Шоколадови яйца за Великден

  • 1 887
  • 5
  •   1
Отговори
  • Мнения: 142
Наближават Великденските празници и приятната суматоха около приготвянето на традиционната за българите трапеза с козунаците и пъстрите яйца. По този повод ви предлагаме една рецепта за шоколадови яйца на известния сладкар Роберто Гони (Roberto Goñi), член на Кулинарната академия на Франция, с която можете да изненадате и зарадвате любимите ви хора.

Шоколадът
За да си направите великденски яйца, ще са ви необходими няколко плочки хубав черен или млечен шоколад с висок процент на какаово масло.

Шоколадът се нарязва или настъргва на ситно, като е желателно стърготините да са с еднакъв размер. След това го разтопете в микровълнова фурна или на водна баня. Всичко това трябва да се направи много внимателно и с любов.


Тайната на приготвянето
    В процеса на приготвяне на шоколадовите яйца е важно да се спазва температурният режим. Затова бъдете търпеливи и бавно разтопете шоколада при температура не по-висока от 40°С.

     Изсипете настъргания шоколад в чист и сух съд, например купа. Поставете купата върху тенджера с вряща вода, така че дъното на купата с шоколада да не докосва водата. По такъв начин ще създадете парна баня. Бъркайте и следете топлинната обработка да е равномерна. След като шоколадът се разтопи напълно, може да се извади от парната баня и да се използва по предназначение.


     Ако искате да направите шоколадови яйца от бял шоколад, това е много деликатен процес. Работата е там, че ако температурата по време на разтопяването на шоколада е по-ниска от 40°С, той започва бързо да се втвърдява и да наподобява млечния продукт рикота.

     За да разтопите шоколада в микровълнова фурна, трябва да изберете максималната температура на нагряване за 30 секунди. Повторете операцията 2 – 3 пъти.

     Изсипете разтопения шоколад във формичките за яйца, като ги покриете с тънък слой и го размажете по краищата. За да стане по-равномерно, можете леко да разклатите формата. Отстранете излишъка и почистете краищата с шпатула. Охладете, докато шоколадът стегне напълно. Когато първият слой се втвърди, направете друг слой шоколад върху първия. Повторете процеса поне два до три пъти, ако искате яйцето да има дебели и здрави стени. След като нанесете последния слой, поставете формичките, обърнати с дъното нагоре, върху хартия за печене и оставете шоколада да стегне напълно.


     Ако искате да съедините две половини и да направите цяло яйце, загрейте леко нож или метална шпатула върху газов пламък, след което го прокарайте по краищата им, за да разтопите леко шоколада. Съберете двете половини, притиснете леко и задръжте за няколко секунди, за да слепите краищата им. По този начин можете да изгладите и неравните ръбове, ако има такива. След това оставете полученото яйце настрани и изчакайте да се втвърди.

     На етапа на съединяване на половинките на яйцата можете да поставите вътре някаква изненада под формата на играчка, любовно съобщение или гъст, сладък пълнеж. Всичко зависи от вашето въображение. Между другото, такива шоколадови яйца могат да станат още по-интересни, ако слоевете шоколад са в различни цветове, например можете да редувате черен и млечен шоколад.С пожелание за здраве, благополучие и светли великденски празници!


Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 10:38 от Рaдост

# 1
  • Мнения: 76
Много хубава идея, благодаря Ви за което. Моят шоколад обаче залепна за формичката и не мога да извадя яйцето без той да се натроши. Може ли съвет в тази насока?

# 2
  • Мнения: 142
Може би зависи от това какъв шоколад се използва. Друго – формичките трябва да са силиконови и черупките на яйцата да се отделят внимателно. Трето, може да помогне, ако формичките предварително се намажат с мазнина или се покрият със свежо фолио.

# 3
  • Мнения: 76
Шоколадът е кувеетюр от Лидл. И аз си мислих точно за фолио или мазнина. Благодаря, ще пробвам

# 4
  • Мнения: 142
Не мисля, че кувертюрите са подходящи за целта, защото са по-твърди и вероятността да се начупят фигурките е по-голяма.

# 5
  • Мнения: 76
Добре, ще си купя шоколад 🍫
Приятна вечер

Общи условия

Активация на акаунт