Всеки от нас лесно може да изброи любимите си неща, с които обича да се поглези на Великден – козунаци, кифлички, курабии, яйца… Но понякога ни се иска да разнообразим празничната си трапеза с нещо ново и непознато. Случвало ли ви се е да опитате някой специалитет от чуждестранна кухня? Ето някои предложения и техните рецепти.
Цуреки (Гърция)
Цуреки се нарича традиционното гръцко печиво, аналог на козунака. Богатият му вкус и специфичният аромат се дължат на традиционните гръцки подправки: мастикс (мастикова смола от о. Хиос), махлеб (подправка от смлени черешови ядки) и портокалова кора. Тестото се разделя на 3 фитила, символизиращи Светата Троица, които се сплитат и се завиват в кръг. Отгоре се посипва с филирани бадеми, а в средата се поставя боядисано яйце. Във всеки гръцки дом приготвят цуреки по свой начин. Някои домакини добавят в тестото малко кориандър, канела или индийско орехче.


Продукти:

500 g (2⅔ чаши) брашно (с високо съдържание на протеин)
21 г (3 пакетчета) суха мая
125 мл (½ чаша) мляко
100 мл хладка вода
2 яйца, леко разбити, плюс още 1 за намазване
50 г пудра захар
Ситно настърганата кора от 2 портокала
2 ч.л. махлеб
1 ч.л. мастикс
75 g омекотено краве масло, едро нарязано
Филирани бадеми
Червени великденски яйца за украса

Приготвяне:

1.   Разтворете маята в млякото, добавете 1 с.л. брашно, разбъркайте добре и оставете да втаса за 15 минути. След това добавете разтопеното масло и пудрата захар. Разбийте добре сместа до пълното разтваряне на съставките. Разбийте и яйцата.
2.   Смесете всичко в купата на миксера, добавете останалото брашно, водата и подправките и ги месете с приставките за тесто в течение на 12 – 15 минути. Готовото меко тесто прехвърлете в купа, покрийте с фолио и го оставете да втасва за 40 – 60 минути на топло и сухо място, докато удвои обема си.
3.   Разделете тестото на 3 топки, оформете ги на фитили и ги сплетете. Завийте плитката на венец в кръгла тава, на дъното на която сте поставили хартия за печене. Оставете тестото да си почине за 20 – 30 минути. В това време загрейте фурната до 50 – 60 градуса.
4.   Поставете венеца във фурната за един час. Непременно сложете вътре и съд с вода.
5.   Извадете венеца, намажете го с жълтък, поръсете бадемите и го върнете във фурната на 160 градуса за 30 минути. След изпичането го извадете, охладете и украсете с червените яйца.

Симнел (Великобритания)
Представлява еластичен сладкиш, който, за разлика от козунаците, не се надига, а остава равен. Основната му характеристика е огромното количество марципан, така че се съхранява дълго време. Можете да добавите към него вода от портокалов цвят или алкохол с ярък плодов вкус, за да експериментирате с вкуса. Друга особеност е, че се украсява с 11 топчета, които символизират 12-те апостоли, но без Юда.


Продукти:

За марципана:
150 г пудра захар
150 г бадемово брашно
1 яйце

За тестото:
110 г краве масло
110 г захар
3 яйца
150 г пшенично брашно
Щипка сол
2 г канела
175 г стафиди
175 г сушени кайсии (нарязани)
70 г захаросани портокалови корички (може и други захаросани плодове)
Настърганата кора на 1 лимон
50 мл портокалова вода
50 мл бренди

Приготвяне:

1.   За да приготвите марципана, смесете бадемовото брашно с пудрата захар, отделно разбийте белтъците. Объркайте ги със сухата смес до еднородна консистенция. Омесете марципана, докато получите гладка маса. Разточете 2/3 от нея и изрежете 4 кръга с размерите на вашата форма.
2.   Замразете маслото и го нарежете на малки кубчета с страни 2х2 см. Блендирайте го със захарта до получаването на светла маса. Добавете яйцата, след това брашното и разбийте. Добавете солта, канелата, сухите плодове, портокаловите корички и настърганата лимонова кора. Омесете всичко добре.
3.   Загрейте фурната до 140 градуса. Намажете формата с масло и сипете в нея 1/5 част от тестото. Отгоре сложете един кръг от марципана. Отново налейте от тестото и пак марципан. Редувайте така, като последният слой трябва да е от тесто. Не пълнете формата догоре, оставете място тестото да бухне. Печете час и половина.
4.   Извадете симнела от фурната и го сиропирайте със смес от портокаловата вода и брендито. Оставете да изстине. Покрийте изцяло и украсете с останалия марципан.
5.   Поставете отново сладкиша в нагрятата до 150 градуса фурна за 5 минути. След като марципанът се зачерви, извадете и оставете да изстине.

Гата (Армения)
Това е популярен арменски великденски сладкиш. Всяка домакиня внася свои поправки в рецептата: променя количеството на брашното, добавя масло, ядки и подправки в плънката. Някои добавят кардамон или ванилия, други – канела или смлян карамфил. Формата на гатата всеки кулинар избира сам.


Продукти:

За тестото:
250 г краве масло
500 мл мацун (ферментирал млечен продукт, може да се замени с кисело мляко)
2 яйца
ванилия
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. (без връх) сода за хляб
700 г брашно

За плънката:
500 г брашно
450 г захар
Ванилия (на върха на ножа)
Кардамон (на върха на ножа)
250 мл растително масло
150 г ядки (орехи, бадеми или кашу)

Яйчена смес за намазване:
1 яйце
1 жълтък
50 мл прясно мляко

Приготвяне:

1.   Първо пригответе тестото. Разбъркайте маслото (със стайна температура) с пресятото брашно така, че да стане на трохи. После добавете леко затопления мацун (киселото мляко), яйцата, содата, ванилията, бакпулверът и солта. Разбъркайте добре, покрийте със стреч фолио и оставете на стайна температура да престои един час.
2.   За да приготвите плънката, трябва леко да запечете ядките във фурната, след това да ги нарежете на средно големи парченца.
3.   Запечете леко брашното на слаб огън, после го пресейте и го смесете със захарта и ядките. Добавете на тънка струйка растителното масло и разбъркайте всичко, за да стане плънката еднородна и ронлива.
4.   Разделете тестото на 4 части. Всяка една разточете под формата на правоъгълник. Покрийте 2/3 от всеки правоъгълник с недебел слой от плънката и навийте на руло. Подредете рулата в тава, застлана с хартия за печене. Притиснете ги отгоре, за да се сплескат леко. С вълнообразен нож ги нарежете на парчета, широки 5 см.
5.   Жълтъкът, яйцето и млякото се смесват и с тях се намазва повърхността на рулцата. Със зъбците на вилица може да нарисувате шарки по тях.
6.   Рулцата се пекат в нагрята до 180 градуса фурна около 15 – 20 минути до зачервяване. Извадете ги и ги оставете да изстинат.

Вкусни и ароматни празници!

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 10:37 от Рaдост