Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 386 220
  • 5 371
  •   3
Отговори
# 5 070
Катеринка, самарий се прилага от началото на годината в клиниката по лъчелечение на болница
,,Св.Георги"(университетска) в Пловдив, след консултация с лъчетерапевт. Може и по документи.Но това е палиативно лечение с цел обезболяване при множествени костни метастази.Ако са няколко на брой, може и друг вид лечение да може да се приложи, по преценка е.Иначе самария и той не е панацея и си има контра индикации, за които тук обаче си премълчават.Има си и критерии като цяло за едно облъчване или брахитерапия - показатели от кръвна картина, дали се очаква принос към общото състояние на пациента, очаквана продължителност на живот и др.Не пречи да направите консулт и да преценят лекарите.Ако ти трябват обезболяващи опиоидни, имам останали, Писах преди време, че бих ги подарила на човек в нужда, но ако болките все още са търпими, не препоръчвам употребата им.Едва ли ще обезболят напълно, а правят големи бели с организма.

# 5 071
  • на20 километра от Бургас
Той има по всички кости.Даже лъче няма как да се направи.Вие какво използвахте преди опиоидите.Те как се отразяват,имаше ли много странични ефекти.

# 5 072
  • някъде там
Той има по всички кости.Даже лъче няма как да се направи.Вие какво използвахте преди опиоидите.Те как се отразяват,имаше ли много странични ефекти.
Когато знаеш, че няма какво да се направи основна цел е да не го боли... Какви странични ефекти повече от болката? Боли и е ужасно, направете всичко възможно да не го боли, това ви е целта сега...

# 5 073
И аз не виждам какви странични ефекти са по-важни от това да обезболиш човек на който за съжаление не му остава много.. Според мен в тази ситуация е важно да не го боли и близките му да са до него.

# 5 074
  • някъде там
Отново ще се включа с някои въпроси,
Правиха на майка ми  укрепване на гръбнака на два прешлена с цимен. На следващия ден я изписаха  и ако преди това я болеше в дясно, то сега в ляво. По препоръка на лекуващия спряхме оксикодона и мина на паратрамол и беналгин, като за сега това и повлиява. Преминаха гаденето и безсилието, което вероятно е реакция на организма от упойките. Остана обаче обилното потене. Има ли вариант със справяне с това?
Сега предстои обезболяваща лъчетерапия, като за нея е необходимо епикризата, която не еготова защото резултата от хистологияна на метастазата, който взеха при процедурата не е излязъл и се бави тъй като тези от костите стават по бавно.
Питам се след като още се възстановява от биопсията, после пък от цимент , по какъв начин би и повлияло лъчето, може ли съвсем да рухне, а после предстои и  химиотерапия.... От друга страна пък притесненията ми са, че времето си минава.... Далипък това потене не е признак на делене на раковите клетки... абе кофти мисли..
Ще съм благодарна за мнения Simple Smile

# 5 075
За обезболяване можете да обсъдите и да изпишат и лепенки с фентанил.
Кашарел, биопсията и вертебропластиката с цимент наведнъж ли я направиха?

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 17:25 от Не се сърди, човече

# 5 076
  • София
Човекът го няма, едно болно тяло остава.
Погледът им се променя.

# 5 077
Ние днес бяхме при доц.Недев. Според него не е шваном, а гломус джугуларе тумор, което пак било доброкачествено. Предлага стереотична радиохирургия в 5 сеанса. Уж с добра прогноза за повлияване. Трябвало е да направят ЯМР-то с контраст и тогава е щяло да светне. Иначе го има и в двата диска, от юни и този отпреди няколко дена. Също каза, че не е за операция...

Иска ми се да чуя още 1-2 мнения. Проф.Тимчева и проф. Иглика Михайлова според вас дали стават? Понеже не съм сигурна каква е тясната им специализация, а съм срещала имената им в темата. Проф.Минкин май го изключих, защото явно случаят не е за операция. Бъркам ли в разсъжденията?

# 5 078
  • някъде там
За обезболяване можете да обсъдите и да изпишат и лепенки с фентанил.
Кашарел, биопсията и вертебропластиката с цимент наведнъж ли я направиха?
Не разбира се, първо бе биопсията с ВАТС от белия дроб   и може би месец след това е вертебопластиката

Последна редакция: вт, 03 дек 2024, 17:24 от Не се сърди, човече

# 5 079
Барбалена, може да направите консултация с Д-р Димчо Георгиев в онкологията. Добър лъчетерапевт е също, за да сравните казаното от Недев. На нас никога не ни е взимал пари за консултация. Вече за неврохирург, Герганов ни прати при някакъв в Токуда, който лично аз не харесах, а и всички казваха, че в Иван Рилски са най-добрите в мозъчните операции. При вас до колкото виждам няма да се стига до операция, така, че нищо няма да ви струва (дори финансово) да чуете още едно мнение от лъчетерапевт.
Късмет!

# 5 080
  • Варна
Барбалена,не виждам проф.Тимчева как ще ви помогне.Тя е онколог и не може да разчита образни изследвания.На вас ви трябва някой от ранга на др.Недев и проф.Герганов.

# 5 081
Кашарел, бях останала с впечатление от поста ти, че биопсията е от кост. Затова реших, че е биопсия от прешлен. Не зная кога е правена вертебропластиката и с каква упойка, но като цяло е сравнително лека операция. Проблем може да има с цимента в момента на поставянето, посре той полимеризира и втвърдява мястото на счупването или в случая на метастазата. Може да има неврологични оплаквания като при дискова херния, но изпотяване, слабост и т.н не мисля.

# 5 082
Прешъс, благодаря за препоръката. Ще го имам предвид. Жалко, че го няма в супердок. Явно по телефона се записва час.

Алатеа, отказах часа след коментара ти. А го записах, защото не знам лъчетерапевт ли да търсим, специалист образна диагностика ли, онколог ли, неврохирург ли. Затова и питах тук. От коментара ти разбирам, че доц.Недев и проф.Герганов са едни от най-добрите специалисти в България и след тях няма накъде. Обаче след толкова пропуски, включително и от местата, където се очаква да могат да разчетат образите, които са направили и след като има разминаване между предполагаемия вид тумор, имам нужда да чуя още мнения. Хубавото е, че поне са единодушни в това, че е доброкачествен.

# 5 083
Иска ми се да чуя още 1-2 мнения. Проф.Тимчева и проф. Иглика Михайлова според вас дали стават? Понеже не съм сигурна каква е тясната им специализация, а съм срещала имената им в темата. Проф.Минкин май го изключих, защото явно случаят не е за операция. Бъркам ли в разсъжденията?

За лъчетерапевт - чуйте д-р Димчо Георгиев в УСБАЛО. Подозирам (но далеч не съм сигурен), че може да предложи томотерапия. Според мен консултация с проф. Минкин не е излишна, за да сте сигурни, че операция не е най-добрата възможност в случая (чувайки го от поне 2ма независими хирурзи).

Проф. Тимчева е медицински онколог. В България същите се занимават основно със системното лечение на онкологични заболявания (т.е. химиотерапия, таргетна терапия, имунотерапия, хормонотерапия и т.н.). По всичко личи, че при вас такава няма да има. По света - параганглиомите (каквото е предпложението на Недев) са неоплазми и като такива попадат в обхвата на тази специалност с цел координация на цялостно лечение - лъче, операция и т.н. - но тук…е различно.

Съвсем правилно сте се ориентирали. Чуйте по още един специалист от НХ и ЛТ и след това решете къде какво ще правите. Така ще сте най-сигурни в избора си. Минкин и Георгиев с нищо не отстъпват на Герганов и Недев. Всичките са много добри лекари със своята собствена стойност.

# 5 084
Здравейте, момичета,

От няколко дни моя приятелка е с диагноза рак на дебелото черво с големина 7 см. Няма разсейки. Лекарят, който е направил заключението от ЯМР е казал, че няма разсейки и че лечението ще е химиотерапия чрез хапчета и после операция. В Пловдив друг лекар каза, че препоръчва химиотерапия чрез вливания и до операция може да не се стигне, ако се повлияе добре ...
И искам да попитам миналите през подобна ситуация /личен опит или ваши близки/ няколко неща, като всяко мнение /вкл.и извън конкретните въпроси/ ще ми е безкрайно полезно. Предварително се извинявам, ако задавам тъпи въпроси:

1. За утре приятелката ми има насрочена онкологична комисия към онкологията във Варна и съответно ще я препират за старт на лечението. Въпроса ми е към всяка болница ли, в която евентуално ще иска да се лекува, трябва да се минава такава комисия? Трябва ли веднага да започва лечение или може да каже, че се нуждае от време, а ние да продължим да пресяваме мнения и препоръки – как да процедира в четвъртък ?

2. Събирам всякаква информация за лекари и лечение в различни болници чрез химиотерапия във Варна, София, Плевен, Бургас и въобще - откъдето сте доволни. Доколкото разбирам хирурзите онколози искат да режат. А на нас ни трябва може би онколог, който да не гледа на пациента като на клинична пътека, а да даде мнение за лечение, което би дал на майка си, баща си, децата си ...

3. Какви храни бихте препоръчали, ако ѝ предстои химиотерапия и има цял живот анемия? Четем за едно, че е полезно, в следваща статия - абсолютно непрепоръчително ... Например сусамов тахан направен вкъщи дали е полезен?

В момента се щураме в информация от нета и ставаме по-объркани.

Всяка информация и насоки за действие от вас ще ми е много важна!

Общи условия

Активация на акаунт