойно Simple Smile .
Ние тук сме с проблеми от години и сме се изследвали стотици пъти и да, често се случват разлики между лаборатории, понякога дори заради самата апаратура и реактиви които ползват. Затова когато се следи даден показател е редно да се прави в една лаборатория, за да има реална проследимост при еднакви условия. За лекарите без коментар...

Относно пролактина - има си специални условия преди вземането на пробата и ако не са спазени резултата може да е нереален. 2 дни преди това без стимулиране на гърдите, тесен сутиен, секс, кафе, алкохол, задължителен покой(седнал, най-добре легнал) 30 мин преди вземането на кръв и т.н.

# 417
  • София
Здравейте, отново влизам тук с молба за разчитане на щитовидните ми хормони. Опитах се да се ориентирам сама, но мерните единици са различни от тези показани на първа страница и не мога да се справя. Симптомите са ми силно сърцебиене сутрин, суха кожа и качени доста килограма, който не свалям с нищо. Ще се радвам да ми помогнете и да ме насочите дали вече съм за хормон? С Хашимото съм от 10 г.
Скрит текст:

# 418
Бонго, благодаря!

Нещо се притесних и качвам резултата.
Този FT4 нисък ли е? Май да....
А FT3 висок ли е?

Последна редакция: чт, 08 юни 2023, 11:41 от Минерва

# 419
Да, правилно се ориентираш. Но фт3 няма да е още дълго висок. В момента е така, защото жлезата вече работи неправилно и се опитва да компенсира. Резултатите все още са що-годе задоволителни. Моето дете беше с тсх 55, при което аз изпаднах в див ужас.
Може да се започне с една минимална доза от 12,5 мкг. Засега ще е достатъчно. За колко напред във времето - не се знае. Може и година да изкара така. Но навлезе ли в пубертета, бързо ще започне нуждата от по-голяма доза. Прави контроли през 2 месеца, за да хванеш кога точно започва да върви надолу. Да ти казва как се чувства редовно, особено ако почувства сърцебиене или треперене. Сваляш дозата веднага с 6 мкг.
Ако с това тсх не изпишат хормон, пак следи пред 2,3 месеца и трите хормона. От тук насетне ти ще си ендокринологът. И няма страшно!

Общи условия

Активация на акаунт